De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

Terug naar het nieuwsoverzicht

Is het verstandig het termijnbedrag voor energie te verhogen?

door Sanne de Jong - Bins

De energierekening stijgt dit jaar voor een gemiddeld huishouden met 334 euro. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor het bedrag dat u maandelijks aan uw energieleverancier betaalt. Is het nu verstandig het termijnbedrag voor energie te verhogen? En klopt de verhoging wel die mijn leverancier heeft doorgevoerd? 

Niemand wil aan het einde van het jaar voor vervelende verrassingen komen te staan als het om de energierekening gaat. Dus proberen leveranciers de jaarkosten zo goed mogelijk in te schatten. Op basis daarvan wordt  het maandelijkse termijnbedrag vastgesteld. Dit jaar stijgen de energiekosten dusdanig (bijna de helft bestaat uit belastingen) dat een aantal leveranciers het termijnbedrag uit voorzorg heeft verhoogd. Sommige huishoudens betalen daardoor fors meer, terwijl anderen ook nu nog hetzelfde bedrag betalen. Wat is nou reëel?  

opbouw-termijnbedrag.jpg

Mijn termijnbedrag is uitzinnig verhoogd 

Bij Gaslicht.com ontvangen we veel vragen en klachten over energieleveranciers die het termijnbedrag abnormaal hebben laten stijgen. Er zijn soms verhogingen van 30 tot 40 procent doorgevoerd. Het lijkt erop dat sommige bedrijven een verkeerde berekening hebben gemaakt. Zo zijn niet alleen de hogere belastingen en leveringstarieven meegenomen, maar is het termijnbedrag soms vastgesteld op basis van verkeerd energieverbruik. 

Twijfel over juistheid verhoging 

Denkt u dat uw termijnbedrag onterecht teveel verhoogd is? Neem dan contact op met uw energieleverancier om na te gaan hoe de berekening tot stand gekomen is. En of het nieuwe voorschot eventueel naar beneden bijgesteld kan worden. Dat kunt u vervolgens eenvoudig aan de hand van uw meterstanden en uw online omgeving controleren.  

Mijn termijnbedrag is niet veranderd

Als uw termijnbedrag nog niet is bijgesteld, dan is het verstandig dit in overweging te nemen. Is uw termijnbedrag al wel verhoogd en loopt uw contract spoedig af? Dan is er niet zoveel aan de hand. Maar loopt uw contract nog een aantal maanden door? Dan adviseren wij om samen met de leverancier na te gaan of een aanpassing verstandig is. Een verhoging van het termijnbedrag van zo'n € 25 tot € 30 per maand moet voor de meeste huishoudens volstaan (uitgaande van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas).   

Hulp nodig? 

Energieleveranciers kunnen een redelijke inschatting maken van de te verwachten eindafrekening of jaarnota. Maar komt u er samen niet uit en wilt u een persoonlijke berekening? Neem dan contact op met Gaslicht.com op 0342-411350. Onze klantenservice helpt graag bij het maken van die inschatting.  

Lees ook: Brief van energieleverancier met hoger termijnbedrag in 2019?  
En bekijk het filmpje: Overgestapt van energieleverancier en toch hoger termijnbedrag. Hoe zit dat? 

Deel dit artikel op:

Sanne de Jong - Bins

Business Unit Manager
Sanne de Jong - Bins
Ik ben Sanne, sinds 2011 werkzaam voor Gaslicht.com. In Voorthuizen, waar Gaslicht.com gevestigd is, verzorg ik de communicatie en stuur ik het klantenserviceteam aan. Samen met alle medewerkers probeer ik te laten zien hoe gemakkelijk overstappen is. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel te besparen valt op de energierekening. De enthousiaste reacties en reviews van overstappers, daar doen we het voor!

Reageren

Navigatie