Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Btw terugvragen zonnepanelen

Heeft u besloten om in zonne-energie te investeren? Dan heeft u t/m 31 december 2022 recht op 21% btw-teruggave op de aankoop en installatie van zonnepanelen. Per 1 januari 2023 ging het btw-tarief op zonnepanelen omlaag van 21% naar 0%. Wat zijn de belangrijkste veranderingen en gevolgen?

Btw terugvragen zonnepanelen

Belastingdienst en zonnepanelen

Kocht u voor  2023 Zonnepanelen Zonder Gedoe bij Gaslicht.com, dan regelden wij de btw teruggave voor u. De btw wordt doorgaans binnen 4 tot 6 maanden na aanmelding bij de Belastingdienst rechtstreeks door de Belastingdienst op uw rekeningnummer overgemaakt. 

Waarvoor geldt btw-tarief van 0%?

Het btw-tarief van 0% zal alleen gelden voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Met een woning bedoelen we bijvoorbeeld ook een garage of schuur bij een woning en een serre of een aan- of uitbouw. En een vakantiewoning. Ook is het 0% tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex. Het 0%-tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen.

Voor andere werkzaamheden, zoals een mogelijke versteviging van het dak of installatie van een warmtepomp, blijft het btw-tarief 21% gelden.

Ik ben particulier, wat betekent dit voor mij?

Vanaf 1 januari 2023 betaalt u geen btw meer over de levering en installatie van uw zonnepanelen op of bij uw woning. En omdat u geen btw betaalt, hoeft u die ook niet terug te vragen. Btw terugvragen via een btw-aangifte kan dus niet meer.

Toch ziet de Belastingdienst u als btw-ondernemer. Dat komt doordat u met uw zonnepanelen energie levert aan uw energiemaatschappij. Maar u hoeft zich niet bij de Belastingdienst aan te melden als btw-ondernemer als uw jaaromzet onder de € 1800 is. Dit geldt voor de meeste particulieren, in ieder geval zolang het vermogen van hun zonnepanelen onder 10.000 Wattpiek blijft.

Komt uw jaaromzet van geleverde elektriciteit boven de € 1800? Dan moet u zich bij de Belastingdienst aanmelden als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. U kunt zich dan wel aanmelden voor de kleineondernemersregeling.

Ik ben ondernemer, wat betekent dit voor mij?

Worden uw zonnepanelen op of bij uw woning geplaatst? Vanaf 1 januari 2023 geldt hiervoor het 0%-tarief. U betaalt hierover dan dus geen btw en kunt die dus ook niet terugvragen. Met uw zonnepanelen levert u energie terug aan uw energiemaatschappij, en dat blijft wel een met btw belaste activiteit. Dit geeft u aan in uw btw-aangifte.

Ik koop een aanvullende set zonnepanelen. Kan ik dan btw terugvragen?

 Vroeg u in 2022 voor de 1e keer btw terug voor zonnepanelen en kiest u voor de KOR? Dan gaat die in op 1 januari 2023. U kunt dan voor investeringen in 2023, 2024 en 2025 géén btw meer terugvragen. 
btw-nultarief-zonnepanelen-1-1-2023.PNG

Bepaalt de factuurdatum het btw-tarief?

Misschien wordt (een deel van) de betaling van de zonnepanelen al in 2022 gedaan en worden ze pas geleverd in 2023. Of werd al een offerte gestuurd voor volgend jaar. In alle gevallen geldt: de factuurdatum is bepalend voor het btw-tarief. Ook als het gaat om een factuur voor een aanbetaling. Dus is de factuurdatum in 2022, dan is het btw-tarief 21%. En is de factuurdatum in 2023, dan is het btw-tarief 0%.

Aan de factuurdatum, en daarmee het btw-tarief dat op de factuur staat, is wel een voorwaarde verbonden. Als er geen aanbetaling is gedaan, dan moet de factuurdatum uiterlijk de 15e dag zijn van de maand na de levering en installatie van uw zonnepanelen.

Bovendien moet er, als er wel een aanbetaling moet worden gedaan, eerst een factuur zijn voor de aanbetaling. Op die factuur moet tenminste het bedrag van de aanbetaling en de btw vermeld staan.

Voorbeeld: de factuurdatum is in 2022, de zonnepanelen worden geplaatst in 2023.
U krijgt een factuur met de datum 21 december 2022. De zonnepanelen worden op 10 januari 2023 geleverd en geïnstalleerd. U betaalt de factuur op 12 januari 2023. In dit geval geldt het btw-tarief van 21%, want de factuurdatum ligt in 2022.

Voorbeeld: de zonnepanelen zijn geplaatst in 2022, de factuurdatum is in 2023.
U hebt op 1 november 2022 een offerte gekregen voor de installatie en levering van zonnepanelen. U hoefde niets aan te betalen. De zonnepanelen worden op 15 december 2022 geleverd en geïnstalleerd. De datum op de factuur die u later krijgt, is 15 januari 2023. Op die factuur is het btw-tarief 0%, want de factuurdatum ligt in 2023.

Ook interessant bij dit onderwerp:

Geactualiseerd: dinsdag 30 april 2024

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.