De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energiebedrijven vrezen zonsverduistering

door Jeanet Woldring

Vrijdag 20 maart vindt er in Noordwest-Europa een zonsverduistering plaats die flinke gevolgen zal hebben voor het Europese energienet. Door de tijdelijke verduistering zal een groot deel van de opgewekte stroom door zonnepanelen stil komen te liggen.  Netbeheerder TenneT bereidt zich daarom voor.

In de landen om ons heen is in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in zonnepanelen en bij het wegvallen van zonlicht zorgt dit voor onbalans op het Europese netwerk. Dat komt omdat het hele Europese elektriciteitsnet met elkaar is verbonden en de zonsverduistering overal tegelijkertijd plaatsvindt. 

Als het op 20 maart zeer zonnig wordt, zorgt de gedeeltelijke zonsverduistering in ons land voor een tijdelijk verlies van 500 Megawatt. Dit staat gelijk aan het vermogen van een grote energiecentrale. In Duitsland -met veel meer zonnepanelen- zal dit een verlies van 17.000 Megawatt betekenen.

Netbeheerder TenneT zal erop toezien dat Nederlanders hiervan niets zullen merken en heeft noodvermogen klaar staan om eventuele klappen op te vangen. Europese netbeheerders hebben al afspraken gemaakt om de situatie omtrent de komende zonsverduistering nauwlettend in de gaten te houden en elkaar te helpen waar nodig is.

Lees meer: TenneT bereidt zich voor op zonsverduistering

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie