De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Ontdek wat zonnepanelen opleveren
Zonnepanelen kopen

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen: loont het?

door Jeanet Woldring 7 reacties

Steeds meer mensen wekken zelf elektriciteit op, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Als uw dak groot genoeg is, kunt u net zoveel stroom opwekken als u verbruikt, of zelfs meer. Stroom die u niet zelf gebruikt, kunt u terugleveren aan het net. Hoe werkt dat eigenlijk en levert het nog wat op?

Salderen en terugleveren

Wekt u zelf elektriciteit op met zonnepanelen dan kunt u dit direct in huis gebruiken. Hiervoor betaalt u uiteraard niets aan uw energieleverancier. De opgewekte elektriciteit wordt direct naar uw apparaten gestuurd die erom vragen. Maar wat als de zon volop schijnt, terwijl u niet thuis bent? Dan is de kans groot dat u stroom opwekt die u niet verbruikt. Uw elektriciteit wordt dan automatisch 'ingevoed' op het openbare net. Dit heet teruglevering. Het wordt dan via het net naar anderen gebracht, die op dat moment wel stroom nodig hebben. Maar als de zon niet schijnt, heeft u ook stroom nodig. U verbruikt op dat moment meer dan dat u zelf opwekt. Deze elektriciteit krijgt u van uw energieleverancier. De door u teruggeleverde en verbruikte hoeveelheid elektriciteit mag u op jaarbasis tegen elkaar wegstrepen. Dat noemen we salderen. U betaalt dus alleen uw netto verbruik per jaar.

Redelijke terugleververgoeding

Blijkt na deze verrekening dat u meer elektriciteit heeft teruggeleverd dan verbruikt (overschot aan teruglevering) dan ontvangt u voor de extra teruggeleverde elektriciteit een 'redelijke' terugleververgoeding van uw energieleverancier. U vindt hier een overzicht van de vergoedingen per energieleverancier.

Geschikte meter nodig

Wilt u stroom terugleveren, dan heeft u een meter nodig die registreert hoeveel stroom u verbruikt én levert. Een slimme meter maakt niet inzichtelijk wat zonnepanelen opbrengen, maar wel hoeveel stroom er teruggeleverd wordt aan het net. Uw netbeheerder kan u vertellen of uw meter geschikt is. Uw netbeheerder registreert naast uw verbruik ook uw levering en stuurt de meterstanden door naar uw energieleverancier.

Niet alle meters registreren de teruggeleverde elektriciteit apart. De meter kan bijvoorbeeld ook ‘achteruitlopen’ als u teruglevert aan het net. Uw jaarlijkse meterstand is dan meteen uw netto verbruik.

Watt? Wattpiek!

Bij zonnepanelen hangt het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die erop valt. Het vermogen van zonnepanelen (PV) wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dat is het piekvermogen dat bij optimale zoninstraling zou kunnen worden opgewekt.

Na onderzoek van de Universiteit Utrecht gaat de overheid er van uit dat de jaaropbrengst van een PV-systeem gemiddeld 875 kWh per kWp bedraagt. De populairste zonnepanelen hebben een piekvermogen van zo'n 250 wattpiek. Per stuk leveren deze zonnepanelen dus zo'n 220 kWh aan energie per jaar. Gemiddeld verbruikt een huishouden 3500 kWh per jaar. Met zestien panelen op uw dak op het zuiden, is de kans groot dat uw elektriciteitsrekening ongeveer op nul uitkomt en misschien krijgt u dan zelfs geld terug. Het is uit financieel oogpunt overigens niet aan te raden meer zonnepanelen te installeren dan u nodig heeft om uw eigen jaarlijkse stroomverbruik mee op te wekken.

Btw terugvragen

Wanneer u elektriciteit teruglevert bent u officieel een kleine ondernemer. Dit kunt u melden bij de Belastingdienst via het formulier Opgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister). Voordeel is dat u dan de btw over uw zonnepanelen terug kunt vragen. Volgens MilieuCentraal levert teruggave van de btw ruim 400 euro op bij de aanschaf en installatie van een standaardpakket van zes zonnepanelen (1400 wattpiek) à 2900 euro. Het betekent ook dat u btw over uw teruggeleverde stroom moet betalen. Maar in de praktijk krijgt u hier vaak vrijstelling voor, mits het bedrag niet te hoog is. Meer weten? Kijk op de website van de Belastingdienst.

Op de website van Milieu Centraal staat meer informatie over het kiezen en plaatsen van zonnepanelen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 16 maart 2015
Geactualiseerd: vrijdag 9 juli 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (7)

Geplaatst door: p jansen ()

Is er ook iets te zeggen over op afstand bedienen/uitlezen. Er is veel te krijgen ook gratis. Deze apps worden geleverd Door leveranciers maar over installatie is niete te vinden , is er wel iets maar geeft dat problemen/onduidelijkheid dan blijkt het kastje naar de muur principe van toepassing.

Opmerking van de redactie op 18-03-2015
Wij vermoeden dat u het hierbij heeft over de slimme meter. Deze is op afstand uit te lezen door de leverancier. Daarnaast zijn er diverse gadgets en apps verkrijgbaar, waardoor u zelf ook inzicht kunt krijgen. Kunt u specifiek aangeven waar u naar op zoek bent?
Geplaatst door: Paul ()

Natuurlijk loont het! Niet alleen in geld, maar ook op het zelfbegrip ´autonoom´. De waarde van het bewustwording zelfvoorziener te zijn is onbetaalbaar. Na installatie begin 2014 van 6 panelen de BTW teruggevorderd. Eind vorig jaar nog wat KWh´s uit laten betalen die over waren; dit jaar ga ik het verwachte surplus in de herfst (electrisch) verstoken om zo op 1 januari op nul uit te komen en gas te sparen. Dit is makkelijk te controleren met de slimme meter. Met salderen streep je de aan- en toelevering tegen elkaar weg. Dat brengt 3x zo veel op als terugbetaling! Ik beschouw mijn energieleverancier dus als een soort grote accu.

Geplaatst door: Pimpelmees ()

Heb het ministerie van Economischezaken nog nooit vertrouwd.
zodra het belastinggeld gaat kosten worden de regelingen en subsidies de nek om gedraaid. Heb dat in mijn werk in de energiewereld meerdere malen meegemaakt.

Geplaatst door: Rob ()

Gas is natuurlijk. <

Geplaatst door: Rob ()

Teruglevering kan mee gespeeld worden door eventueel elektrisch te verwarmen in voor- en najaar.
Weetje: > 500 m3 gas per jaar = lager vastrecht voor gas!

Geplaatst door: Rob ()

Maximum saldering?
Sprake van saldering afschaffen in 2017

Geplaatst door: J.K.Sijpkens ()

nuttige informatie

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie