Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wat betekenen de belastingmaatregelen 2020?

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 2 minuten

De Eerste Kamer heeft op 17 december ingestemd met ruim 50 belastingmaatregelen voor burgers en bedrijven. Daaronder vallen maatregelen die klimaatvriendelijk gedrag moeten stimuleren. Wat betekent dat voor uw 'energieknip'? 

Volgens de overheid gaan de meeste mensen minder energiebelasting betalen, maar het is wel afhankelijk van uw woonsituatie en van uw échte gas- en stroomverbruik in 2020. 

  • Iedereen die energie gebruikt, betaalt energiebelasting. Die belasting betaalt u via uw energierekening. Op het totale bedrag aan energiebelasting dat u moet betalen, geeft de overheid korting.
    In 2020 gaat die korting met ruim € 215 omhoog tot € 527,17. Dit bedrag ziet u op de jaarlijkse eindafrekening van uw energiegebruik staan.
     
  • De energiebelasting op gas gaat met € 0,08 per m³ omhoog, de energiebelasting op elektriciteit stijgt met € 0,01 per kWh.
     
  • De energiebelasting gaat dus omhoog, maar de korting neemt sterker toe. Het kabinet verwacht dat de meeste mensen daardoor in 2020 goedkoper uit zijn dan in 2019. Een gezin met een gemiddeld energieverbruik bespaart volgend jaar € 100. Het kabinet baseert de cijfers op een voorspelling van een gemiddeld gasverbruik van 1179 m³ en een gemiddeld stroomverbruik van 2525 kWh.
    Gaslicht.com voorspelt dat een gemiddeld huishouden volgend jaar € 66 bespaart. Wij gaan uit van een gemiddeld jaarverbruik van 1500 m³ gas en 3500 kWh stroom.

    infographic-energiebelasting-2019-2020.png
     
  • Of u inderdaad minder belasting gaat betalen en zo ja hoeveel, hangt af van uw échte gas- en stroomverbruik in 2020. Bekijk onze belastingtool wat de verandering in energiebelasting voor u betekent.

Besparen op uw energie?

Dit is misschien ook een goed moment om te kijken of u kunt besparen op uw energie door over te stappen naar een andere energieleverancier. 

Benieuwd wat de overige belastingmaatregelen voor u betekenen? Ga dan naar de ‘wat betekent dit voor mij’ tool van Wijzer in Geldzaken.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juli 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: M. Huijser-Attema ()

Via Gaslicht.com ben ik van leverancier gewisseld voor en gas en elektra.
Normaal doe ik mee met de veiling van VEH, maar die kwam duurder uit dan wat ik bij jullie zag.
Van NLE ben ik overgestapt naar Welkom Energie, via jullie site.
EN IK HEB ME IN DE VINGERS GESNEDEN!!!!
NERGENS STOND VERMELD DAT HET BEDRAG DAT WELKOM ME VOORSCHOTELDE EXCLUSIEF BTW WAS!!!
Ik heb voor 3 jaar getekend, in de veronderstelling dat ik ca. 77 euro per maand zou gaan betalen.
Als de welkomst kortong van 3x 120 euro eraf zou gaan was ik even duur uit als bij NLE.
Niets is dus minder waar, inclusief btw. betaal ik nu ruim 92 euro per maand.
En dat 3 jaar lang! Ik ben daar niet blij mee en stap niet nogmaals via jullie over.
Wel zal ik nagaan hoe ik hierover een klacht kan indienen.

Was getekend: Mw. M. Huijser-Attema.

Opmerking van de redactie op 05-01-2020
Beste mevr. Huijser-Attema,

Wat vervelend dat u zo'n nare ervaring hebt gehad met uw overstap naar Welkom Energie. Op Gaslicht.com tonen wij voor consumenten echter altijd tarieven inclusief btw. Daar kan het probleem dus niet aan liggen.
Als u een persoonlijk mailtje met uw gegevens stuurt naar onze servicedesk, zoeken wij het graag voor u uit.

Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: J. Bosch ()

Jammer dat ik niet kan zien wat het voor ons gaat betekenen. Wij maken geen gebruik van gas maar van stadswarmte.

Opmerking van de redactie op 06-01-2020
Waarschijnlijk wordt de rekening voor gebruikers van blok- en stadsverwarming in 2020 wat lager. De maximumtarieven dalen gemiddeld met 0,6% per jaar voor een huishouden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze tarieven vastgesteld.

Op https://www.gaslicht.com/nieuws/veh-overschakelen-op-warmtenet-te-duur leest u meer over de tarieven.


Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.