De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Termijnbedrag verhogen, is dit verstandig?

door Sanne de Jong - Bins 5 reacties Leestijd: 3 minuten

De energierekening stijgt dit jaar voor een gemiddeld huishouden met 334 euro. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor het bedrag dat u maandelijks aan uw energieleverancier betaalt. Is het nu verstandig het termijnbedrag voor energie te verhogen? En klopt de verhoging wel die mijn leverancier heeft doorgevoerd? 

Niemand wil aan het einde van het jaar voor vervelende verrassingen komen te staan als het om de energierekening gaat. Dus proberen leveranciers de jaarkosten zo goed mogelijk in te schatten. Op basis daarvan wordt  het maandelijkse termijnbedrag vastgesteld. Dit jaar stijgen de energiekosten dusdanig (bijna de helft bestaat uit belastingen) dat een aantal leveranciers het termijnbedrag uit voorzorg heeft verhoogd. Sommige huishoudens betalen daardoor fors meer, terwijl anderen ook nu nog hetzelfde bedrag betalen. Wat is nou reëel?  

opbouw-termijnbedrag.jpg

Mijn termijnbedrag is uitzinnig verhoogd 

Bij Gaslicht.com ontvangen we veel vragen en klachten over energieleveranciers die het termijnbedrag abnormaal hebben laten stijgen. Er zijn soms verhogingen van 30 tot 40 procent doorgevoerd. Het lijkt erop dat sommige bedrijven een verkeerde berekening hebben gemaakt. Zo zijn niet alleen de hogere belastingen en leveringstarieven meegenomen, maar is het termijnbedrag soms vastgesteld op basis van verkeerd energieverbruik. 

Twijfel over juistheid verhoging 

Denkt u dat uw termijnbedrag onterecht teveel verhoogd is? Neem dan contact op met uw energieleverancier om na te gaan hoe de berekening tot stand gekomen is. En of het nieuwe voorschot eventueel naar beneden bijgesteld kan worden. Dat kunt u vervolgens eenvoudig aan de hand van uw meterstanden en uw online omgeving controleren.  

Mijn termijnbedrag is niet veranderd

Als uw termijnbedrag nog niet is bijgesteld, dan is het verstandig dit in overweging te nemen. Is uw termijnbedrag al wel verhoogd en loopt uw contract spoedig af? Dan is er niet zoveel aan de hand. Maar loopt uw contract nog een aantal maanden door? Dan adviseren wij om samen met de leverancier na te gaan of een aanpassing verstandig is. Een verhoging van het termijnbedrag van zo'n € 25 tot € 30 per maand moet voor de meeste huishoudens volstaan (uitgaande van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas).   

Hulp nodig? 

Energieleveranciers kunnen een redelijke inschatting maken van de te verwachten eindafrekening of jaarnota. Maar komt u er samen niet uit en wilt u een persoonlijke berekening? Neem dan contact op met Gaslicht.com op 0342-411350. Onze klantenservice helpt graag bij het maken van die inschatting.  

Lees ook: Brief van energieleverancier met hoger termijnbedrag in 2019?  
En bekijk het filmpje: Overgestapt van energieleverancier en toch hoger termijnbedrag. Hoe zit dat? 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 21 april 2021

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (5)

Geplaatst door: T. Anderson ()

Als iemand een vast tarieven contract heeft getekend voor twee of drie jaar.
Dan kan het toch niet zo zijn dat aan het eind van het jaar er een eindafrekening in de brievenbus valt?
Vraag twee: Mochten de prijzen verhoogd worden door overheidsheffingen en netbeheerkosten en men wordt door de energieleverancier geadviseerd om het
vast tarief te verhogen. Dan is het toch logisch dat ik mijn afgesloten vast tarieven contract vernietig? Want ik moet toch zowiezo meer gaan betalen.
Hoe zit dat?
Met vriendelijke groet,
T.Anderson

Opmerking van de redactie op 15-04-2019
Elk jaar stuurt de energieleveranciers een jaarafrekening op. Zo berekenen zij of u in dat jaar bij moet bijbetalen of juist geld terug krijgt.

Als u een contract afsluit met vaste tarieven, dan zet u het kale leveringstarief en de vaste leveringskosten vast voor de gehele looptijd. De overheidsheffingen en netbeheerkosten kunnen per 1 januari van elk jaar wijzigen. Dat komt omdat de overheid en de netbeheerder deze kosten bepalen waardoor ze niet vastgezet kunnen worden.

Mochten er nog verdere vragen zijn, bel ons gerust op 0342 411 350.
Geplaatst door: Danenberg F.T.J. ()

geachte mevrouw de Jong-Bins,
is er aan te geven wat de netbeheer kosten zijn en de overheidsheffingen per jaar incl vermindering zodat we tot een gemiddeld bedrag kunnen komen wat de vaste kosten zijn, daarnaast ontvangen we de variabele kosten van de leverancier, afhankelijk van verbruik. Wij maken al jaren gedwongen gebruik van warmte van de stadsverwarming, zien we dan een verminderen van kosten voor elektra zoals overal vermeld? mijn dank!

Opmerking van de redactie op 12-04-2019
De netbeheerkosten verschillen per netbeheerder. Ook de overheidsheffingen per jaar verschilt voor iedereen omdat iedereen een ander verbruik heeft.

Stuur gerust even een mail naar info@gaslicht.com met de jaarverbruiken en de postcode en het huisnummer. Dan kunnen wij dit voor uw situatie uitrekenen.

Als u stadsverwarming heeft, dan heeft u apart een energieleverancier voor stroom. Iedereen met een stroomaansluiting heeft recht op de vermindering energiebelasting als het adres een woon of werk functie heeft. De vermindering energiebelasting vindt u terug op de jaarafrekening.
Geplaatst door: G.Berendsen ()

Ik heb een 1 jarig contract met vaste tarieven. Mag men deze vaste tarieven aanpassen tijdens het lopend vaste contract??

Opmerking van de redactie op 21-03-2019
Bij een contract met vaste tarieven staan het kale leveringstarief, de vaste leveringskosten en eventuele korting vast. Deze mogen de gehele looptijd niet wijzigen.

De overheidsheffingen en netbeheerkosten kunnen wel tussentijds wijzigen. Als dit wijzigt, geldt deze wijziging voor iedereen ongeacht het contract.
Geplaatst door: HM ()

Ik heb onlangs €480 en €200 aan resp. te hoge voorschotten en welkomstbonus bij het failliete bedrijf Energieflex
zien verdampen. Een hoger termijn bedrag om 'vervelende verassingen' te voorkomen is niet altijd zonder risico. In
de huidige geprivatiseerde energiemarkt kan iedereen met relatief weinig randvoorwaarden een energiebedrijf opstarten.
In het geval van Energieflex ging het om twee houders van een sportschool.
Interessant: het artikel op Follow the money van 12 jan 'Hoe twee zakenmannen met megalomane dromen EnergieFlex
oprichtten en om zeep hielpen'.

Opmerking van de redactie op 19-03-2019
Helaas was dit voor u juist wel een vervelende verrassing. Uiteraard houdt de ACM (Autoriteit Consument en Markt) toezicht op de energieleveranciers. Als het niet goed gaat met een energieleverancier, dan zullen zij ook de vergunning intrekken. Helaas mocht dit niet baten en zijn zij alsnog failliet gegaan.

Uiteraard vinden wij het heel erg vervelend voor alle gedupeerden. Maar mochten wij ergens bij helpen, dan horen wij dat graag.
Geplaatst door: Otjens ()

Destijds overgestapt via Gaslicht.com.
Cadeaukaart van €20 nooit ontvangen.
JAMMER...................................................

Opmerking van de redactie op 19-03-2019
Wat vervelend dat u deze nooit ontvangen heeft. Wij hebben dit intern doorgezet zodat u deze alsnog zult ontvangen. Onze excuses voor het ongemak!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie