Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Enorme verschillen in gasprijs per 1 oktober; ook stroom flink duurder

door Sanne Bins 9 reacties Leestijd: 4 minuten

Opnieuw stijgen de energietarieven fors, ook zijn er grote verschillen per 1 oktober. Bij Essent gaat de stroomprijs met 50% omhoog, bij Eneco verdubbelt de gasprijs. Ook bij Vattenfall zijn huishoudens duurder uit. Greenchoice en Eneco spannen de kroon en zitten met hun gasprijs zelfs ver boven de drie euro per kuub. Het gaat om de prijzen die gelden voor huishoudens die al klant zijn en een variabel tarief betalen. Het prijsplafond van de overheid moet volgend jaar een deel van deze gestegen energiekosten wegnemen. 

Gas fors duurder

Het tarief voor gas gaat bij Essent van € 1,51 per kubieke meter naar € 1,99. Bij Vattenfall gaan de meeste klanten € 2,02 per kuub betalen. Waar klanten van Essent en Vattenfall per 1 oktober rond de twee euro per kuub moeten betalen, is dit bij Eneco maar liefst € 3,39 per kuub. Dat betekent een verdubbeling van de gasprijs ten opzichte van 1 juli. Greenchoice spant de kroon: van 1,84 naar 3,44 per kuub. 

Door het in te voeren prijsplafond betalen huishoudens met een jaarverbruik tot 1200 kuub gas en 2400 kWh stroom vanaf 1 januari maximaal € 0,70 voor een kilowattuur stroom en € 1,50 voor een kuub gas, maar die bedragen kunnen nog veranderen. Wie boven dat verbruik komt, betaalt gewoon de (hoofd)prijs van de leverancier.

Als het jaarverbruik van uw huishouden volgend jaar dus boven de grens van 1200 kuub gas ligt, moet u voor dit extra verbruik het torenhoge tarief betalen. En mogelijk stijgen de energieprijzen op 1 januari opnieuw, wanneer energieleveranciers hun variabele tarieven zoals gebruikelijk aanpassen. Al is te hopen dat er dan weer vaste contracten aangeboden worden, waardoor de onzekerheid van grillige tariefsverhogingen voorbij is.

Stroom duurder bij alle leveranciers

Ook voor elektriciteit betalen huishoudens bij Greenchoice en Eneco de hoogste tarieven. Vanaf volgende maand vraagt Energiedirect € 0,43 per kilowattuur, terwijl bij Greenchoice een kilowattuur stroom € 0,89 kost. Zoals uit onderstaande grafiek is af te lezen, zit de meerderheid van de energieleveanciers boven het verwachte prijsplafond.

Als het jaarverbruik van uw huishouden per 1 januari boven de grens van 2400 kilowattuur ligt, moet u voor dit extra verbruik dus het torenhoge tarief van uw leverancier betalen. 

Prijsverhoging te laat bekendgemaakt

Wanneer energieleveranciers hun prijzen verhogen, moeten ze hun klanten 30 dagen van tevoren informeren. Dat is niet gebeurd en daarover krijgt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nu veel klachten. Via de website van ACM ConsuWijzer kunt u zelf een klacht indienen.

Klacht over termijn tariefwijziging

Met de voorbeeldbrief maakt u bezwaar tegen de tariefwijziging en vraagt u de leverancier te bevestigen dat die 30 dagen na de aankondiging ingaat. Dat zou dus betekenen dat het hogere tarief op zijn vroegst in de derde week van oktober van kracht wordt. Over de gevolgen voor de energiebedrijven kan de toezichthouder niks zeggen. Tot op heden heeft de ACM niet opgetreden tegen energieleveranciers die zich niet aan de regels houden.

banner-wvhj-2022.png

Update 27 sept: in de Tweede Kamer roept minister Jetten energiebedrijven op zich aan de termijn van 30 dagen te houden als ze hun tarieven willen verhogen. Hij vindt de bepaling van 10 dagen in de algemene voor waarden (van Eneco) irrelevant. Eneco maakte vandaag bekend dat het vanaf 1 november tariefwijzigingen 30 dagen van tevoren gaat doorgeven. De minister vindt dat 'een eerste goede stap', maar benadrukt dat bedrijven zich onmiddellijk aan de wet moeten houden. Gaslicht.com pleit al jarenlang voor tijdiger bekendmaking van prijsverhogingen. We zijn benieuwd welke juridische middelen de ACM inzet na het sturen van een brief aan energieleveranciers.

Update 4 oktober: inmiddels hebben Eneco, Essent, Vattenfall en Greenchoice na dreiging boete van de ACM aangegeven de tariefsverhoging uit te stellen. Essent laat de tariefswijziging nu per 7 november ingaan, maar klanten moeten de verhoging in 2 maanden betalen in plaats van 3. Vattenfall en Eneco laten de verhoging ingaan 30 dagen nadat de klant bericht kreeg. Greenchoice voert de wijziging in per 20 oktober.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 16 mei 2024

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (9)

Geplaatst door: Rick ()

Beste, deze informatie is niet actueel meer ? Hoogte van plafonds klopt niet, tarieven lijken eveneens fors af te wijken.

Opmerking van de redactie op 12-10-2022
Beste Rick,

Bedankt voor uw reactie. Dit bericht is van 26 september. Inmiddels is het een en ander gewijzigd, dat klopt. Wij hebben daarom een nieuw nieuwsbericht hierover gemaakt. Deze kunt u hier vinden: https://www.gaslicht.com/nieuws/minister-jetten-belooft-vaste-energiecontracten-keren-terug
Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Louise Oldersom ()

Waarom wordt de anwb nooit genoemd

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste mevrouw Oldersom,

Bedankt voor uw reactie. De ANWB werkt met tarieven die per uur en dag wijzigen. Deze tarieven worden gebaseerd op de marktprijs van dat moment. Het is daarom voor ons niet mogelijk om een goede schatting van de tarieven per 1 oktober te maken omdat we, vooral in deze tijd, niet weten wat de tarieven de komende maand gaan doen.

Heeft u verdere vragen? Laat het ons weten!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Arnold Nieumeijer ()

Geachte Greenchoice.

Ik had altijd gedacht dat greenchoice meedenkt met de klanten (vaste klanten).
Ik heb het idee dat we uitgebuit worden door greenchoice in verband met de energie prijzen.
Het valt me zwaar tegen dat je vaste klanten niet ga compenseren.
Waarom kan dat bij diverse anderen energiemaatschappijen wel en bij jullie niet.

A.Nieumeijer

Geplaatst door: Ano ()

Dit artikel weergeeft een vervaagd beeld.

Meerdere maatschappijen, zoals Essent, Eneco en Energiedirect hebben hun variabele prijzen in categorieën verdeeld. Ik vind het daarom niet toepasselijk om tarieven te benoemen en aan te duiden dat daarin enorme verschillen zitten. Wat ik weet is dat de tarieven die u aantoont van Essent en Energiedirect enkel en alleen voor klanten die al variabel zitten voor 1-10-2021. Als je nu een variabel contract afsluit bij deze maatschappijen, zit je op een veel hoger tarief. Ik kan u garanderen dat alle maatschappijen waar je nu een variabel contract bij zou afsluiten ver boven het prijsplafond zitten.

Opmerking van de redactie op 04-10-2022
Beste Ano,

Bedankt voor uw reactie. In de eerste alinea vermelden wij ook dat dit gaat om bestaande klanten. De tarieven voor nieuwe klanten zijn vaak nog een stuk hoger. Over het algemeen raden wij nu ook aan om te blijven zitten omdat tarieven voor nieuwe klanten vaker duurder zijn. Mochten er nog verdere vragen zijn, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Peter Leuwerink ()

Ik heb (gelukkig) nog een vast contract bij Greenchoice maar blijf me verbazen over de argumenten om de prijzen m.n. electra te verhogen. Het contract is 100% groene stroom dus voor het gevoel zou dat niet of nauwelijks moeten stijgen maar men verwijst naar de inkoopprijzen van de gek geworden energiemarkt waarbij de gasgestookte elektriciteitscentrales uiteraard de duurste zijn. Het maakt dus niet uit waar je een contract hebt en of dit 100% groen of grijs is. Ook de grilligheid van de markt, twee niet gebruikte leidingen worden gesaboteerd en de prijs stijgt enorm. Verhouding vraag en aanbod blijft mijnsinsziens hetzelfde.
Ook vind ik het vreemd dat uitgerekend Greenchoice (30% Eneco) een hoger tarief laat zien dan de andere leveranciers. Het is toch dezelfde markt en bovendien zeggen ze 100% groen te zijn. Ik had veel vertrouwen in die partij maar dat zakt nu wel ver weg.
Ik hou mijn hart vast voor mijn moeder en zoon. Daarvan loopt het variabele contract per 1-1-2023 af.

Geplaatst door: André de Boer ()

Dank voor deze info. Kunnen jullie ook zo'n staaftabelletje maken voor de terugleververgoedingen? Ik ben immers netto een 'terugleveraar' (heb 14 panelen en ben verder zuinig) en ben benieuwd wie het meest betaalt.

Opmerking van de redactie op 30-09-2022
Beste meneer De Boer,

Bedankt voor uw reactie. Via de volgende link ziet u per leverancier welke terugleververgoeding zij hanteren. Vaak is het tarief ook afhankelijk van welk contract u heeft: https://www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren
In onze vergelijker vermelden wij ook bij de prijsdetails de terugleververgoeding als u teruglevering invult.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Berend van Dalfzen ()

Ter info: Dit waren de tarieven van vandebron 1 juli - 1 oktober 2022:

Details tarieven en prijsopbouw huidige contract
De totale leveringsprijs voor elektriciteit is 0,23722 per kWh voor enkeltarief, 0,26261 voor normaal tarief en 0,21271 voor daltarief. Voor gas is de totale leveringsprijs per m3 1,11728.

Tarieven vanaf 1 oktober:
Elektriciteit
De totaalprijs per kWh voor enkeltarief is € 0,82933, voor normaaltarief € 0,89950 en voor daltarief € 0,75636 (incl.
BTW).

Gas
De prijs per m³ is € 3,33211 (incl. BTW).

Geplaatst door: Tonnie ()

Waar is de gooedkoopste leveranciers

Opmerking van de redactie op 30-09-2022
Beste Tonnie,

Bedankt voor uw reactie. Via onze website is het nog mogelijk om de variabele pakketten te vergelijken. Ook kunt u uw mailadres achterlaten. Zodra er weer meer aanbod is, ontvangt u van ons een mail!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: JB Pouwels ()

Ben erg blij met deze heldere uitleg in "Jip-en-Janneke-taal". Ga zo door!!!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.