Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Overstappen met een gezamenlijke aansluiting

door Marion Veldhuizen Leestijd: 3 minuten

Stel je woont in een studentenhuis of in een chalet op een vakantiepark. Of je hebt een huisje of mantelzorgwoning op het erf van je ouders. Dan deel je jouw aansluiting voor gas en stroom met anderen en kun je niet zomaar op eigen houtje overstappen naar een andere energieleverancier. Toch kun je ook in die situatie honderden euro’s per jaar besparen op stroom en gas, gewoon door het gesprek aan te gaan. Dat heb ik recent zelf ook gedaan met mijn ouders. Sinds kort woon ik in een huisje op het erf van de boerderij waar ik opgroeide. De boerderij en het huisje hebben één stroomaansluiting (gas halen we uit propaantanks). Ik heb dus geen eigen energiecontract en krijg automatisch dezelfde stroom als mijn ouders.

Bereken hoeveel je kunt besparen

Mijn ouders waren al hun leven lang klant bij NUON. Overstappen vonden ze een klein beetje spannend. Het was toch prima geregeld zo? Maar ze betaalden ondertussen wél het variabel tarief voor onbepaalde tijd. De hoofdprijs dus. Die ging ik ook betalen toen ik in mijn woning trok. Als medewerker van Gaslicht.com wist ik natuurlijk dat het veel goedkoper kon. Dus liet ik mijn vader zien hoeveel we samen konden besparen door over te stappen. Dat was een flink bedrag, omdat we ook behoorlijk wat elektriciteit verbruiken in de stallen. Ik heb daarom de overstap snel en eenvoudig geregeld via Gaslicht.com.

Ga in gesprek met de verhuurder

Voor mij was het natuurlijk relatief makkelijk om over te stappen, omdat ik te maken had met mijn ouders. Als je een chalet hebt op een vakantiepark of een kamer in een studentenhuis, moet je de verhuurder overtuigen. Het is handig om dat samen met andere bewoners te doen. Breng met elkaar in kaart hoeveel je per paar teveel betaalt en ga het gesprek aan. Misschien heeft de verhuurder er nog nooit over nagedacht om over te stappen en staat hij er open voor. Uiteindelijk is het ook in zijn voordeel dat zijn kamers of chalets aantrekkelijk zijn voor huurders.

Een tussenmeter kan handig zijn

Als je net als ik een aansluiting deelt, is het handig om een zogenoemde tussenmeter te hebben. Zo'n tussenmeter voor elektriciteit is niet duur in aanschaf en het schijnt dat de terugverdientijd slechts een jaar is. Zodoende weet je precies wat iedereen verbruikt en kun je de kosten eerlijk verdelen.

Maak afspraken over de verdeling van kosten

Je hebt echter ook te maken met netbeheerkosten. Dat zijn de kosten die de energieleverancier namens de netbeheerder in rekening brengt. En wie krijgt eigenlijk de korting? Het is slim om daar vooraf afspraken over te maken en die vast te leggen op papier. Dat is voor iedereen het duidelijkst en ook handig als je in de toekomst te maken krijgt met bijvoorbeeld andere bewoners. Succes! Ik hoop dat het je lukt om net als ik een mooie besparing te realiseren. Mocht je hulp nodig hebben, neem gerust contact met me op. En vergeet niet: elk jaar overstappen blijft het voordeligst. Dus lees mijn blog volgend jaar nog eens door.

Overstappen met een gezamenlijke aansluiting
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 20 juli 2023

Marion Veldhuizen
Marion Veldhuizen Coördinator Site Information

Ik ben Marion, sinds eind 2013 werkzaam voor Gaslicht.com. Momenteel ben ik als Coördinator Site Information verantwoordelijk voor alle contractinformatie op de website. Ik zorg er dagelijks met mijn team voor dat de acties op de website up-to-date zijn. . Onze taak is om ervoor te zorgen dat energiecontracten duidelijk en overzichtelijk op onze website staan. Het is leuk om te zien dat consumenten door onze website kunnen zien hoeveel ze wel niet kunnen besparen door over te stappen. Overstapper blij, ik blij!

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.