De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Enexis gaat zonne-energie opslaan in Bredase huizen

door Jeanet Woldring

Zelf opgewekte stroom opslaan in plaats van terugleveren aan het net. Dat is wat veel zonnepaneelbezitters graag zouden willen. Na de zomer maakt netbeheerder Enexis dit mogelijk in Breda. Zonne-energie wordt dan als proef opgeslagen in een groot formaat accu’s in huizen. Tot op heden wordt overtollige elektriciteit teruggeleverd aan het net, omdat het niet mogelijk is stroom op te slaan.

Terugleveren

In de Bredase proef komt er per huis een accu waarin de overtollige zonne-energie wordt opgeslagen. Tot op heden wordt overtollige elektriciteit teruggeleverd aan het net. De woordvoerder van Enexis kon nog niet aangeven hoeveel huishoudens aan de Breda proef gaan meedoen.

Stroom overdag opslaan, 's avonds gebruiken

De Bredase proef sluit aan bij de proef die Enexis in Etten-Leur houdt. Daar wordt sinds 2012 zonne-energie opgeslagen in een aangepast transformatorhuis. Daar zijn 4 gigantische lithium-ion accu’s geplaatst die samen een 'buurtbatterij' vormen. Deze batterij kan voldoende energie opslaan voor twee weken energiebehoefte van een huishouden. In de praktijk wordt de overdag opgeslagen zonne-energie ‘s avonds en ‘s nachts gebruikt.

Bewoners van Meulenspie en Easystreet hebben de afgelopen jaren meegewerkt aan een proef waarbij energiegebruik gestuurd werd. Zo konden bijvoorbeeld wasmachines gaan draaien op momenten dat er veel aanbod was aan stroom - ‘s middags - en daarmee ook goedkoper.

Stroom opslaan in plaats van terugleveren

Het opslaan van opgewekte stroom is voor veel zonnepanelenbezitters de ultieme droom. Door energie op te slaan en later te gebruiken bent u volledig zelfvoorzienend. Door mogelijke wetswijzigingen en stijgende energieprijzen kan de vraag naar opslag van energie stijgen, nu de markt van de opslagaccu’s zich aan het ontwikkelen is. Mogelijk luiden deze innovaties en vernieuwingen een nieuw tijdperk in binnen het gebruik van zonne-energie, stelt Enexis. Op de website enexisinnovatie.nl is te zien hoe de netbeheerder zich voorbereidt op een duurzame toekomst.

Tesla Powerwall: grote batterij

Vorige week maakte autofabrikant Tesla bekend in de Verenigde Staten te starten met de verkoop van een 'Powerwall' voor thuis. Met deze grote batterij kunnen huishoudens eveneens duurzaam geproduceerde stroom opslaan. Het goedkoopste model, een lithium-ionbatterij van 7 kilowattuur, kost $3000. Een accu van 10 kWh moet $3500 gaan kosten. Om de capaciteit  in perspectief te plaatsen: met 10 kWh  kan ongeveer 50 kilometer elektrisch gereden worden. En een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt een kleine 10 kWh stroom per dag. Wanneer de prijzige accu op de Nederlandse markt komt, is nog niet bekend.

Bron: Breda Vandaag

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie