Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stijgende energierekening verwacht

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Huishoudens zullen in de komende jaren een hogere energierekening krijgen. Dat komt onder andere door stijgende gas- en elektriciteitsprijzen en door een verhoging van de Opslag Duurzame Energie. Dat staat in de tweede editie van de Nationale Energieverkenning (NEV). Toch valt er momenteel bijna 400 euro te besparen door te switchen van energieleverancier of energiecontract.

Stijging gasprijs en belastingtarieven

Door stijging van de gasprijs en van belastingtarieven is de gemiddelde energierekening voor huishoudens in het afgelopen decennium flink omhoog gegaan. Volgens de NEV was de gemiddelde rekening in 2000 nog 1460 euro, terwijl deze tien jaar later 320 euro hoger was. In 2014 zijn de gas en elektriciteitsprijzen sterk gedaald, waardoor de gemiddelde rekening in 2015 naar verwachting daalt naar ongeveer 1640 euro. Van welk jaarverbruik men uitgaat, is niet duidelijk.

De NEV verwacht dat de energietarieven in de komende jaren weer zullen stijgen, mede door toenemende gas- en elektriciteitsprijzen en door een verhoging van de Opslag Duurzame Energie.

Energiebesparing en zonnestroom

Door toenemende energiebesparing en eigen opwekking van zonnestroom neemt de gemiddelde levering van gas en elektriciteit aan huishoudens in de periode tot 2020 evenwel af. Hoeveel kosten een individueel huishouden voor deze investeringen maakt en er vervolgens jaarlijks mee vermijdt, hangt sterk af van de specifieke omstandigheden, aldus de onderzoekers.

De gemiddelde energierekening zal naar verwachting tussen 2015 en 2020 met 150 euro stijgen naar circa 1800 euro.

Bespaar tot 373 euro door over te stappen

Kijken we naar een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh elektriciteit en 1800 m³ gas, dan komen we op hele andere bedragen. Op dit moment betaalt een gemiddeld huishouden ongeveer 2000 euro per jaar aan energiekosten. Uit onze Energievergelijker blijkt dat er 373 euro bespaard kan worden door  over te stappen naar de voordeligste energieleverancier.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.