Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Vorig jaar 18 procent meer groene stroom opgewekt

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

In 2019 is in Nederland 18 procent meer groene stroom opgewekt dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het CBS. Vooral de elektriciteitsproductie met zonnepanelen nam toe. Maar windmolens leveren nog steeds het grootste aandeel in groene stroom.

zonnepanelen-op-grond.JPG

40 procent meer zonnestroom door meer zonnepanelen

Vooral de elektriciteitsproductie met zonnepanelen nam toe, met 40 procent. Er werden veel nieuwe grote installaties geplaatst op daken van gebouwen en op de grond.

Beperkte groei windenergie

Windmolens leveren nog steeds het grootste aandeel in groene stroom, namelijk 49 procent. Dat is 5 procent minder dan in 2018. Net als in de twee voorgaande jaren groeide het windmolenpark in Nederland nauwelijks. Op zee kwamen er helemaal geen windmolens bij.

De productie van groene elektriciteit was goed voor 18 procent van het elektriciteitsverbruik in Nederland. In 2018 was dat 15 procent. Op Energieopwek.nl is per dag te volgen hoeveel energie in Nederland wordt opgewekt.

cbs-groene-stroom-2019.PNG

Duurzame trend

Eerder schreven we dat groene stroom ook een belangrijke reden is geworden om over te stappen van energieleverancier. Van alle energiecontracten ging het in 2019 in ruim 83 procent van de gevallen om groene stroom. Hiervan koos bijna 24 procent voor groene stroom uit Nederland.

Energievergelijken met zonnepanelen

De duurzame trend is tevens te zien in het aantal huishoudens met zonnepanelen. Zonnepanelen worden steeds gewilder. In 2015 hebben we als eerste energievergelijker het energievergelijken met zonnepanelen geïntroduceerd. In vier jaar tijd is er al meer dan een verdubbeling van het aantal zonnepaneelbezitters te zien.

grafiek-teruglevering-zonnepanelen1.png

Zelf zonnepanelen?

Onze Energievergelijker berekent razendsnel de voordeligste energieleverancier voor zonnepaneelbezitters.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 4 maart 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie