De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

'Sterke groei' duurzame energie

door Jeanet Woldring

Nederland haalt steeds meer energie uit wind, zon, water en biomassa. Vorig jaar bestond 5,6 procent van het totale verbruik uit duurzame energie, terwijl dat in 2013 nog 4,8 procent was. Het CBS spreekt van een 'sterke groei', maar vergeleken met de rest van Europa hebben we nog een flinke inhaalslag te maken.

De stijging tussen 2013 en 2014  is enerzijds het gevolg van een daling van het totale eindverbruik van energie en anderzijds door de stijging van het verbruik van duurzame energie. De daling van het verbruik kwam met name door het warme weer in 2014. Daarnaast daalde ook de afzet van motorbrandstoffen fors.

Verder gebruiken bedrijven - vooral dankzij subsidie - meer biomassaketels om warmte op te wekken. Ook afvalverbrandingsinstallaties, aardwarmte, bodemenergie en biogas worden populairder.

Het percentage duurzame energie groeit weliswaar, maar door het tempo waarmee dat gebeurt loopt Nederland ver achter op het streefdoel voor 2020. Dan moet het aandeel op 14 procent uitkomen. In vergelijking met andere EU-leden  blijft Nederland schromelijk achter, samen met Groot Brittannië, Luxemburg en Malta. Ook lukt het Nederland niet om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie