Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

CBS: Energierekening lager

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Nederlandse huishoudens betalen dit jaar gemiddeld 50 euro minder voor elektriciteit en gas dan vorig jaar. De jaarlijkse energierekening komt met de huidige tarieven gemiddeld uit op 1771 euro. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uitgegaan is van een jaarverbruik van 3150 kilowatt stroom en 1600 kubieke meter gas.

Vooral lagere gasprijs

Volgens het CBS betaalden consumenten in juli vooral minder voor gas dan vorig jaar (4,4 procent). Ook de prijs voor het transport van gas was in juli 4 procent lager dan vorig jaar. De prijs voor de levering van gas was 8 procent lager dan vorig jaar. Grotere voorraden zorgden mede voor lagere prijzen.  

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) besloot per januari 2015 de maximum tarieven voor het transport te verlagen. Daardoor ging de prijs die de consument betaalde in januari 2015 al omlaag. Daarentegen steeg de energiebelasting op gas toen met 2 procent. Overigens daalde de prijs van elektriciteit gemiddeld met 0,6 procent.

Door belastingen energie in 5 jaar tijd 9 procent duurder

Over de afgelopen vijf jaar is de energierekening 9 procent gestegen, aldus het statistiekbureau. Dat is lager dan de gemiddelde inflatie van bijna 11 procent in diezelfde periode. Het grootste deel van de prijsstijging van energie werd veroorzaakt door hogere belasting. De bestaande belastingen werden ieder jaar verhoogd en in 2013 werd voor duurzame energie een nieuwe heffing geïntroduceerd. Volgens het CBS bestaat het bedrag op de energierekening voor 40 procent uit energiebelasting. Vijf jaar geleden was dat nog 36 procent.

 Lees ook: 'Energierekening 60 tot 120 euro omlaag'

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 28 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.