Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Prinsjesdag: energiebelasting stijgt in 2024 met 90 euro

door Sanne Bins 13 reacties Leestijd: 6 minuten

In 2024 gaat stijgt de energierekening van een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh en 1500 kuub gas met € 7,50 per maand. Dit komt door een stijging van de energiebelasting. Huishoudens betalen volgens de gepresenteerde plannen op jaarbasis dus € 90 meer voor energie. Daarnaast stopt het prijsplafond definitief op 31 december 2023. Gaslicht.com heeft de Miljoenennota en het Belastingplan 2024 geanalyseerd en zet de belangrijkste bevindingen op een rij. 

prinsjesdag-gaslicht-1.png

1. Energiebelasting op gas stijgt, energiebelasting op stroom daalt

In 2023 ging de energiebelasting flink omhoog. De belasting op stroom steeg van € 0,08 naar € 0,15 per kWh (inclusief 21% btw). De belasting op gas steeg van € 0,54 naar € 0,59 (inclusief 21% btw). Wat betaalt u in 2024 aan energiebelasting op gas en stroom als de belastingplannen doorgaan? Met onze tool kunt u het verschil alvast laten berekenen.

Voer uw jaarverbruik in
kWh
m3
U betaalt in 2024 € 5,15 per maand meer dan in 2023
In 2023 betaalde u € 825,74
In 2024 betaalt u € 887,54
Dit is een verhoging van 7%
Vergelijk energieprijzen

In 2024 verandert het volgende:

  • In 2024 gaat de energiebelasting op gas verder omhoog, van € 0,59 naar € 0,71 per kuub gas (inclusief 21% btw). Dat is een stijging van 19%. Bij sommige energiecontracten komen de prijzen hierdoor weer boven het prijsplafond uit. 
  • De energiebelasting op stroom daalt van € 0,15 per kWh naar € 0,13 per kWh (inclusief 21% btw). De stroombelasting gaat dus met 13,7% omlaag. 

De belasting op gas is tussen 2014 en 2024 met 200% gestegen. In 2014 betaalden we nog € 0,23 belasting per kuub gas. De eerder beloofde plannen om de stroombelasting te verlagen, om daarmee elektrische warmteopties te stimuleren, zijn nu wel uitgekomen. De stroombelasting daalt in 2024 met 13,7% en is de afgelopen tien jaar met 9,9% gedaald. 

2. Vermindering energiebelasting stijgt licht

De vermindering energiebelasting bedraagt in 2024 € 603,04. Dat is € 6,18 meer dan 2023, toen de vermindering energiebelasting € 596,86 bedroeg. De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte, hierover hoeft u geen belasting te betalen. Daarvoor is de vermindering energiebelasting bedoeld. De vermindering energiebelasting is in 2020 flink verhoogd om de steeds hogere belastingen deels te compenseren. Vorig jaar werd deze nog tijdelijk extra verhoogd naar € 824,77. Dat werd dit jaar al teruggedraaid naar € 596,86, omdat de hoge energietarieven werden gecompenseerd door het prijsplafond. Het prijsplafond stopt echter op 31 december 2023.     

3. Prijsplafond stopt op 31 december 2023

Hoewel de energietarieven inmiddels flink onder het prijsplafond liggen en deze weer vastgezet kunnen worden, wil dat niet zeggen dat dit voor de winter ook zal gelden. Dit jaar werden de hoge energiebelasting, btw en energietarieven deels gecompenseerd door het prijsplafond. Het prijsplafond stopt echter eind dit jaar. Wat gaat dat betekenen?  

4. Tijdelijk Noodfonds Energie wordt verlengd

Het Tijdelijk Noodfonds Energie wordt verlengd, zodat mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen een vangnet hebben. Aanvragen die werden goedgekeurd kregen in 2023 gemiddeld € 150 per maand uitgekeerd.

5. Capaciteit elektriciteitsnet wordt vergroot

Er worden stappen gezet om de capaciteit van het elektriciteitsnet snel te vergroten. Verder wordt flexibel en gespreid gebruik van het elektriciteitsnet gestimuleerd. Het elektriciteitsnet is tijdens piekuren namelijk steeds vaker overbelast. Deze maatregelen moeten dit tegengaan. Dit betekent dat de netbeheerkosten de komende jaren verder zullen stijgen.

6. Subsidieregelingen voor duurzame keuzes

Tijdens de vorige kabinetsperiode werden al subsidieregelingen voor isolatie, zonnepanelen en warmtepompen in het leven geroepen. Deze en andere maatregelen moeten burgers en bedrijven helpen bij het maken van duurzame keuzes.

7. Extra schijf stroom en gasbelasting

Eerder werd er gesproken over een extra schijf in de energiebelasting. Deze is inderdaad in het Belastingplan 2024 geïntroduceerd. Voor gas is de schijf van 0 - 170.000 m3 aangepast in 0 - 1000 m3 en 1000 - 170.000 m3. Voor stroom is de schijf van 0 - 10.000 kWh aangepast in 0 - 2900 kWh en 2900 - 10.000 kWh. Echter is de hoogte van de belasting hetzelfde voor de schijven, dus per saldo verandert daarin per 2024 nog niets.

Btw op energie blijft 21% 

In 2024 blijft de btw op energie 21%. Van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 was de btw tijdelijk 9%, maar die tijdelijke verlaging werd op 1 januari 2023 weer teruggedraaid. 

Wat betekenen deze maatregelen voor huishoudens?

  • Gas wordt 11 cent per kuub duurder. Door de verhoging van de energiebelasting op gas komen de tarieven van veel energiecontracten weer rond het prijsplafond te liggen.  
  • Stroom wordt 2 cent per kWh goedkoper. Mensen die full-electric wonen, gaan per saldo iets minder betalen. 
  • De totale overheidsheffingen gaan bij een gemiddeld verbruik in 2024 met 11% omhoog.
  • De vermindering energiebelasting (heffingskorting) stijgt nauwelijks. Huishoudens krijgen slechts € 6,18 per jaar extra terug.

Wat vindt Gaslicht.com van de maatregelen?

Ben Woldring van Gaslicht.com: ‘Gas wordt ontzettend duur gemaakt op deze manier. De gasbelasting in Nederland behoorde al tot de hoogste van Europa. De gasbelasting stijgt in 2024 nog eens met 19%. Huishoudens die weinig te besteden hebben, kunnen dit niet meer behappen. Stroom wordt weliswaar iets goedkoper, met als doel om minder gas te verbruiken, maar met een verder stijgende energierekening blijft er voor veel huishoudens weinig geld over om te investeren. Duurzaamheidsmaatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp, kosten al gauw vele duizenden euro's.'

Daarnaast is de btw op energie bijna nergens zo hoog als in Nederland (21%). Ben Woldring: 'Energie wordt in Nederland ook in 2024 nog steeds belast als luxeproduct.' In België is de btw op energie maar 6% en in Italië en Groot-Brittannië slechts 5%. Alleen in Polen (23%) en Slovenië (22%) is de btw op energie hoger dan in Nederland.

Niet alleen de energiebelasting stijgt, we zien ook dat de tarieven van energiecontracten weer stijgen. 'Uit de vergelijkingsdata van Gaslicht.com blijkt dat 83% van de consumenten op dit moment kiest voor een 1-jarig vast contract en 5% kiest voor twee of drie jaar vast. Dit laat zien dat consumenten enorme behoefte hebben aan zekerheid. Een stabiel overheidsbeleid op het gebied van energiebelasting zou bijdragen aan de gemoedsrust van consumenten, want de verwachting van de ACM is namelijk dat ook de netbeheerkosten in 2024 met minimaal € 96 zullen stijgen. De energierekening in 2024 wordt mogelijk dus nog hoger dan Gaslicht.com in deze analyse uiteengezet heeft.' 

'Het is goed dat het Tijdelijk Noodfonds Energie wordt verlengd. De energieleveranciers Budget Energie, Eneco, Engie, Essent, Innova, Greenchoice en Vattenfall hadden al een bijdrage toegezegd. Het is goed dat het demissionaire kabinet nu ook met een rijksbijdrage komt, want kwetsbare huishoudens hebben dit geld hard nodig.' 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 20 september 2023

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (13)

Geplaatst door: Ydr ()

Behoeft verder geen uitleg dat D66 (en haar stemmers) debet zijn aan alle verhogingen qua energiekosten. En maar stemmen op meneer Jetten. Laat dat eens inzinken. Lage en midden inkomens flink laten betalen. In België neemt de regering haar bevolking serieus. Kan D66 van leren.

Geplaatst door: Bas ()

@Tom Harkema hieronder, ja je hebt vaste kale prijzen afgesproken met Eneco. En daarbij hebben ze de BTW en energiebelasting van dit jaar / moment toegepast. Uiteraard zul je in 2024 em 2025 andere tarieven betalen. Vaste kale prijs van Eneco blijft hetzelfde, maar btw en energiebelasting kunnen elk jaar anders zijn.

Verder: ik mis in het verhaal van Gaslicht dat de 2e kamer heeft aangekondigd 200 miljoen minder energiebelasting verhoging te willen toepassen. Is al bekend hoe dat precies gaat gebeuren?

Geplaatst door: Tom Harkema ()

Sinds augustus heb ik een contract voor 3 jaar afgesloten bij Eneco. Mag deze leverancier nog prijsaanpassingen doen zoals gestegen prijzen door nagekomen e/o nieuwe overheidsmaatregelen ?

Geplaatst door: Kroon ()

Heb drie jaar vast laten zetten… is dat verstandig?? (Heb nog week bedenktijd)
Gas 1.35 en stroom 0.37
Begreep dat energie taks gas omhoog gaat..
Lees dat ruim 80% voor een jaarcontract hebben gekozen..

Geplaatst door: PvdK ()

Eerder heb ikal gemeld dat de energiebedrijven criminele organisaties zijn, maar dat er toch nog een grotere criminele organisatie is, namelijk de overheid die het duidelijk heb gemunt op de middeninkomens. Mijn opmerking van 2 jaar geleden houd dus stand.

Geplaatst door: Alex ()

Met een inkomen op bijstandsniveau in een oud huis met enkel glas met wel een jaarcontract is het toch bidden dat we geen vorst krijgen deze winter.

Geplaatst door: Kloen ()

Nergens lees je terug dat het de midden inkomens zijn die het gelag betalen en niet vergeten de aow ers zijn het haasje al jaren

Geplaatst door: JdK ()

Roverheid..
En wie zijn kruisje bij het 'Partijkartel' (VVD-D66-GL-CDA-PvdA) gezet heeft op het stemformulier mag niet klagen..
You get what you 'voted' for.

Geplaatst door: JanO ()

Helaas ook bij u vind ik niets terug over stadsverwarming, war zo goedkoop zou moeten zijn. Tot op heden hanteert men met veel verve de gasprijs, Dat de restwarmte van centrales enz. vele malen goedkoper is verdwijnt in de zakken van de lerancier, kontrakt afsluiten of wisselen van leverancier is niet mogelijk. De verplichte verbruiker is het haasje

Geplaatst door: Peter Staps ()

Ik lever netto energie terug, maar kan geen negatief getal invoeren bij het berekenen van het verschil tussen 2023 en 2024.

Opmerking van de redactie op 20-09-2023
Als u bij het stroomverbruik 0 kWh opgeeft, dan kunt u berekenen wat de geplande veranderingen in 2024 voor uw energierekening betekenen.
Geplaatst door: Bart ()

@DrM: dat wil ik ook graag weten. Nu heb ik een lager tarief tot 700m3, blijft dat? Ik kan alleen iets vinden over een 1ste schijf van 1000m3. Waarom is dit soort informatie zo onduidelijk en moeilijk te vinden?

Opmerking van de redactie op 20-09-2023
De informatie in inderdaad lastig te vinden. Er is in de plannen wel een staffel opgenomen voor gasbelasting tot 1000 m3. Maar op dit moment wordt daarvoor nog geen verlaagd tarief gehanteerd. Wellicht is er daarom ook weinig berichtgeving over geweest. Mogelijk verandert dat nog.

In het Belastingplan 2024 kunt u meer vinden in de Memorie van toelichting bij 5.17 en 5.18. O.a. dat benadrukt wordt dat de tarieven niet worden gewijzigd in dit wetsvoorstel.
Geplaatst door: Martijn ()

Bizar dat de overheid de belastingen op gas nog verder wil gaan verhogen in 2024, mocht dit plan door de Tweede kamer komen. De mensen die financieel de transitie ( warmtepomp en zonnepanelen ) hebben kunnen maken om van het gas af te komen worden goed geholpen met een daling van de belastingen op elektriciteitskosten.

Als oudere met pre-pensioen in een niet verduurzaamde woning kan je je kamertemperatuur nog lager zetten aankomende winter. Dit huidige kabinet laat de mensen letterlijk in de kou zitten ( maar hopen dat er geen strenge winter aankomt ).

Gelukkig wordt het Tijdelijke Noodfonds energie gecontinueerd waar ik dit jaar erg mee geholpen ben, dit initiatief is vooral gepromoot door de energiebranche die te maken heeft met betalingsachterstanden van hun klanten ( zij zien wel wat er in de praktijk gebeurd).


Geplaatst door: DrM ()

Komt er volgend jaar nog wel een extra verlaagd tarief in de energiebelasting gas voor huishoudens die weinig gas verbruiken? Want dat stimuleert wel om verder op je gasverbruik te bezuinigen. Op https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/04/26/extra-pakket-maatregelen-dicht-gat-tot-klimaatdoel-2030 was daar wel sprake van.

Opmerking van de redactie op 20-09-2023
Er is in de plannen wel een nieuwe, extra staffel opgenomen voor een gasverbruik tot 1000m3 en stroomverbruik tot 2900 kWh. Echter zijn belastingtarieven voor de reguliere en de nieuwe staffel gelijk. Dus vooralsnog lijkt het kabinet nog geen gebruik te gaan maken van de mogelijkheid tot een verlaagd tarief.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.