De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Stijgende energierekening verwacht

door Jeanet Woldring

Huishoudens zullen in de komende jaren een hogere energierekening krijgen. Dat komt onder andere door stijgende gas- en elektriciteitsprijzen en door een verhoging van de Opslag Duurzame Energie. Dat staat in de tweede editie van de Nationale Energieverkenning (NEV). Toch valt er momenteel bijna 400 euro te besparen door te switchen van energieleverancier of energiecontract.

Stijging gasprijs en belastingtarieven

Door stijging van de gasprijs en van belastingtarieven is de gemiddelde energierekening voor huishoudens in het afgelopen decennium flink omhoog gegaan. Volgens de NEV was de gemiddelde rekening in 2000 nog 1460 euro, terwijl deze tien jaar later 320 euro hoger was. In 2014 zijn de gas en elektriciteitsprijzen sterk gedaald, waardoor de gemiddelde rekening in 2015 naar verwachting daalt naar ongeveer 1640 euro. Van welk jaarverbruik men uitgaat, is niet duidelijk.

De NEV verwacht dat de energietarieven in de komende jaren weer zullen stijgen, mede door toenemende gas- en elektriciteitsprijzen en door een verhoging van de Opslag Duurzame Energie.

Energiebesparing en zonnestroom

Door toenemende energiebesparing en eigen opwekking van zonnestroom neemt de gemiddelde levering van gas en elektriciteit aan huishoudens in de periode tot 2020 evenwel af. Hoeveel kosten een individueel huishouden voor deze investeringen maakt en er vervolgens jaarlijks mee vermijdt, hangt sterk af van de specifieke omstandigheden, aldus de onderzoekers.

De gemiddelde energierekening zal naar verwachting tussen 2015 en 2020 met 150 euro stijgen naar circa 1800 euro.

Bespaar tot 373 euro door over te stappen

Kijken we naar een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh elektriciteit en 1800 m³ gas, dan komen we op hele andere bedragen. Op dit moment betaalt een gemiddeld huishouden ongeveer 2000 euro per jaar aan energiekosten. Uit onze Energievergelijker blijkt dat er 373 euro bespaard kan worden door  over te stappen naar de voordeligste energieleverancier.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie