Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Aantal zonnepanelen enorm toegenomen

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Het aantal zonnepaneelbezitters is enorm gegroeid. Zo is het aantal zonnepanelen in de provincie Groningen in het afgelopen halfjaar met 59 procent toegenomen tot 14.000 huishoudens.

Enexis
In het gehele verzorgingsgebied van netbeheerder Enexis is het aantal klanten dat energie teruglevert aan het elektriciteitsnet in de eerste helft van 2015 toegenomen met 25 procent naar een totaal van circa 100.000. Deze klanten kennen samen een totaal geïnstalleerd vermogen van bijna 500 megawatt. 

Het verzorgingsgebied van Enexis strekt zich uit over de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Limburg en Noord-Brabant. De netbeheerder zorgt ervoor dat gas en elektriciteit bij ongeveer 2,6 miljoen huishoudens, bedrijven en overheden terechtkomen.

De grote toename in Groningen komt volgens de netbeheerder door de subsidieregeling voor inwoners van meerdere aardbevingsgemeenten. Dit voorbeeld toont volgens Enexis de noodzaak om de energienetten te beheren in het licht van de energietransitie.

Enexis meldt in het kader van haar halfjaarbericht verder dat er inmiddels 180 scholen meedoen aan het programma Van Zon Krijg Je Energie waarbij basisscholen van zonnepanelen voorzien worden. Dit waren er eind vorig jaar pas 75.

Stedin 
Netbeheerder Stedin stelt dat in de afgelopen 2 jaar 1,5 keer zoveel klanten zonnepanelen aangeschaft en geregistreerd hebben.

Alleen al in het netgebied van Stedin, onder andere de provincies Zuid-Holland en Utrecht, wordt nu op bijna 53.000 locaties zo’n 150 megawatt elektriciteit uit zon opgewekt. Enexis maakt bekend dat in haar werkgebied 500 megawatt aan zonnepanelen aanwezig is.

In de provincies Zuid-Holland en Utrecht heeft Den Haag volgens Stedin met 3.688 huishoudens de meeste geregistreerde zonnepanelen. Op de voet gevolg door Utrecht waar 3.455 adressen van de stad zonnepanelen hebben. Op een derde plaats Amersfoort met 2.279 adressen.

Behalve een sterke stijging in het aantal geregistreerde adressen met zonnepanelen, meldt Stedin dat ook het vermogen per adres toeneemt. Enerzijds door het aantal zonnepanelen dat huishoudens aanschaffen, maar ook door de toename van het vermogen per paneel.

Alliander 
Netbeheerder Alliander heeft het aantal huishoudens dat zelf duurzame energie opwekt zien toenemen van 63.000 naar 88.000 stuks.

Dit alles blijkt uit de halfjaarcijfers die netbeheerder Alliander heeft gepresenteerd. Het aantal klanten dat zelf duurzame elektriciteit opwekt - voornamelijk met zonnepanelen – blijft daarmee stijgen: van ruim 63.000 in het eerste halfjaar van 2014 naar ruim 88.000 in het eerste halfjaar van 2015.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.