De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wachten met overstappen kost je geld

Leestijd: 3 minuten

Wacht jij met overstappen tot 2016 omdat de energietarieven dalen per 1 januari? Dan ben je een dief van je eigen portemonnee. Zeg nou zelf: met de dure decembermaand in het vooruitzicht bespaar je liever honderdjes dan tientjes op je energierekening. Het perfecte moment van energieprijzen vergelijken en actie te gaan ondernemen is nu!   Een schrale troost is dat je niet de enige bent die wacht met overstappen. Nog altijd zijn 1 januari en 1 juli dé overstapmomenten voor veel Nederlanders. Ik snap dat wel. Je leest in de weken ervoor steevast in de kranten dat de gas- en stroomprijzen gaan veranderen. Ook op internet en tv ontkom je niet aan berichten en items over de nieuwe energieprijzen.

Variabele tarieven

Ook dit jaar is het weer raak. De energierekening van ruim de helft van de huishoudens gaat per 1 januari naar verwachting met zo'n vijf tientjes omlaag. Dit geldt als je gemiddeld 3500 kWh stroom en 1800 kubieke meter gas verbruikt. Als de belastingplannen doorgaan - waar het kabinet nog steeds over steggelt- komt daar echter een belastingverhoging bij van ongeveer 40 euro. Netto zullen huishoudens dus maar een paar tientjes voordeliger uit zijn.

Actietarieven altijd goedkoper

Het probleem is alleen dat je steeds maar de helft van het verhaal hoort. De tarieven die dalen zijn namelijk de variabele tarieven (voor onbepaalde tijd). Die betaal je als jouw contract is afgelopen of als je nog nooit bent overgestapt van energieleverancier. Het zijn de duurste tarieven die er zijn in de markt. Fijn dus als die tarieven een klein beetje dalen,  maar je betaalt nog altijd véél te veel. Een 'flutbesparing' als je de variabele tarieven vergelijkt met de vaste (actie) tarieven van bijvoorbeeld 1-jarige contracten.  Via Gaslicht.com overstappen naar het goedkoopste jaarcontract levert je een voordeel op van ruim 400 euro. En dat kun je vandaag al afsluiten!

Wachten met overstappen kost je geld

Ik hoor nog weleens dat mensen toch liever tot de jaarwisseling wachten met overstappen. Ze denken dat als de variabele tarieven dalen, dan vast ook de vaste tarieven omlaag gaan. Maar dit hoeft niet het geval te zijn. Wat een feit is dat de cashback-acties of kortingsacties op 1-jarige contracten met vaste tarieven scherper dan ooit zijn. Energieleveranciers proberen zo bovenaan in de TOP 5 te komen om veel klanten binnen te halen. Andere mensen wachten liever met overstappen tot hun energiecontract daadwerkelijk is afgelopen. Ook dat is niet verstandig.  In verband met je opzegtermijn en de wettelijke bedenktijd duurt overstappen namelijk altijd zo’n zes tot acht weken, Als je dus pas iets regelt op het moment dat je contract is afgelopen, betaal je een paar weken het variabele tarief voor onbepaalde tijd. De hoofdprijs dus. Zeker in de wintermaanden, als je meer verbruikt, tikt dat aan.

Start 2016 met een leuke besparing

Kortom: er is eigenlijk maar één reden om niet over te stappen en dat is wanneer je nog niet boetevrij weg kan bij de huidige leverancier. Maar in alle andere gevallen adviseer ik: switch zo snel mogelijk van energieleverancier. Elke dag dat je in het variabel tarief voor onbepaalde tijd zit, kost je geld. Ga daarom twee maanden voordat je contract afloopt energie vergelijken en overstappen of verlengen. Met deze besparing kun je in 2016 ongetwijfeld veel leuke dingen doen!

Wachten met overstappen kost je geld
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie