De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energiebedrijven vrezen zonsverduistering

door Jeanet Woldring

Vrijdag 20 maart vindt er in Noordwest-Europa een zonsverduistering plaats die flinke gevolgen zal hebben voor het Europese energienet. Door de tijdelijke verduistering zal een groot deel van de opgewekte stroom door zonnepanelen stil komen te liggen.  Netbeheerder TenneT bereidt zich daarom voor.

In de landen om ons heen is in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in zonnepanelen en bij het wegvallen van zonlicht zorgt dit voor onbalans op het Europese netwerk. Dat komt omdat het hele Europese elektriciteitsnet met elkaar is verbonden en de zonsverduistering overal tegelijkertijd plaatsvindt. 

Als het op 20 maart zeer zonnig wordt, zorgt de gedeeltelijke zonsverduistering in ons land voor een tijdelijk verlies van 500 Megawatt. Dit staat gelijk aan het vermogen van een grote energiecentrale. In Duitsland -met veel meer zonnepanelen- zal dit een verlies van 17.000 Megawatt betekenen.

Netbeheerder TenneT zal erop toezien dat Nederlanders hiervan niets zullen merken en heeft noodvermogen klaar staan om eventuele klappen op te vangen. Europese netbeheerders hebben al afspraken gemaakt om de situatie omtrent de komende zonsverduistering nauwlettend in de gaten te houden en elkaar te helpen waar nodig is.

Lees meer: TenneT bereidt zich voor op zonsverduistering

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 24 februari 2015
Geactualiseerd: dinsdag 22 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie