Gaslicht.com
9,2 5349

Teruglevering van groene stroom

Met bijvoorbeeld een zonnepaneel op uw dak kunt u zelf energie opwekken. Deze energie kunt u zelf gebruiken, maar ook aan uw energiebedrijf terugleveren. Hieronder vindt u informatie van ConsuWijzer over het terugleveren van energie aan het energiebedrijf.

Indien u duurzame elektriciteit produceert en deze elektriciteit teruglevert aan het net, dan is de energieleverancier verplicht u hiervoor een redelijke vergoeding* te betalen. U dient dan in principe wel over een speciale meter te beschikken die zowel de aan het net ontrokken elektriciteit als de ingevoede elektriciteit kan meten. Als u nog niet over zo'n speciale meter beschikt, dan mag u de bestaande meter gebruiken tot het einde van de levensduur, of tot het moment dat de meter om een andere reden vervangen wordt.

Als u minder dan 3000 kWh per jaar teruglevert, dan krijgt u geen terugleververgoeding, maar wordt de hoeveelheid die u heeft teruggeleverd van uw verbruik afgetrokken (er wordt 'gesaldeerd').

Afgesproken is dat de leverancier het gesaldeerde verbruik door de hoeveelheid aan het net ontrokken elektriciteit te verminderen met de op het net ingevoede elektriciteit. De leverancier brengt het gesaldeerde verbruik in rekening bij de afnemer. Alleen over dit gesaldeerde verbruik wordt het leveringstarief gefactureerd. Ook wordt alleen over dit gesaldeerde verbruik belastingen betaald.

Meer informatie over teruglevering kunt u vinden op ConsuWijzer.nl

* Als u energie gaat opwekken via zonnepanelen (of via windmolens op land of biogas) kunt u sinds 1 april 2008 in aanmerking komen voor een subsidie via de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE). Deze regeling valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken. Subsidie aanvragen kan via uitvoeringsinstantie SenterNovem. Het is een subsidie op de productie van elektriciteit, niet op de aanschaf van zonnepanelen. Voor zonne-energie, krijgt u als producent 33 eurocent per Kilowattuur (KWh) vergoed. (Voor wind op land is dit 2,8 eurocent per Kwh. Voor verbranding van vaste biomassa, vergisting van GFT en mest-vergisting is dit 5,3 eurocent per Kwh. Voor gas gaat het om 7 eurocent per kubieke meter.) Om in aanmerking te komen voor subsidie moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Echt goedkope energie? Stap over!

Wist u dat u veel hogere energietarieven betaalt als u niet op tijd overstapt? U krijg dan namelijk variabele tarieven, die doorgaans veel hoger zijn dan actietarieven. Vul daarom de energievergelijker in en ontdek direct wat u kunt besparen op energie.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. U kunt daarom niet meer reageren.

Gerelateerde nieuwsberichten