Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Leveranciers weigeren duurzaamheidsonderzoek

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Zes energiebedrijven doen niet meer mee aan het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu naar de duurzaamheid van energieleveranciers. De onderzoekers zijn niet onder de indruk en gaan gewoon door volgens Nu.nl.

De zes bedrijven zijn Nuon, Essent, E.ON, GDF Suez (Electrabel), Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie. Samen zijn ze naar eigen zeggen goed voor meer dan 70 procent van de in Nederland opgewekte en aan consumenten geleverde groene stroom.

Niet objectief

Ze vinden de onderzoeksmethode niet objectief. Ondanks hun voorstellen om de methode aan te passen, is de opzet voor het onderzoek ook dit jaar ongewijzigd gebleven. ''Daarom trekken wij onze steun aan het onderzoek in'', aldus een verklaring dinsdag. Overigens werkten Essent, Eon en Electrabel vorig jaar ook al niet mee aan het onderzoek, eveneens omdat ze zich niet kunnen vinden in de aanpak voor het opstellen van de ranglijst. Nuon deed dat nog wel, maar uitte ook kritiek, net als het Zeeuwse Delta.

Criteria

Volgens de bedrijven is de onderzoeksmethode gebaseerd op criteria die sterk leunen op voorkeuren van de onderzoekers en worden er geen algemeen geldende criteria voor duurzaamheid gebruikt.

Volume

Daarnaast speelt volume geen enkele rol, aldus het zestal. Daardoor kan een bedrijf met slechts een beperkt aantal klanten bovenaan de lijst komen. Dat vinden ze niet reëel. "Het gaat er júist om schaal te maken met duurzame energie. Pas dan krijgt de energietransitie (de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen) vorm.''

Gegevens beschikbaar op Consuwijzer

Essent meldt op haar website dat uitgebreide gegevens over de herkomst van elektriciteit al beschikbaar zijn op de overheidswebsite Consuwijzer. "Consumenten vinden hier informatie waarmee zij een gefundeerde beslissing kunnen nemen over de keuze van hun energieleverancier. We zijn graag bereid om met stakeholders te werken aan een uitbreiding van deze informatievoorziening, en een systematiek waarin de bijdrage van energiebedrijven aan de verduurzaming objectief wordt aangetoond.” 

Afleidingsmanoeuvre

Greenpeace noemt de kritiek op de onderzoeksmethode mede namens de andere betrokken organisaties ''een afleidingsmanoeuvre''. ''Waar het ze echt om gaat, is dat ze uit het onderzoek slecht naar voren komen omdat we een lage score geven aan met name kolenstroom'', zegt een woordvoerder tegen Nu.nl.

Het onderzoek, waarvan de resultaten 2015 in het najaar bekend worden gemaakt, gaat gewoon door. Joris Wijnhoven van Greenpeace reageert op Twitter dat het niet van meer van deze tijd is dat energiebedrijven medewerking weigeren aan onderzoek naar duurzaamheidsgehalte stroom. In een andere tweet zegt hij: "Als deze bedrijven nog over transparantie reppen, moeten ze hun mond gaan spoelen."

Bron: Nu.nl

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 21 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.