De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Variabele energietarieven Eneco dalen per 1 juli

door Sanne de Jong - Bins

Na de enorme stijging van begin januari dalen de energietarieven vanaf 1 juli weer. Door de zachte winter zijn de gasprijzen onverwacht fors gezakt, ziet Eneco. Klanten gaan gemiddeld 133 tot 164 euro minder betalen op jaarbasis. Bij Essent blijven de prijzen gelijk. Vattenfall (Nuon) geeft nog geen prijzen. Dit bericht het Algemeen Dagblad vandaag.

Variabele energietarieven

De prijsdaling van Eneco geldt alleen voor de variabele energietarieven. Deze kunnen elk halfjaar stijgen of dalen: per 1 januari en 1 juli. Verschillende invloeden op de energiemarkt bepalen of de prijs van energie hoger of lager wordt. Zoals de olieprijs en een zachte winter bijvoorbeeld. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met variabele tarieven. Voor deze mensen kan de energierekening er voor de tweede helft van 2019 dus anders uitzien. Voor huishoudens met een contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven, verandert er niets.

Gasprijs

Gas gaat bij Eneco met ruim 9 cent per kubieke meter omlaag, stroom met iets meer dan 2 cent per kilowattuur. Wel stijgt het vastrecht voor zowel gas als stroom met 2 euro per maand.  Een gemiddeld huishouden is hierdoor op jaarbasis 133 euro goedkoper uit (bij een verbruik van 1200 kubieke meter gas en 2800 kilowattuur stroom). Gaslicht.com hanteert hogere verbruikscijfers. Het voordeel is dan nóg groter: bij 1470 kubieke meter gas en 3000 kilowattuur scheelt het een gezin zelfs 164 euro. 

Niet verbaasd

Ben Woldring van Gaslicht.com zegt in het AD niet verbaasd te zijn over de neerwaartse tendens. ,,We zien het aan de scherp geprijsde vaste contracten van energiebedrijven. Die dalen al enige tijd: een jaarcontract valt nu inclusief welkomstpremies wel 390 euro goedkoper uit dan energie op basis van de normale, niet vaste tarieven. Dat is doorgaans een goede graadmeter dat energiebedrijven hun tarieven zullen verlagen.” Hij noemt het bijzonder dat Eneco's tarieven fors dalen en die van Essent niet. ,,De onderlinge prijsverschillen nemen daardoor behoorlijk toe.”

variabele-tarieven-omlaag-eneco.png

Termijnbedrag verlagen?

Volgens Woldring moeten gezinnen nu niet meteen hun voorschot (termijnbedrag) verlagen. ,,Het energieverbruik ligt in het eerste half jaar altijd het hoogst. Ook zijn de energiebelastingen dit jaar fors hoger dan vorig jaar.” Eneco voegt daaraan toe dat het weer in de rest van het jaar altijd kan tegenvallen. Het energiebedrijf zegt zijn klanten komende weken te informeren over de nieuwe tarieven. Ze gelden uiteraard niet voor mensen met een vasteprijscontract. 

Lees ook: Energietarieven Eneco gaan flink naar beneden (NOS)

Update: Nuon laat desgevraagd weten dat de variabele leveringsprijzen  gaan dalen per 1 juli en dat het vastrecht stijgt. Deze wijziging geldt voor klanten met een variabele prijs contract. Vanaf half mei informeert Nuon klanten persoonlijk. 

Deel dit artikel op:

Sanne de Jong - Bins

Business Unit Manager
Sanne de Jong - Bins
Ik ben Sanne, sinds 2011 werkzaam voor Gaslicht.com. In Voorthuizen, waar Gaslicht.com gevestigd is, verzorg ik de communicatie en stuur ik het klantenserviceteam aan. Samen met alle medewerkers probeer ik te laten zien hoe gemakkelijk overstappen is. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel te besparen valt op de energierekening. De enthousiaste reacties en reviews van overstappers, daar doen we het voor!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie