De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Verdienen aan de zon, wie wil dat nou niet?

door Sanne de Jong - Bins Leestijd: 6 minuten

De afgelopen jaren kregen we bij de servicedesk regelmatig de vraag of we ook mee konden denken in de keuze voor de juiste zonnepanelen. Dat bleek lang niet zo eenvoudig, helemaal toen we ook zelf zonnepanelen lieten plaatsen op ons kantoorpand. En zo ontstond het idee voor Zonnepanelen Zonder Gedoe. Kwalitatief goede panelen voor elk budget, met de service die je van Gaslicht.com gewend bent. 

Nu de energieprijzen door het dak gaan zien we ook de zoektocht naar bespaarmogelijkheden in huis toenemen. Veel mensen worden geconfronteerd met een fors hoger termijnbedrag per maand, waardoor de interesse in energiebesparende maatregelen logischerwijs toeneemt. En dat kan vaak al door kleine aanpassingen in huis te doen, maar ook grotere uitgaven zoals isolatiemaatregelen, warmtepompen en zonnepanelen zijn daardoor sneller terug te verdienen. Begin december gaven we je al praktische tips om op je energiekosten te besparen. 

besparen-met-zonnepanelen-2022.png

Subsidiemogelijkheden 2022 

Het nieuwe regeerakkoord bevat positieve ontwikkelingen op het gebied van subsidies voor verduurzaming van uw huis. Vanaf januari 2022 verhoogt de overheid de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen en (hybdride) warmtepompen voor woningeigenaren. Wat erop neerkomt dat vanaf het nieuwe jaar ongeveer 30 procent van de kosten gedekt worden middels de subsidie. Ook zijn er gunstige leningen te verkrijgen voor energiebesparende maatregelen, de zogenaamde Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds opereert in opdracht van de Rijksoverheid. Via verbeterjehuis.nl is veel informatie te vinden rond het verduurzamen van je woning. Er zijn geen specifieke landelijke subsidies voor zonnepanelen. Echter kun je de huidige btw teruggave- en saldeerregeling zeker zien als een vorm van subsidie vanuit de overheid. 

Zonnepanelen sneller terugverdiend 

De interesse in zonnepanelen is de afgelopen maanden flink toegenomen door de gestegen energieprijzen. Want met minstens een verdubbeling van de stroomprijs bij het afsluiten van een nieuw energiecontract of het verlopen van een contract met vaste tarieven, heb je je zonnepanelen veel sneller terugverdiend.  

Saldeerregeling en de belastingen 

De belasting op stroom wordt tegelijkertijd wel jaarlijks verder verlaagd. Daar wordt komend jaar door de overheid nog verder op ingegrepen om de gestegen energieprijzen enigszins te compenseren. Volgend jaar betalen we nog 8,14 cent aan belasting op een kilowattuur stroom, waar dat dit jaar nog 15 cent is. De verlaging van de belasting pakt dus voor de terugverdientijd ongunstig uit. Echter stijgen de stroomprijzen dusdanig hard voor consumenten van wie het contract afloopt, waardoor prijzen van meer dan 50 cent per kWh, inclusief nieuwe energiebelasting, geen uitzondering zijn. Met de plannen om de saldeerregeling vanaf 2023 geleidelijk af te bouwen (mits het nieuwe kabinet die plannen inderdaad door zal zetten), is vooral het stroomtarief van invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen.  

Terugverdientijd zonnepanelen 

Wat betekent dit nou financieel als het gaat om het terugverdienen van zonnepanelen? Ik geef je een voorbeeld. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3500 kWh stroom per jaar. De nieuwste generatie zonnepanelen heeft een dermate hoge opbrengst per paneel, dat je dit gemiddelde jaarlijkse verbruik met 10 panelen prima kunt opwekken. Afhankelijk van het tarief van je energieleverancier wordt de terugverdientijd bepaald. 

We gaan uit van een Installatie van 10 zonnepanelen met een netto investering van € 5220 en een opwek van 3500 kWh:

Energietarief per kWh Jaarlijkse besparing Terugverdientijd in jaren*
€ 0,24 € 840 6,2
€ 0,26 € 910 5,7
€ 0,28 € 980 5,3
€ 0,30 €1050 5,0
€ 0,32 € 1120 4,7
€ 0,34 € 1190 4,4
€ 0,40 € 1400 3,7
€ 0,50 € 1750 3,0
€ 0,60 € 2100 2,5

* Op basis van de huidige saldeerregeling 

Kortom, hoe hoger je energietarief per kWh, hoe sneller je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend binnen de huidige marktomstandigheden. Niet alleen vanuit duurzaamheidsperspectief is het dus goed om nu zonnepanelen aan te schaffen, maar zeker ook voor je portemonnee gezien het rendement.  

Btw teruggave 

In Europa wordt momenteel gesproken over een 0% btw tarief voor zonnepanelen. In feite kennen we dat al in Nederland aangezien veel consumenten hun btw kunnen terugvorderen. Wachten daarop is dus niet zinvol. Los van een gemakkelijker administratief proces gaat dit geen directe financiële voordelen voor Nederlandse huishoudens opleveren ten opzichte van de huidige regeling. 

Hoe kies je de juiste zonnepanelen? 

Maar waar begin je in de zoektocht naar de juiste panelen voor jouw dak? Daar liepen we zelf ook tegenaan toen we panelen voor op het kantoorpand zochten. Zo zitten er behoorlijke verschillen in de garantietermijnen, de type zonnepanelen, omvormers en optimizers. Daarom besloten wij in de wereld van de zonnepanelen te duiken. In de zonnepaneel vergelijker op Gaslicht.com nemen we alleen de kwalitatief beste panelen op. We hebben heldere leverancierspagina's gemaakt met alle achtergrondinfo per merk zonnepaneel en omvormer, zodat je weet wat er op je dak komt. Bijkomend voordeel: deze zonnepanelen liggen ook nog eens binnen 6 weken op het dak! Geplaatst door deskundige en ervaren installateurs. Installeren in de winter betekent maximaal profiteren als vanaf de lente het aantal zonuren weer begint toe te nemen en daarmee de opbrengst.  

Kies je zonnepanelen via Gaslicht.com  

Dat de huidige energiemarkt ervoor zorgt dat meer mensen op zoek gaan naar alternatieven zien we ook terug in het aantal aanvragen voor zonnepanelen via Gaslicht.com. Inmiddels hebben honderden consumenten ons weten te vinden voor een op maat gemaakte offerte. We installeren inmiddels volop door heel Nederland zonnepanelen. Ben je benieuwd of je dak geschikt is en wat jij kunt besparen? Heb je vragen of twijfel je nog over panelen? Onze specialisten helpen je graag verder en werken vrijblijvend een offerte op maat voor je uit aan de hand van een gratis adviesgesprek. Zo weet je zeker dat je het advies krijgt dat past bij jouw wensen en situatie. 

Waarom kiezen voor Zonnepanelen Zonder Gedoe van Gaslicht.com? 

Wij hebben al voor je vergeleken — Voor elk budget een A-kwaliteit systeem tegen een scherpe prijs 
Klaar voor de toekomst Thuisbatterij kan worden aangesloten voor stroomopslag 
Persoonlijk contact en maatwerk — Van A tot Z helpen we je met de juiste keuzes 
Volledige betrouwbaarheidsgarantie — Tot 25 jaar garantie op product en vermogen 
Btw teruggave regelen wij — Geen gedoe, de aanvraag bij de Belastingdienst pakken wij voor je op 

 Via Gaslicht.com regel je zonnepanelen snel en zonder gedoe! Bekijk ons aanbod.  
* Actie geldig t/m 31 januari 2022, hoogte cashback afhankelijk van het aantal en merk zonnepanelen.

Verdienen aan de zon, wie wil dat nou niet?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 12 december 2022

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie