Zijn slimme energiemeters correct en nauwkeurig?

door Sanne de Jong - Bins

slimme-meter-nieuw-2.jpgZijn de slimme meters die netbeheerders installeren bij Nederlandse huishoudens betrouwbaar? Begin maart 2017 hebben media aandacht besteed aan het onderzoek dat de Universiteit Twente hiernaar heeft gedaan in 2015. Veel consumenten zijn nu bezorgd of hun meter wel goed functioneert. Is dat terecht?

Slimme meters in huis correct en nauwkeurig

Het is belangrijk om te weten dat de kans bijzonder klein is dat de extreme situaties uit het onderzoek zich ook bij mensen thuis voordoen. Dat zeggen de gezamenlijke netbeheerders. De resultaten van het onderzoek zouden niet zomaar te vertalen zijn naar wat er in huis gebeurt. 'Nederlandse consumenten kunnen er dan ook op rekenen dat hun meter goed en nauwkeurig is. In de praktijk zijn geen meters gevonden die meer aflezen dan het echte verbruik', zegt bracheorganisatie Netbeheer Nederland.

Onderzoek bij mensen thuis

Installatie slimme meter.jpgNetbeheer Nederland kent het onderzoek van de Universiteit Twente al sinds 2015. De netbeheerders hebben dit zeer serieus genomen. Ze hebben toen meteen het onderzoek overgedaan, samen met VSL (Nationaal Metrologisch Instituut). In dezelfde extreme lab-omstandigheden vonden ze inderdaad afwijkingen.  

Verder zijn ze gaan kijken naar praktijkgevallen. Energieleveranciers konden het aan netbeheerders doorgeven als klanten grote twijfels hadden over de hoogte van hun energieverbruik. In tientallen gevallen is onderzocht waar dat aan lag: aan de meter of aan iets anders. In alle gevallen hebben ze een logische verklaring gevonden en was de meter correct. De oorzaken van het verhoogde verbruik verschilden: van een elektrische kachel tot gezinsuitbreiding en van een vijverpomp tot een defecte sauna. Het hogere verbruik uit de laboratoriumsituatie is in de praktijk nog niet voorgekomen. De netbeheerders verwachten dat dit zelden of nooit het geval zal zijn, maar ze blijven dit soort onderzoeken uitvoeren. ​

​Netbeheerders verantwoordelijk voor correcte registratie

Voor 2020 krijgen alle Nederlandse huishoudens een slimme energiemeter aangeboden. In 2010 besloot het Ministerie van Economische Zaken dat de slimme meter belangrijk is om consumenten inzicht te geven in hun eigen energieverbruik. Dat helpt om energie –en geld– te besparen. De netbeheerders zijn verantwoordelijk voor correcte registratie van uw energie.

Extra toezicht

De slimme energiemeters zijn inmiddels bij 3 miljoen huishoudens geïnstalleerd. Ze voldoen aan strenge Europese normen. Het Agentschap Telecom​ houdt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken toezicht op de nauwkeurigheid van de moderne meter. Volgens het Agentschap kan de Nederlandse consument er vertrouwen in hebben. Om dat vertrouwen te ondersteunen voert Agentschap Telecom de komende periode extra toezicht uit.

Toch twijfel  over de goede werking van uw slimme meter?

Volgt dan onderstaand  stappenplan van Netbeheer Nederland. 

1. Check zelf of uw eigen energieverbruik onverklaarbare verhogingen of verlagingen heeft – heeft u die niet, dan is er geen aanleiding om nader onderzoek te doen.

2. Heeft u wel onverklaarbare afwijkingen: vergelijk deze met het verbruik van vergelijkbare huishoudens – dat kan via Gaslicht.com op gemiddeld energieverbruik (bron Nibud).  

3. Is uw verbruik hoger dan dat van vergelijkbare huishoudens? Kijk dan of dit te verklaren valt door een gewijzigd energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan verandering in gezinssamenstelling; andere apparaten die mogelijk aan het huishouden zijn toegevoegd; ‘grootverbruikers’ als elektrische boilers, vijverpompen of waterbedden. Deze verklaringen zijn namelijk het meest voorkomend.

4. Indien u nog steeds geen verklaring heeft voor uw energieverbruik – vraag uw energieleverancier om met u mee te denken: zodat u nauwkeuriger kunt controleren waar uw verhoogd verbruik vandaan komt.

5. Is er dan nog steeds sprake van onverklaarbare verhoging – dan kan uw netbeheerder een gespecialiseerde doormeting komen maken van de elektriciteit in uw woning. Soms komen daar nog onverwachte technische oorzaken naar voren.

Wat kost een gespecialiseerde doormeting?

Indien de meter defect is, draagt de netbeheerder de kosten. Als dat niet zo is dan draagt u zelf de kosten. Gaslicht.com heeft nagezocht wat de drie grootste netbeheerders Enexis, Liander en Stedin vragen voor het ijken. Op locatie komt dat neer op ongeveer 400 euro per meter. Kijk voor de exacte bedragen op Enexis, Liander en Stedin

Update 20-3-2017:

Netbeheer Nederland heeft ons het volgende laten weten: Vanwege de vele zorgen bij consumenten geldt er bij alle netbeheerders nu een tijdelijk verlaagd tarief. Dit zal tot 1 juli gaan om 100 euro. Dit betaal je achteraf, en alleen als uit de doormeting blijkt dat er geen problemen met de meter zijn. 

Bekijk alle veelgestelde vragen over de slimme meter

Sanne de Jong - Bins

Manager operations assistent
Sanne de Jong - Bins
Ik ben Sanne, sinds 2011 werkzaam voor Gaslicht.com. In Voorthuizen, waar Gaslicht.com gevestigd is, verzorg ik de communicatie en stuur ik het klantenserviceteam aan. Samen met alle medewerkers probeer ik te laten zien hoe gemakkelijk overstappen is. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel te besparen valt op de energierekening. De enthousiaste reacties en reviews van overstappers, daar doen we het voor!

Reageren

 • *
   
 • *
  Uw e-mailadres wordt niet getoond op de website, en u ontvangt geen ongevraagde e-mail
   
 •  
  optional
 •