De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Is het 1e het beste energiecontract in de Top 5?

door Rosalinde van Asselt Leestijd: 4 minuten

Veel overstappers kiezen voor het energiecontract dat bovenaan de Top 5 van Gaslicht.com staat. Lekker makkelijk en snel. Toch kun je nóg beter iets langer nadenken over je keuze en gaan voor een aanbod op maat. Ik leg je graag uit waarom dat zo is.

Is jouw energieverbruik gemiddeld?

Onze Top 5 is gebaseerd op het verbruik van een gemiddeld huishouden: vader, moeder en een kind die samen 3500 kilowattuur stroom en 1800 kuub gas verbruiken. Misschien woon jij alleen en verbruik je veel minder. Of heb je juist een karakteristieke jaren-dertig-woning met enkel glas en moet je fors stoken om het warm te krijgen. Grote kans dat daardoor voor jou een ander energiecontract aantrekkelijker is. Persoonlijke omstandigheden hebben veel invloed op je energierekening, zoals het soort huis, het bouwjaar en de manier waarop je met energie omgaat.  Bron: Milieu Centraal

Het maakt uit waar je woont

Hoeveel je betaalt voor gas, hangt mede af van waar je woont. Bovenop elke kuub gas die je verbruikt komt namelijk een regiotoeslag voor het transport van gas. In Groningen ben je het goedkoopst uit, omdat je daar praktisch bovenop onze nationale gasbel zit. Naarmate je verder weg woont, ga je meer betalen. Het verschil kan oplopen tot 3 cent per kuub en verschilt per leverancier. Onze standaard Top 5 houdt geen rekening met jouw woonplaats. Of je moet toevallig in Amsterdam wonen, want we gaan uit van een postcode uit onze hoofdstad.

De welkomstpremie is persoonlijk

Waar je woont en hoeveel je verbruikt kan ook nog van invloed zijn op de hoogte van de welkomstpremie die je krijgt. Sommige energieleveranciers geven bijvoorbeeld een lagere welkomstpremie als je minder dan 1000 kuub gas per jaar verbruikt. Nog een reden dus om je stroom- en gasverbruik en postcode in te vullen in onze Energievergelijker.

Heb je zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt, neem je per saldo veel minder energie af van je energieleverancier dan een gemiddeld huishouden. Daardoor zijn contracten met lage gastarieven, lage vaste leveringskosten (vastrecht) en een hoge welkomstpremie voor jou interessanter. Heb je een dubbele meter? Dan kunnen de verschillende manieren waarop energieleveranciers salderen ook beïnvloeden welk actiecontract voor jou aantrekkelijk is. En als je meer opwekt dan verbruikt, is de hoogte van de terugleververgoeding belangrijk. De Top 5 houdt hier geen rekening mee, maar in onze Energievergelijker kun je de opbrengst van zonnepanelen wel meenemen.

Je energiemeter is van invloed

De tarieven van de energiecontracten in onze Top 5 zijn gebaseerd op een huishouden met een enkele meter. Als jij een dubbele meter of een slimme meter hebt, kan het zijn dat je een normaal- en daltarief voor stroom betaalt. Dat wil zeggen dat je 's nachts, in het weekend en tijdens feestdagen een lager stroomtarief  betaalt.  In dat geval zullen je tarieven afwijken van wat je ziet in de Top 5. Daardoor verandert ook jouw kostenplaatje voor stroom. Als je bijvoorbeeld veel stroom verbruikt tijdens daluren, kun je voordeliger uit zijn.

Persoonlijke keuzes

In de Top 5 zie je energiecontracten die op jaarbasis het meest voordelig zijn. Misschien wil je wel liever de laagste vaste leveringskosten of heb je een voorkeur voor een bepaalde energieleverancier. Pas wanneer je een persoonlijke vergelijking maakt, krijg je daar meer inzicht in. En als je duurzaamheid belangrijk vindt, kun je beter gebruikmaken van onze duurzame Top 5. Daarin staan alleen actiecontracten met groene stroom én groen gas.

Kies voor een advies op maat

Kortom: een energiecontract uit onze Top 5 is voor een gemiddeld huishouden een prima keuze, maar het beste aanbod-op-maat krijg je door jouw postcode en verbruik in te vullen in onze Energievergelijker. Je kunt je keuze verder verfijnen door bijvoorbeeld te filteren op duurzaamheid, looptijd of waarderingscijfer van de leverancier.  Kom je er niet uit of vind je het fijn dat we je adviseren bij het maken van een goede vergelijking? Dan kan je altijd even bellen, mailen, chatten of appen!

Is het 1e het beste energiecontract in de Top 5?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Rosalinde van Asselt
Rosalinde van Asselt Site Information Employee

Ik ben Rosalinde, sinds september 2012 werkzaam voor Gaslicht.com. Ik ben begonnen als medewerker op de servicedesk. Het beantwoorden van vragen en helpen van klanten heb ik altijd heel erg leuk gevonden. Na ruim 4 jaar servicedesk ben ik overgegaan naar Site Information. Dit is weer een hele andere kant van Gaslicht.com maar zeker ook erg leuk. Samen met collega’s hou ik de website up to date en zorg ik ervoor dat alle tarieven en acties goed op de website staan. Zo kan iedereen blijven vergelijken en besparen, mijn visie: Klant is koning.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie