De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

Terug naar het nieuwsoverzicht

'Toch btw-teruggave voor alle kopers zonnepanelen'

door Jeanet Woldring

Zonnepanelen-geïntegreerd.jpgHuiseigenaren die in het verleden zonnepanelen hebben gekocht, kunnen betaalde btw over panelen en installatie terugkrijgen, ongeacht het jaar van aankoop. Dat heeft staatssecretaris Snel besloten als reactie op een dringende oproep van Vereniging Eigen Huis. Ook de aanvraag van de btw-teruggaaf is vereenvoudigd. Er hoeft maar één keer btw-aangifte te worden gedaan. 

Tot duizenden euro's voordeel

Rob Mulder van VEH: 'Wij zijn erg blij dat de staatssecretaris gehoor heeft gegeven aan onze oproep. De arbitraire tijdsgrens voor terugvragen is verdwenen en de procedure vereenvoudigd. Dat is goed nieuws. Btw-teruggave kan eigenaren honderden tot duizenden euro’s voordeel opleveren.'

Stormloop

Huiseigenaren die de btw over zonnepanelen en installatie daarvan terug willen krijgen, moeten zich laten registreren als btw-ondernemer. Vanaf eind december 2017 liep het storm bij de Belastingdienst met btw-teruggave verzoeken. Die grote toeloop leidde tot vertraging in de afhandeling van aanvragen bij de Belastingdienst. 

De afgelopen maanden honoreerde de Belastingdienst alleen verzoeken over aankopen vanaf 2013 en over 2012, mits het verzoek voor 1 januari was ingediend. Teruggaveverzoeken over eerdere aankopen werden aangehouden. De Belastingdienst laat deze tijdsbepaling nu vallen. Vereniging Eigen Huis heeft hier krachtig voor gepleit.

Hoge Raad 

Op 20 juni 2013 deed het Hof van Justitie van de Europese Unie uitspraak in de zaak Fuchs. Sindsdien kunnen particulieren met zonnepanelen onder voorwaarden btw-ondernemer worden en zo de btw op aanschaf en installatie terugvragen. Toenmalig staatssecretaris Weekers stelde dat kopers van na die datum binnen vijf jaar na het kalenderjaar van aanschaf hun aanvraag moesten indienen. Kopers van vóór 20 juni 2013 vingen bot. 

De Hoge Raad oordeelde echter op 15 december 2017 dat de wet geen termijn stelt, waardoor ook consumenten die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen kochten voor btw-teruggave in aanmerking kwamen. Eind december 2017 bevestigde de Belastingdienst aan Vereniging Eigen Huis die mogelijkheid, maar stelde wel een verzoek tot teruggave binnen vijf jaar moest zijn ingediend. 

Vereniging Eigen Huis startte daarop een campagne om huiseigenaren die in 2012 zonnepanelen hadden gekocht er toe te brengen nog vóór 1 januari 2018 hun verzoek in te dienen. Ook riep de vereniging kopers die al voor 2012 panelen kochten op om zich bij de Belastingdienst te melden voor teruggave.

Voor 1 mei reactie

De Belastingdienst heeft nog enige tijd nodig om de behandeling van aanvragen op deze werkwijze aan te passen. Een deel van de verzoeken van particulieren is daarom nog niet verwerkt. Maar iedereen die het formulier van de Belastingdienst al heeft opgestuurd, zou voor 1 mei een reactie van de fiscus moeten ontvangen.

Lees de exacte uitleg van de regeling op Belastingdienst.nl

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie