Genomineerd!
Genomineerd!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Zit ik jarenlang vast aan een energie aanbieder?

U hoeft niet jarenlang vast te zitten aan een energie aanbieder. Als u elk jaar weer naar uw tarieven kijkt en overstapt, bespaart u het meeste geld!

Kiezen voor zekerheid of regelmatig overstappen?

Verwacht u dat de energieprijzen zullen blijven stijgen en wilt u in het begin wat meer betalen dan bij een variabel tarief, dan kunt u kiezen om de prijs voor langere tijd vast te zetten, zodat u een prijsvoordeel kunt behalen over de gehele periode. Maar als de variabele leveringstarieven dalen, kunt u daar in de tussentijd niet van profiteren! Bovendien gelden de aanbiedingen van de energieleveranciers vaak alleen voor het eerste jaar. Daarna gelden andere tarieven. Als u elk jaar weer naar uw tarieven kijkt en overstapt, bespaart u het meeste geld! Dit is een afweging, die u zelf moet maken. Kijk hier voor meer informatie over variabele of vaste tarieven.

Opzegtermijn energiecontract

Als u nog nooit naar een andere energieleverancier bent overgestapt heeft u op dit moment een energiecontract voor onbepaalde duur. U kunt dat altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van 30 dagen. U bent geen opzegvergoeding verschuldigd.

De meeste energiecontracten worden afgesloten voor een bepaalde duur. Deze kunt u ook altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van 30 dagen. Als u voortijdig een energiecontract voor bepaalde duur opzegt zal uw energiebedrijf u waarschijnlijk opzegkosten of een opzegvergoeding in rekening brengen.

Let op: U hoeft niet zelf op te zeggen; dat regelen de energieleveranciers onderling!

Vaste en variabele leveringstarieven

Een vasteprijscontract houdt in dat u gehouden wordt aan de duur van het energiecontract (bijvoorbeeld 1, 2, 3 of 5 jaar) en dat u alleen tussentijds weg kunt door een opzegvergoeding te betalen. Veel energieleveranciers bieden een vast contract aan voor elektriciteit en gas tegen een vaste prijs. Dit betekent dat de prijs gedurende het energiecontract niet wordt gewijzigd. Dit is natuurlijk gunstig als de prijzen gaan stijgen maar het is ongunstig als de prijzen gaan dalen.

U kunt zo'n vasteprijscontract vergelijken met het vastzetten van rente voor een hypotheek. U zet voor uzelf een tarief vast, terwijl de prijzen op de markt kunnen stijgen of dalen. Bij een hypotheek vinden mensen zekerheid ook belangrijk. Dat is natuurlijk ook een argument om voor een vaste prijscontract te kiezen: U kiest voor de zekerheid van een vaste prijs.

Navigatie