Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Rekening linksom of rechtsom bij burger

door Ben Woldring 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Bron: Telegraaf - 18 september 2021

Met Prinsjesdag in het vooruitzicht is de energierekening een hot topic. Niet alleen de belastingen zorgen voor een steeds hogere energierekening. Daar komen nu ook nog eens explosief stijgende stroom- en gastarieven bovenop. En dat zorgt ervoor dat de energierekening voor veel huishoudens onbetaalbaar dreigt te worden.

Wie nu een nieuw energiecontract afsluit, betaalt aan leveringskosten voor zijn stroom en gas meer dan het dubbele ten opzichte van vorig jaar. De vooruitzichten zijn verontrustend omdat de politiek kosten voor gasverbruik nog verder wil opdrijven. Linksom of rechtsom lijkt de rekening om de klimaatdoelen te kunnen behalen bij de Nederlandse huishoudens te komen liggen. Via nog hogere belastingen, waar ook nog eens opnieuw 21% btw over betaald moet worden. Maar inmiddels ook via de hogere energietarieven die deels uit datzelfde beleid voortvloeien door de hoge emissierechten.

Klimaatdoelen

Dat we met z’n allen bewust met CO2-uitstoot moeten omgaan, staat buiten kijf. Maar is er bij de toezegging op de klimaatdoelen en de acties daaruit voortvloeiend wel kritisch gekeken waar de rekening komt te liggen? En waar is het concrete plan om de klimaatdoelen op een realistische wijze te behalen?  De laatste jaren is de energiebelasting op gas flink opgeschroefd. Hetzelfde geldt voor de opslag duurzame energie (ODE), die acht jaar geleden werd geïntroduceerd. Sindsdien bestaat de helft van de energierekening uit belastingen. Belastingen met als doel het energiebewustzijn te verhogen en om de consument te stimuleren vooral het gasverbruik te minderen. Bereikt Den Haag niet het tegenovergestelde met haar beleid en verliest het juist hierdoor niet de steun voor de energietransitie? Ik vraag mij namelijk af  of er ook gedacht is aan de grote groep die dat niet zomaar kan betalen. De overheid wil van het gas af zonder goed nagedacht te hebben over concrete en betaalbare alternatieven. En die zijn er zeker.

Laat Den Haag kijken naar de mogelijkheden met waterstof. Waarbij we het prachtige gasnetwerk dat er al ligt kunnen hergebruiken. Een infrastructuur waar ze met jaloezie naar kijken vanuit het buitenland. Of simpelere, minder ingrijpende opties zoals hybride warmtepompen om woningen te verwarmen. Die investering is veel haalbaarder voor huishoudens en draagt tevens  stevig bij aan reductie van het gasverbruik. Investeer in haalbare oplossingen in plaats van hopen dat een onbetaalbare energierekening gaat bijdragen aan beloftes die het kabinet in Parijs heeft gedaan. Voorkom dat we net als de Belgen straks een sociaal tarief nodig hebben voor consumenten in een kwetsbare situatie. Kijk juist naar Spanje, waar de overheid aan maatregelen werkt om de energierekening betaalbaar te houden door heffingen te verlagen. In het VK zijn huishoudens een fractie kwijt aan energiebelastingen in vergelijking met Nederland. Het is hoog tijd dat er kritisch naar het belastingstelsel op de energierekening wordt gekeken.

Belastingprikkel

Word wakker in Den Haag. Zeker nu de energietarieven door het dak gaan. Hoe noodzakelijk is die belastingprikkel nog en draagt die wel op de juiste manier bij aan het terugdringen van het gasverbruik? De prijzen bieden genoeg stimulans om kritisch naar het energieverbruik te kijken. Neem gas terug met het verhogen van de belastingen en verander het stelsel. Maak energie geen luxegoed!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Ben Woldring
Ben Woldring CEO & Founder

Ben Woldring is oprichter van de Bencom Group, bekend van populaire vergelijkingssites in Nederland en Duitsland op het gebied van telecom, energie, verzekeringen en hotels. Hij is altijd op zoek naar ondernemende en innovatieve manieren om positieve verandering te stimuleren. Ben wordt regelmatig gevraagd door kranten, radio & tv stations om zijn input te geven over belangrijke energiethema's.

Als lid van het raad van advies bij stichting ECP en via de samenwerking met Dutch Digital Delta & Topsector Energie wil Ben een positieve bijdrage leveren aan de klimaatdoelen en energietransitie-uitdagingen van Nederland.

Reacties (2)

Geplaatst door: Mieke Ceelen ()

Ik reageer op een verhaal over dure energie van Ben Woldering op 18 september 2021!!
Er is intussen veel meer gebeurd in ons energie land.!!!!
Heb Ben Woldering regelmatig gevolgd.
Wist niet dat ik de Nieuwsbrief kon krijgen
Nu zeker belangrijk .
Dank, dank

Geplaatst door: D. Mast ()

Op https://fd.nl/economie/1413247/omhoogschietende-gasprijs-stort-britse-energiebedrijven-in-acute-crisis "Omhoogschietende gasprijs stort Britse energiebedrijven in acute crisis Joost Dobber 14:48".

Nu is de TTF-gasprijs rond de 70 Euro/MWh. Kan deze gasprijs de komende weken/maanden nog veel hoger worden naar wellicht 1000 Euro/MWh? Omvallende energiebedrijven kunnen ook een nieuwe financiële crisis veroorzaken.

Opmerking van de redactie op 21-09-2021
Beste meneer/mevrouw Mast,

Bedankt voor uw reactie. Of deze prijs zover zal stijgen, durven we helaas niet te zeggen. Dat is uiteraard afwachten.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.