Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
  • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
  • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
  • Skydive (t.w.v. 200 euro)
  • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieprijzen 2020: wat betekent dit voor uw energierekening?

12 reacties Leestijd: 4 minuten

Het belastingdeel van de energierekening voor een gemiddeld huishouden daalt in 2020 met zo’n 100 euro. Dat werd op Prinsjesdag bekendgemaakt. Maar net als vorig jaar rekent de overheid met een te laag gemiddeld energieverbruik. Ook is de forse verhoging van begin dit jaar buiten beschouwing gelaten. Wat betekenen de aangekondigde veranderingen nu écht voor uw energierekening? Op Gaslicht.com laten we nu al zien wat de overheidsheffingen voor uw persoonlijke situatie betekenen. In de energievergelijker berekenen we de verwachte jaarkosten van 2020, zodat u in een oogopslag ziet hoeveel u bespaart (of toch niet?).

Belastingdeel van energierekening daalt

De fikse daling van de energierekening waar de overheid over spreekt heeft te maken met geplande veranderingen in de overheidsheffingen voor 2020. Vooral een flinke verhoging van de vermindering energiebelasting (heffingskorting) zorgt voor veel huishoudens voor een lagere rekening. Maar met het gemiddelde jaarverbruik waar Gaslicht.com standaard mee rekent, 3500 kWh en 1500 m3, is de verlaging nog maar 66 euro. En kijken we naar de verhoging van begin dit jaar, van ruim 200 euro, dan zijn we per saldo nog altijd fors duurder uit dan vorig jaar.

Belastingplannen nog niet definitief

De belastingplannen moeten nog definitief goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Dinsdag 17 december wordt daar een definitief antwoord op verwacht. Update: de belastingplannen zijn goedgekeurd.

energiebelasting-status-2020.png

Netbeheerkosten circa 5 euro omhoog

Huishoudens moeten volgend jaar gemiddeld 5 euro meer betalen voor het transport van elektriciteit en gas dan dit jaar. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) afgelopen week bekend gemaakt. Het maakt voor de kosten niet uit bij welke energieleverancier u zit. Ook maakt het qua prijs niet uit of u weinig of veel stroom en gas verbruikt. Netbeheerkosten zijn vaste bedragen, die los staan van uw energieverbruik.

Over een heel jaar gerekend is 5 euro natuurlijk niet veel. Maar deze week laat Vereniging Eigen Huis weten zich grote zorgen te maken over de stijging van de netbeheerkosten in de komende jaren. Volgens de netbeheerders stijgen de netbeheerkosten voor elektriciteit in 2022 met maar liefst 20 tot 25 procent. Ook in de jaren daarna kunnen de netbeheerkosten fors verder stijgen, maar nog onduidelijk is hoeveel. Als oorzaak worden de enorme investeringen in het elektranetwerk genoemd en de ontmanteling van het gasnetwerk die nog nodig zijn om alle klimaatambities waar te maken.

Variabele leveringstarieven 

Gisteren maakten we bekend dat Essent, Vattenfall en Eneco hun variabele tarieven per 1 januari niet laten stijgen of dalen. Dat betekent dat de prijzen tot 1 juli 2020 gelijk blijven voor consumenten die een contract afsluiten met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Een energiecontract dat Gaslicht.com niet aanraadt. Op dit moment (peildatum 27 december 2019) is het gemiddeld 391 euro duurder om zo'n contract af te sluiten in vergelijking met de voordeligste energiecontracten met vaste tarieven.

Energierekening minder hoog?

Al met al gaat een gemiddeld huishouden er volgend jaar op vooruit als we naar de vaste lasten kijken, waar je als consument geen invloed op hebt. Dat is positiever nieuws dan we de afgelopen jaren in december konden brengen. Toch zal het per huishouden verschillen, want neem je veel gas af dan kan het zomaar anders uitpakken. Zo gaan bewoners van oude, grote vrijstaande huizen er in ieder geval op achteruit. Zij gaan méér energiebelasting betalen. Bekijk daarvoor de huishoudprofielen in onderstaande infographic.

Nog een praktijkvoorbeeld: bewoners van een Rijksmonument met 6700 kilowatt stroomverbruik en 6300 kuub gas betalen volgend jaar maar liefst 342 euro meer aan belastingen op energie! De overheid gaat er vanuit dat we steeds minder gas afnemen en probeert dat aan te moedigen door vooral gas hoger te belasten. Een hogere belasting op gas is een stimulans om je woning te isoleren en over te stappen op een elektrische warmtepomp voor verwarming. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

infographic-energiebelasting-2019-2020.png

Blijf besparen, stap over!

Uw energierekening bestaat uit een aantal aspecten waar u geen invloed op heeft. Toch scheelt overstappen op een energiecontract met vaste tarieven honderden euro’s. Energieleveranciers verwelkomen nieuwe klanten met fikse kortingen. Op dit moment bespaart u gemiddeld € 391 door over te stappen (peildatum: 27-12-2019)!

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen op uw energierekening? Vergelijk hier de energieprijzen:

 Energievergelijker

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 10 januari 2023

Reacties (12)

Geplaatst door: Fred Avis ()

Door de energietransitie wordt elke gemeente verplicht gesteld om in 2021 een warmteplan (transitievisie) te hebben. Hier moeten duidelijke kaders (participatiesprincipes) in staan voor de netbeheerder, warmtebedrijven en eigenaren van een pand of woning. Het kan zijn dat uw woning in de toekomst op het warmtenet wordt aangesloten. Controleer bij uw gemeente of er al duidelijkheid is over het warmteplan voor de toekomst. Neem dan ook niet eerder een beslissing over de aanschaf van een warmtepomp voordat het warmteplan bekend is ( tenzij u niet anders kunt doordat uw ketel het nu al begeven heeft natuurlijk ). Nu al de gasrekening omlaag brengen door een warmtepomp aan te schaffen kan dus duur uitpakken indien er over een paar jaar een warmtenet in uw buurt wordt aangelegd. Of een warmtenet uiteindelijk goedkoper is, is nu lastig te overzien. Er zijn berichten, dat ook die oplossing niet zonder meer goedkoper is.

Opmerking van de redactie op 28-12-2019
Hartelijk dank voor uw nuttige en informatieve reactie.
Hierbij nog een aanvulling t.a.v. de Warmtewet.

Op 20 december informeerde Minister de Tweede Kamer over het wetstraject Warmtewet 2.Hieruit blijkt dat de warmtemarkt flink op de schop gaat. Gemeenten krijgen een belangrijke rol, zij mogen zelf een warmtekavel tekenen en vervolgens een exploitant aanwijzen. Het Niet-meer-dan-anders-principe verdwijnt, de warmtetarieven worden gereguleerd op basis van kosten en kunnen lokaal verschillen.

Concurrentie op het net, met vrije leverancierskeuze voor
afnemers, blijkt bij collectieve warmte lastig te realiseren.

Het wetsvoorstel bevat fundamentele voorstellen op het gebied van de ordening van de warmtemarkt, de tariefstelling, de verduurzaming en de leveringszekerheid. Dit raakt op sommige onderdelen ingrijpend aan de rollen en taken van partijen in de warmtemarkt, zoals de gemeenten, provincies en warmtebedrijven. De minister wil daarom niet overhaast te werk gaan. naar verwachting gaat de nieuwe Warmtewet in 2022 in.
Geplaatst door: Henk Hageman ()

Dag Sanne,
IK heb nu een 1 jaarcontract die loopt tot 1 april 2020; nu al krijg ik een bod van mijn leverancier voor een nieuw contract.
Ik het verstandig om nog maar even te wacht tot in het nieuwe jaar om eventueel over te stappen?
Groet
Henk

Opmerking van de redactie op 06-12-2019
Beste meneer Hageman,

Veel energieleveranciers houden nu nog geen rekening met de einddatum van uw huidige contract. Via de volgende link ziet u voor welke energieleverancier u eventueel al een aanmelding kunt doen en per welke datum dit kan bij de andere energieleveranciers: https://www.gaslicht.com/overstappen/het-juiste-overstapmoment#kan-ik-overstappen
Vanaf 8 weken voor de einddatum houden alle energieleverancier rekening met de einddatum.

Mocht u hulp nodig hebben bij het vergelijken dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Ties Knip ()

Hallo Sanne,
We zijn begin deze maand voor zesde/zevende keer via Gaslicht overgestapt. Wil eigenlijk alleen maar even zeggen; "dank je wel voor de enorme besparing".

Met vriendelijke groet,
Ties Knip

Opmerking van de redactie op 06-12-2019
Beste meneer Knip,

Bedankt voor uw bericht. Het doet ons goed om dit te horen. Wij hopen dat u nog vele jaren via ons overstapt!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: A. Bulten ()

Niemand hoeft op 31 december of 1 januari de standen door te geven als tussenstand. Vreemd. Wel gaan vaak per 1 januari de energiebelastingen omhoog en ook de netbeheerkosten (o.a. Liander) gaan omhoog. Vaak vind ik die bedragen van het ene en het andere jaar niet terug op de eindafrekening, alles wordt benoemd onder 1 bedrag : Netbeheer € xx,xx Energiebelastingen xx,xx. Kortom de eind nota kan hierdoor foute bedragen bevatten waardoor je als consument te veel kunt betalen. Elke ondernemer maakt aan het eind van het boekjaar de balans op, zijn energiebedrijven andere ondernemers met een creatieve boekhouding ?

Geplaatst door: Jan Jansen ()

Hallo Sanne,

Per i maart ga ik weer via jullie overstappen.
Omdat ik zonnepanelen heb, is de gasprijs voor mij het belangrijkste.
Ik zie echter in de nieuwe opgave, dat de m3 prijs van ca.67 /70 ct stijgt naar
ca. 76/78 ct
s dit juist??

Vr.Gr. JanJ.

Opmerking van de redactie op 05-12-2019
Beste meneer Jansen,

De gasprijs gaat inderdaad omhoog, dit komt door de verhoging van de energiebelasting op gas. Op dit moment rekenen wij al netjes met de energiebelastingen van 2020.

Heeft u hulp nodig bij het vergelijken? Neem gerust even contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Bols ()

Vind helaas nergens gegevens over een hoekwoning
gebouwd in 1952 aan het eindde van een rijtje huizen

Opmerking van de redactie op 05-12-2019
Beste meneer/mevrouw,

Als u graag wilt weten wat het verbruik is van de woning dan kunt u dit opvragen bij de energieleverancier. Zij hebben inzicht in het verbruik. Helaas hebben wij van Gaslicht.com dit niet.

Heeft u hulp nodig bij het vergelijken? Neem gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Alice ()

Ik vraag me ook af of we beter nu of na 1 januari over kunnen stappen. Ik snap dat dit van diverse facturen afhankelijk is maar is er iets over te zeggen in het algemeen?

Opmerking van de redactie op 05-12-2019
Beste mevrouw Alice,

Helaas is er in het algemeen niet te zeggen of het voordeliger is om nu over te stappen of na 1 januari. De energiebelasting gaat per 1 januari wijzigen en dit geldt voor iedereen met een energiecontract. Per situatie verschilt het of overstappen nu voordeliger is of even wachten voordeliger is.

U mag altijd contact met ons opnemen. Dan geven wij graag een advies wat u het beste kunt doen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Dick Tuenter ()

Hoi Sanne,
als je een bij je huidige leverancier een 3 jarig contract hebt en je wilt toch overstappen naar een andere leverancier krijg je een boete, zijn er dan leveranciers die dit vergoeden of moet je dat helemaal zelf voldoen?

Opmerking van de redactie op 05-12-2019
Beste meneer Tuenter,

Helaas vergoeden de energieleveranciers op onze website de opzegboete niet. Als u een energieleverancier opbelt, willen zij vaak de boete wel vergoeden maar dan krijgt u ook een duurder contract aangeboden.

Ik raad daarom aan om te kijken of u ondanks de boete alsnog voordeliger uit bent door over te stappen. Als u hier hulp bij nodig heeft dan kunt u ons altijd even bellen (0342 411 350) of mailen naar info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Erwin ()

Hi Sanne,

Ik heb een elektrische auto die ik moet laden, kook op inductie en zou wel een warmtepomp willen hebben. Dan
Moet ik echter mijn aansluiting van 25 naar 35 ampere laten brengen, wat een klein kapitaal aan extra vastrecht gaat kosten. Dus maar niet doen dan.... Helaas.
Die vastrecht verhoging is echt een struikelblok!

Geplaatst door: Geert Nentjes ()

Mijn verbruik = 35000 kWh stroom en 1000 kuub gag vorige maand 70 zonnepanelen geïnstalleerd .
Vol verwachting klopt ons hart. Komt toch mooi uit op deze dag.

Opmerking van de redactie op 05-12-2019
Beste meneer Nentjes,

Dan heeft u een mooi vooruitzicht!

Hulp nodig bij het overstappen? Laat het ons weten.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Branko ()

Hoi Sanne,

Fijne informatie, bedankt! Ik sta op punt om over te stappen, maar kan niet helemaal uit je stuk opmaken of ik moet wachten tot na 1 januari of juist expliciet voor 1 januari mijn slag moet slaan. Is daar iets over te zeggen?

Opmerking van de redactie op 05-12-2019
Beste meneer/mevrouw Branko,

Vanaf 8 weken voor de einddatum van het huidige contract kunt u al een overstap aanmelden. Zo wordt u ook aansluitend overgenomen.

Wilt u graag advies? Bel even naar 0342 411 350 of mail naar info@gaslicht.com. Dan kijken wij graag met u mee.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: G. de Heij ()

Dag Sanne,

Volgens mijn berekening stijgen de netbeheerskosten (capaciteitstarief) voor stroom met € 4,28 en voor gas minder dan 500 m3 met
€ 6,00 en voor gas meer dan 500 m3 € 9,16, dat is aanmerkelijk meer dan € 5,00. Of heb ik het niet goed berekend?

Met vriendelijke groet,
G. de Heij
Heerenveen

Opmerking van de redactie op 05-12-2019
Beste meneer De Heij,

Dit verschilt natuurlijk bij welke netbeheerder u zit. Stuur gerust even een mail naar info@gaslicht.com met wie uw netbeheerder is en bovenstaand bericht. Dan rekenen wij het ook nog even voor u uit.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie