De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Na voedselbank nu ook energiebank

door Jeanet Woldring

Na een voedselbank hebben we nu ook een energiebank. De stichting Energiebank Nederland gaat mensen met een laag inkomen tijdelijk ondersteunen met het betalen van hun energierekening. De energiebank start in Arnhem, maar wil uitgroeien tot een landelijke stichting voor alle regio’s in Nederland waar vraag is naar hulp.

Geselecteerde huishoudens krijgen een half jaar lang tussen de 50 en 80 euro per maand korting op hun energierekening. Ook ontvangen ze energiebesparende producten en besparingsadvies van energiecoaches.

Energierekening structureel omlaag

De stichting hoopt dat mensen daardoor hun energierekening structureel omlaag kunnen krijgen. De gedachte achter het initiatief is dat energie een basisbehoefte is die mensen niet kunnen missen.

750.000 huishoudens te weinig geld voor energierekening

Volgens Energiebank Nederland leven ongeveer 750.000 huishoudens mede door hun hoge energierekeningen in armoede.

Initiatiefnemers van Energiebank Nederland zijn netbeheerder Alliander, vrijwilligersorganisatie Humanitas, de gemeente Arnhem, Voedselbank Arnhem en welzijnsorganisatie Rijnstad. De stichting is afhankelijk van vrijwilligers en donaties. Met het geld dat tot nu toe bijeen is gebracht kunnen ongeveer twintig huishoudens worden geholpen.

Volgens nieuwsbureau Energeia kijken EnergieFlex en Robin Energie met interesse naar de oprichting van de Energiebank Nederland. Deze beide energieleveranciers hebben allebei een klantgroep die krap bij kas zit. Klanten met geldproblemen kunnen bij EnergieFlex een prepaid energiecontract afsluiten. Met name in de winterperiode kunnen deze klanten het soms niet  opbrengen om het tegoed voldoende op te waarderen. Daarvoor gaat de energieleverancier samenwerken met de Energiebank.

Ook Robin Energie, dat mikt op onderbewindgestelde klanten in geldproblemen, kijkt naar een samenwerking met de Energiebank. Wel is het voor Robin van groot belang dat er ook naar een structurele oplossing wordt gekeken, waarmee afnemers hun geldzaken op orde krijgen, aldus Energeia. "Het moet geen pappen en nathouden worden."

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie