De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Klanttevredenheidsonderzoek energieleveranciers 4e kwartaal 2015

door Jeanet Woldring

KTO_stempel_november-2015.jpgWe vallen in herhaling: overstappers zijn bijzonder tevreden over hun energieleverancier naar wie zij acht maanden geleden zijn overgestapt via Gaslicht.com of Energiewereld.nl. Net als het vorige kwartaal geven de ondervraagden energieleveranciers  gemiddeld een 7,7. Bijzonder content zijn ze over het overstapproces met een 9,6 als rapportcijfer, afgerond naar boven: een tien met een griffel! Dat blijkt uit ons klanttevredenheidsonderzoek over het vierde kwartaal onder ruim 500 recente overstappers. Van de zeven energieleveranciers krijgt Greenchoice de hoogste waardering met een 8,2.

Klanttevredenheidsonderzoek

Acht maanden na hun overstap vragen wij hoe tevreden consumenten zijn over hun nieuwe energieleverancier. De vragen hebben betrekking op: prijsstelling, facturering, overstapproces, online dienstverlening, klantenservice, klachtenafhandeling en duurzaamheid.

Hoogste cijfer voor overstapproces: 9,6

Uit het onderzoek blijkt dat de ondervraagden hun nieuwe energieleverancier gemiddeld met een 7,7 waarderen. Dat is even hoog als bij het vorige klanttevredenheidsonderzoek. Ook hier vallen we in herhaling: van alle onderdelen krijgt het overstapproces nog steeds het hoogste cijfer terwijl klachtenafhandeling opnieuw het laagst scoort. Mensen die van energieleverancier geswitcht zijn, beoordelen het overstapproces maar liefst met een 9,6 als rapportcijfer! Nog hoger dan de vorige keer, toen werd er een 9,4 voor gegeven. De klachtenafhandeling wordt gemiddeld met een 6,9 beloond (was 6,8). Ook hier is dus vooruitgang te bespeuren. De respondenten zijn overstappers naar  E.ONEnergiedirect.nl, Essent, Greenchoice, Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) Nuon en Vandebron.

Algemene tevredenheid

Net als bij de meest recente Prijskwaliteitscore krijgt Greenchoice opnieuw het hoogste rapportcijfer. In het laatste kwartaal gaven 137 respondenten gemiddeld een 8,2. Ook Vandenbron deed het goed, alhoewel deze uitslag slechts op 21 overstappers is gebaseerd. Momenteel maakt deze leverancier overigens geen gebruik van de mogelijkheid en het gemak om energiecontracten direct via energievergelijkers af te laten sluiten.

E.ON en Essent behaalden een uitstekende gedeelde tweede plaats met een 7,6. Ook de derde plek werd gedeeld, namelijk door Energiedirect.nl en Nuon. Zij scoorden gemiddeld een 7,5. Hekkensluiter is de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) met een 7,3 als eindcijfer. Overstappers naar deze aanbieder waren met name verbolgen over het feit dat ze plotseling twee termijnbedragen in één maand moesten betalen, dankzij een aangepaste wijze van facturering. Daardoor kreeg NLE slechts een 6,3 voor het onderdeel facturering.

Prijskwaliteitscore

Prijskwaliteitsstempel-dec2015.jpgHet klanttevredenheidsonderzoek is een vervolg op de reviewmailing die wij na vier maanden sturen naar overstappers via Gaslicht.com. Ook hier zijn we benieuwd hoe tevreden zij zijn over hun nieuwe energieleverancier voor wat betreft prijsstelling, facturering, overstapproces, online dienstverlening, klantenservice, klachtenafhandeling en duurzaamheid. Deze rapportcijfers zijn terug te vinden bij de leverancierswaardering in onze Energievergelijker onder 'geverifieerde beoordelingen door overstappers'.

Samen met onze eigen criteria vormen zij de totaalbeoordeling van de maandelijkse Prijs/kwaliteitscore. Op deze manier krijgen potentiële overstappers een betrouwbaar beeld en kun je in een oogopslag zien wat de goedkoopste en beste energieleverancier is. In december werden Greenchoice en Oxxio als beste beoordeeld met een 8,2. In deze ranglijst staat Qurrent met een 8 op een mooie tweede plaats.

Energieleveranciers vergelijken op prijs en kwaliteit.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 12 januari 2016
Geactualiseerd: donderdag 19 juli 2018

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie