De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Gas wordt duurder, stroom goedkoper

door Jeanet Woldring 4 reacties Leestijd: 2 minuten

Energierekening-onbetaalbaar.jpgDe prijs per kuub gas wordt volgend jaar met 4 cent verhoogd, daarna gaat de prijs 1 cent per jaar omhoog. De stroomprijs zal in stappen worden verlaagd. In totaal gaat de energiebelasting op gas tot 2026 met 10 cent per m3 omhoog, terwijl die op stroom juist met 5 cent per kWh wordt verlaagd. Het is een van de maatregelen uit het Klimaatakkoord dat naar verwachting vrijdag gepresenteerd wordt. Dit zeggen bronnen tegen de NOS.

Gasrekening 150 euro omhoog; stroomnota omlaag

De NOS bericht dat de gasrekening voor een gemiddeld huishouden over zeven jaar 150 euro duurder zal zijn, terwijl de elektriciteitskosten juist 150 euro lager worden. Deze berekening is gemaakt voor een huishouden dat per jaar 1500 m3 aan gas verbruikt en 3000 kWh* aan elektriciteit. Het belastingtarief op gas is nu 35 cent per kubieke meter, dat wordt in 2026 45 cent. Het belastingtarief op elektriciteit is nu 12 cent, dat wordt in 2026 7 cent.

Grotere vrijstelling energiebelasting en verlaging opslag

De totale energierekening voor een gemiddeld gezin wordt lager door een grotere vrijstelling van de energiebelasting en een verlaging van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Hoe groot die vrijstelling wordt en hoeveel de opslag omlaag gaat, is niet bekend gemaakt.

Dit jaar bedraagt de ODE 2,29 cent per kWh en 6,34 cent per m3. Al met al een forse stijging ten opzichte van 2018. Per saldo gaat een gemiddeld huishouden er dit jaar 153 euro op achteruit voor wat betreft overheidsheffingen, schreven we in december. Het bericht in het Algemeen Dagblad dat de totale energierekening 360 euro duurder wordt, deed vervolgens veel stof opwaaien en zorgde maandenlang voor tumult. Pas toen het CBS tot dezelfde conclusie kwam als Gaslicht.com, moest het kabinet erkennen dat ze ernaast zat. 

Sneller van het gas af

Met bovenstaande maatregelen wil het kabinet stimuleren dat consumenten sneller van het gas afgaan, of een zuinigere CV-ketel nemen. 

* Gaslicht.com rekent met een gemiddeld stroomverbruik van 3500 kWh per jaar

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 25 juni 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: davidson ()

goedendag, bezig met een verbouwing voor ons nieuwe huis ( oud appartement in amsterdam begane grond ) dilemma, de vloerverwarming, gaan we een gas of elektra boiler plaatsen???? wie heeft goede raad? mijn 1ste issue zijn de kosten, niet de aanschaf maar de stookkosten.
alvast dank voor het meedenken

Geplaatst door: Erik ()

Beste Gaslicht,

De heer van Tent heeft hierboven een zeer interessante reactie geplaatst waarin een aantal vragen worden gesteld. Ik zou graag willen weten wat hierop jullie antwoord is (geweest)? Wanneer is het plaatsen van elektrische radiatoren gunstig (met een blik op de toekomst)?
Bij voorbaat dank!
Met vriendelijke groet,

Erik

Opmerking van de redactie op 06-01-2020
Beste meneer Erik,

Bedankt voor uw bericht. Inmiddels staat de reactie onder het bericht van meneer Van Tent.

Elektrische radiatoren zijn uiteraard gunstig. Want het gas wordt steeds duurder. Dit heeft vooral met de overheidsheffingen te maken die elk jaar weer stijgen voor gas. Een kWh is al een stuk voordeliger dan een m3 gas. Vooral met een hoog verbruik als bij een appartementencomplex zal dit erg interessant zijn.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: G.J. van Tent ()

Goedemorgen,

Wij zijn een kleine VvE. Ongetwijfeld zijn een aantal van onze leden klant bij uw maatschappij.
De VvE, 24 appartementen groot en verdeeld over twee blokken, is gebouwd in 1960. De verwarmingsketel van de cv verzorgt beide blokken, is oud (1996) en vertoond gebreken.
De appartementen zijn inmiddels voorzien van kunststof kozijn met HR++ glas, doch overigens matig geïsoleerd. De gebouwen zijn voorzien van platte daken

Onlangs is in een Algemene Ledenvergadering een verwarmingscommissie benoemd, bestaande uit drie leden; waaronder ondergetekende. Onze opdracht is simpel: de leden van de VvE de komende 20/25 jaar te voorzien van betaalbare warmte.

Deze opdracht valt ons inziens, uiteen in drie delen:
a. energie besparende maatregelen (isoleren)
b. opwekking energie (zonnepanelen)
c. keuze in warmtebronnen. (gas/elektra)

Ter zake van a, gaan wij op korte termijn een drietal offertes opvragen bij gecertificeerde bedrijven, geselecteerd via “maatwerk voor woningen. nl”.
Met b. willen wij wachten totdat duidelijk is of het huidige dak geschikt is, en geen verdere isolatie of andere aandacht behoeft.

Rest c. Thans hebben wij één cv-ketel, die twee blokken, waarvan één door middel van een grondleiding, voorziet van warm cv-water. Als gezegd de ketel zal waarschijnlijk op termijn vervangen moeten. Zo ook de grondleiding (ca. 30 m). Offertes ontbreken nog, maar voor de totale vervanging van ketel, grondleiding en herstel van isolatie cv-leidingen, wordt gedacht aan ca.
€ 60.000,-.

Dit jaar (1-6-2017/31-5-2018) heeft de VvE € 20.137,37 (incl. € 2.804,26 vastrecht gas) aan energiekosten betaald (23.499 m3 gas). Per appartement bijna € 70,00 /maand.
Daarnaast is € 2.388,52 aan andere kosten betaald (elektra ketel en Ista).
Ook deze kosten, € 8,30 /a/m, worden als stookkosten gezien.
Het onderhoud van de installatie is verdisconteerd in de servicekosten.

Onze opdracht is een keuze aan de leden te adviseren. Hetgeen naar onze mening een keuze is tussen een nieuwe gas-ketel of elektrische radiatoren in de appartementen te plaatsen. Dat laatst vraagt ook investeringen: verwijdering huidige radiatoren en leidingen, aanpassing meterkast en levering van radiatoren, etc.
Uiteraard moet bij de vergelijking bij de gas-keuze, de € 8,30 /a/m worden bijgeteld. Daarenboven moet ook rekening worden gehouden de onderhoudskosten van een ketel versus elektrische radiatoren, die voor de gas-ketel hoger (?) zullen zijn.

De vraag is eigenlijk hoeveel Kwh moeten wij gaan verbruiken om dezelfde warmte te hebben, die wij hadden met het verbruik van 23.499 m3 gas ? En wat betekent dat per appartement ?

Wij, de commissie, zijn zeer belangstellend naar uw antwoord,

met vriendelijke groet ,

G.J. van Tent
g.vantent@gmail.com

Opmerking van de redactie op 06-01-2020
Beste meneer Van Tent,

Excuses voor de late reactie. 1 kuub gas staat gelijk aan ongeveer 10 kWh. Dat betekend dat er 234990 kWh nodig zal zijn als er nu in totaal 23499 m3 verbruikt.

Het is erg lastig om te zeggen wat dit per appartement betekent. Dat komt omdat iedereen weer een ander verbruik heeft. De een is de hele dag thuis en heeft de kachel hoog staan en een ander weer niet. Dit is dus per appartement lastig uit te rekenen voor ons.

Mocht u verdere vragen hebben, neem gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken op 0342 411 350 of per mail naar info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Peter Maassen . 82 jaar ()

Beste Jeanet Woldring ,

Ben al jaren klant bij Essent . Ik heb een vraag over de werkelijke kosten van gas en elektra .

Dat ik u benader heeft te maken met het feit , dat ik bij Essent informatie krijg , ook telefonisch , waar ik geen snars wijzer van word .
Niet alleen nú , maar ook in het verleden , met als gevolg dat ik een véél hogere eindafrekening kreeg .

Vorig jaar heb ik voor 3500 kwt stroom samen met 1070 kuub gas +/- € 1550,00 betaald .
Dit jaar zal dit +/- 5500 kwt stroom zijn en +/- 1200 kuub gas zijn .

Als ik de verbruiksmanager van Essent deze gegevens opnoem , kan hij mij , ook niet bij benadering opgeven wat mijn totale kosten zijn van beide . Met deze duidelijke gegevens kan ik niet bevatten dat hij dit ook niet bij benadering kan !

In het jaar 1969 zijn we op de maan geland , zou het dan nu niet mogelijk zijn , naar verhouding , een normale berekening te maken van mijn totale kosten ?

In de hoop dat u mij een beetje uit de brand kunt helpen , verblijft ,
met vriendelijke groet,

Peter Maassen

Opmerking van de redactie op 03-10-2019
Geachte meneer Maassen,

Bedankt voor uw reactie. Wat jammer dat zij niet kunnen aangeven wat u per jaar kwijt bent met deze verbruiken. Stuur gerust het contract met de verbruiken naar info@gaslicht.com. Dan rekenen wij het graag voor u uit. Dan kunnen wij ook direct voor u nakijken of wellicht een andere leverancier voordeliger is.

Mochten er vragen zijn, bel gerust naar 0342 411 350.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie