Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Eerste Kamer stemt tegen wet Stroom

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De Eerste Kamer heeft met de kleinst denkbare meerderheid tegen de nieuwe elektriciteits- en gaswet van minister Kamp gestemd. De wet Stroom moest onder andere de windmolenparken op zee regelen en de splitsing van energiebedrijven Eneco en Delta.

Splitsing netwerkbedrijven en energieleveranciers

De ene tegenstem was vooral bedoeld als kritiek op Kamp omdat hij de voorgenomen splitsing van de energiebedrijven Eneco en Delta niet ongedaan wil maken. Die splitsing was aan de wet voor windmolens gekoppeld en is in 2004 al in de Tweede Kamer besproken. In tegenstelling tot veel Europese concurrenten voldeden onder andere Essent en Nuon vrijwel direct aan de splitsingswet, waarna ze zonder netwerken in buitenlandse handen vielen.

Delta en Eneco zijn nog de enige twee Nederlandse bedrijven die stroom opwekken en leveren en ook beschikken over hun eigen kabels. Zij verzetten zich hevig tegen splitsing hoewel ze daartoe volgens de wet verplicht zijn. Eerder dit jaar bleef de splitsingsverplichting ook overeind bij de Hoge Raad. De beide energiebedrijven vrezen dat ze zonder netwerkbedrijf worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf, net als Nuon en Essent. De meerderheid in de Eerste Kamer vroeg Kamp om Eneco en Delta pas te splitsen als ook energiebedrijven in andere Europese landen dat moeten.

Verplichting tot splitsing blijft bestaan

De regeringspartijen kregen alleen steun van D66, SGP en GroenLinks. GroenLinks verklaarde met "pijn in het hart" voor te stemmen. De partij is tegen de splitsing van de energiebedrijven, maar wilden de plannen voor duurzame energie niet tegenhouden. De minister benadrukte voor de stemming dat de energiebedrijven zich ook moeten opdelen als de nieuwe wet het niet zou halen. Dan blijft namelijk de oude wet gelden waarin de splitsing is vastgelegd.

Doelen Energieakkoord in gevaar

Nu de Eerste Kamer tegen het plan van Kamp gestemd heeft komen de doelen in het Energieakkoord mogelijk in gevaar. Minister Kamp had voorafgaand aan de stemming al gewaarschuwd voor dit gevolg.

Kamp voorziet namelijk een vertraging van zeker een half jaar voor de realisatie van de windmolenparken. Hierdoor zou het het doel om 14 procent duurzame energie in 2020 te hebben, niet kunnen wordt gehaald. Ook verwacht hij fors hogere kosten. Eneco roept de politiek op om snel 'tot een oplossing te komen voor deze impasse'.

Bronnen: Nu.nl, FD, NOS

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 23 december 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.