De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vorig jaar 18 procent meer groene stroom opgewekt

door Jeanet Woldring

In 2019 is in Nederland 18 procent meer groene stroom opgewekt dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het CBS. Vooral de elektriciteitsproductie met zonnepanelen nam toe. Maar windmolens leveren nog steeds het grootste aandeel in groene stroom.

zonnepanelen-op-grond.JPG

40 procent meer zonnestroom door meer zonnepanelen

Vooral de elektriciteitsproductie met zonnepanelen nam toe, met 40 procent. Er werden veel nieuwe grote installaties geplaatst op daken van gebouwen en op de grond.

Beperkte groei windenergie

Windmolens leveren nog steeds het grootste aandeel in groene stroom, namelijk 49 procent. Dat is 5 procent minder dan in 2018. Net als in de twee voorgaande jaren groeide het windmolenpark in Nederland nauwelijks. Op zee kwamen er helemaal geen windmolens bij.

De productie van groene elektriciteit was goed voor 18 procent van het elektriciteitsverbruik in Nederland. In 2018 was dat 15 procent. Op Energieopwek.nl is per dag te volgen hoeveel energie in Nederland wordt opgewekt.

cbs-groene-stroom-2019.PNG

Duurzame trend

Eerder schreven we dat groene stroom ook een belangrijke reden is geworden om over te stappen van energieleverancier. Van alle energiecontracten ging het in 2019 in ruim 83 procent van de gevallen om groene stroom. Hiervan koos bijna 24 procent voor groene stroom uit Nederland.

Energievergelijken met zonnepanelen

De duurzame trend is tevens te zien in het aantal huishoudens met zonnepanelen. Zonnepanelen worden steeds gewilder. In 2015 hebben we als eerste energievergelijker het energievergelijken met zonnepanelen geïntroduceerd. In vier jaar tijd is er al meer dan een verdubbeling van het aantal zonnepaneelbezitters te zien.

grafiek-teruglevering-zonnepanelen1.png

Zelf zonnepanelen?

Onze Energievergelijker berekent razendsnel de voordeligste energieleverancier voor zonnepaneelbezitters.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie