De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Ophef rondom uitgifte energielabel

1 reactie

Mensen die hun huis willen verkopen of verhuren zijn met ingang van 1 januari verplicht een energielabel voor deze woning te hebben. Zo kan een koper of huurder in één oogopslag zien hoe zuinig de woning is. De uitgifte van de voorlopige energielabels veroorzaakt echter nogal wat ophef.

Energielabel

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft bijvoorbeeld goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen.

Uitgifte voorlopig energielabel

In januari en februari 2015 krijgen alle huiseigenaren, die nog geen energielabel hadden, een voorlopig energielabel toegestuurd. Op het voorlopige energielabel staat een schatting van hoe energiezuinig een woning is. Die schatting kan tegen betaling gewijzigd of definitief gemaakt worden.

Eerder werd aangekondigd dat het aanpassen van het voorlopige energielabel enkele tientjes zou gaan kosten. Inmiddels is bekend geworden dat dit enkele euro’s zal zijn. Geconstateerd is dat de energiedeskundigen die daarvoor nodig zijn lagere bedragen vragen dan aanvankelijk werd gedacht.

Ergernis

De uitgifte veroorzaakt tot dusver een hoop ergernis en woede onder huiseigenaren, zo meldt de Telegraaf. De uitgifte zou niet alleen chaotisch verlopen, maar huisbezitters zouden bovenal een label ontvangen die door de overheid bewust negatiever wordt ingeschat. Volgens de Telegraaf heeft een woordvoerder van minister Blok toegegeven dat het label bewust negatief wordt ingeschat om te voorkomen dat huiseigenaren 'achterover gaan leunen'. Blok zal in de Tweede Kamer tekst en uitleg moeten geven vinden PvdA, CDA en PVV.

Meer informatie over het energielabel vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 26 januari 2015

Reacties (1)

Geplaatst door: Floriaan ()

Krijgen eigenaren van Rijksmonumenten ook een voorlopig energielabel toegestuurd?

Opmerking van de redactie op 28-01-2015
Een Rijksmonument krijgt inderdaad een voorlopig energielabel toegestuurd. Uitzonderlijk is dat u dan niet het voorlopige label om hoeft te zetten naar een definitief label bij eventuele verkoop.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie