De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Variabele energietarieven Eneco dalen per 1 juli

door Sanne de Jong - Bins Leestijd: 3 minuten

Na de enorme stijging van begin januari dalen de energietarieven vanaf 1 juli weer. Door de zachte winter zijn de gasprijzen onverwacht fors gezakt, ziet Eneco. Klanten gaan gemiddeld 133 tot 164 euro minder betalen op jaarbasis. Bij Essent blijven de prijzen gelijk. Vattenfall (Nuon) geeft nog geen prijzen. Dit bericht het Algemeen Dagblad vandaag.

Variabele energietarieven

De prijsdaling van Eneco geldt alleen voor de variabele energietarieven. Deze kunnen elk halfjaar stijgen of dalen: per 1 januari en 1 juli. Verschillende invloeden op de energiemarkt bepalen of de prijs van energie hoger of lager wordt. Zoals de olieprijs en een zachte winter bijvoorbeeld. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met variabele tarieven. Voor deze mensen kan de energierekening er voor de tweede helft van 2019 dus anders uitzien. Voor huishoudens met een contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven, verandert er niets.

Gasprijs

Gas gaat bij Eneco met ruim 9 cent per kubieke meter omlaag, stroom met iets meer dan 2 cent per kilowattuur. Wel stijgt het vastrecht voor zowel gas als stroom met 2 euro per maand.  Een gemiddeld huishouden is hierdoor op jaarbasis 133 euro goedkoper uit (bij een verbruik van 1200 kubieke meter gas en 2800 kilowattuur stroom). Gaslicht.com hanteert hogere verbruikscijfers. Het voordeel is dan nóg groter: bij 1470 kubieke meter gas en 3000 kilowattuur scheelt het een gezin zelfs 164 euro. 

Niet verbaasd

Ben Woldring van Gaslicht.com zegt in het AD niet verbaasd te zijn over de neerwaartse tendens. ,,We zien het aan de scherp geprijsde vaste contracten van energiebedrijven. Die dalen al enige tijd: een jaarcontract valt nu inclusief welkomstpremies wel 390 euro goedkoper uit dan energie op basis van de normale, niet vaste tarieven. Dat is doorgaans een goede graadmeter dat energiebedrijven hun tarieven zullen verlagen.” Hij noemt het bijzonder dat Eneco's tarieven fors dalen en die van Essent niet. ,,De onderlinge prijsverschillen nemen daardoor behoorlijk toe.”

variabele-tarieven-omlaag-eneco.png

Termijnbedrag verlagen?

Volgens Woldring moeten gezinnen nu niet meteen hun voorschot (termijnbedrag) verlagen. ,,Het energieverbruik ligt in het eerste half jaar altijd het hoogst. Ook zijn de energiebelastingen dit jaar fors hoger dan vorig jaar.” Eneco voegt daaraan toe dat het weer in de rest van het jaar altijd kan tegenvallen. Het energiebedrijf zegt zijn klanten komende weken te informeren over de nieuwe tarieven. Ze gelden uiteraard niet voor mensen met een vasteprijscontract. 

Lees ook: Energietarieven Eneco gaan flink naar beneden (NOS)

Update: Nuon laat desgevraagd weten dat de variabele leveringsprijzen  gaan dalen per 1 juli en dat het vastrecht stijgt. Deze wijziging geldt voor klanten met een variabele prijs contract. Vanaf half mei informeert Nuon klanten persoonlijk. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: zaterdag 1 juni 2019

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie