Genomineerd!
Genomineerd!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gas wordt duurder, stroom goedkoper

door Jeanet Woldring

Energierekening-onbetaalbaar.jpgDe prijs per kuub gas wordt volgend jaar met 4 cent verhoogd, daarna gaat de prijs 1 cent per jaar omhoog. De stroomprijs zal in stappen worden verlaagd. In totaal gaat de energiebelasting op gas tot 2026 met 10 cent per m3 omhoog, terwijl die op stroom juist met 5 cent per kWh wordt verlaagd. Het is een van de maatregelen uit het Klimaatakkoord dat naar verwachting vrijdag gepresenteerd wordt. Dit zeggen bronnen tegen de NOS.

Gasrekening 150 euro omhoog; stroomnota omlaag

De NOS bericht dat de gasrekening voor een gemiddeld huishouden over zeven jaar 150 euro duurder zal zijn, terwijl de elektriciteitskosten juist 150 euro lager worden. Deze berekening is gemaakt voor een huishouden dat per jaar 1500 m3 aan gas verbruikt en 3000 kWh* aan elektriciteit. Het belastingtarief op gas is nu 35 cent per kubieke meter, dat wordt in 2026 45 cent. Het belastingtarief op elektriciteit is nu 12 cent, dat wordt in 2026 7 cent.

Grotere vrijstelling energiebelasting en verlaging opslag

De totale energierekening voor een gemiddeld gezin wordt lager door een grotere vrijstelling van de energiebelasting en een verlaging van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Hoe groot die vrijstelling wordt en hoeveel de opslag omlaag gaat, is niet bekend gemaakt.

Dit jaar bedraagt de ODE 2,29 cent per kWh en 6,34 cent per m3. Al met al een forse stijging ten opzichte van 2018. Per saldo gaat een gemiddeld huishouden er dit jaar 153 euro op achteruit voor wat betreft overheidsheffingen, schreven we in december. Het bericht in het Algemeen Dagblad dat de totale energierekening 360 euro duurder wordt, deed vervolgens veel stof opwaaien en zorgde maandenlang voor tumult. Pas toen het CBS tot dezelfde conclusie kwam als Gaslicht.com, moest het kabinet erkennen dat ze ernaast zat. 

Sneller van het gas af

Met bovenstaande maatregelen wil het kabinet stimuleren dat consumenten sneller van het gas afgaan, of een zuinigere CV-ketel nemen. 

* Gaslicht.com rekent met een gemiddeld stroomverbruik van 3500 kWh per jaar

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Navigatie