Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

'Sterke groei' duurzame energie

door Jeanet Woldring Leestijd: 1 minuut

Nederland haalt steeds meer energie uit wind, zon, water en biomassa. Vorig jaar bestond 5,6 procent van het totale verbruik uit duurzame energie, terwijl dat in 2013 nog 4,8 procent was. Het CBS spreekt van een 'sterke groei', maar vergeleken met de rest van Europa hebben we nog een flinke inhaalslag te maken.

De stijging tussen 2013 en 2014  is enerzijds het gevolg van een daling van het totale eindverbruik van energie en anderzijds door de stijging van het verbruik van duurzame energie. De daling van het verbruik kwam met name door het warme weer in 2014. Daarnaast daalde ook de afzet van motorbrandstoffen fors.

Verder gebruiken bedrijven - vooral dankzij subsidie - meer biomassaketels om warmte op te wekken. Ook afvalverbrandingsinstallaties, aardwarmte, bodemenergie en biogas worden populairder.

Het percentage duurzame energie groeit weliswaar, maar door het tempo waarmee dat gebeurt loopt Nederland ver achter op het streefdoel voor 2020. Dan moet het aandeel op 14 procent uitkomen. In vergelijking met andere EU-leden  blijft Nederland schromelijk achter, samen met Groot Brittannië, Luxemburg en Malta. Ook lukt het Nederland niet om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 7 juli 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.