Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Minister Jetten belooft: vaste energiecontracten keren terug

door Arnoud Timmerman 58 reacties Leestijd: 5 minuten

Sinds Prinsjesdag gaat het bijna nergens anders meer over: het prijsplafond. Het zou dé oplossing moeten zijn in de hopeloze energiecrisis die ons land nu al een jaar lang teistert. Maar wat doet het prijsplafond nu echt aan de hoogte van de energierekening?  Het is nog alles behalve een mooi gladgestreken plan, ook nu de definitieve plannen bekend zijn. Gelukkig heeft Minister Rob Jetten (Klimaat & Energie) aangekondigd dat energieleveranciers verplicht worden om consumenten een vast energiecontract aan te bieden. Wat ons betreft kan een prijsplafond niet bestaan zonder aanbod van vaste contracten.

vast-contract-prijsplafond-nieuwsbericht.png

Prijsplafond: gunstiger maar reken je niet rijk

Vandaag kwam het kabinet met de definitieve details van het prijsplafond. Het brengt directe verlichting voor heel huishoudens, maar het haalt ons niet uit de crisis. Gaslicht.com heeft zich eerder al kritisch uitgelaten over deze maatregel. Het prijsplafond voor stroom en gas is een middel en geen doel op zichzelf. We hebben het over een plafond, het betekent dat prijzen tot een bepaald verbruik niet verder stijgen, maar het betekent niet dat ze ook automatisch dalen. Tot een verbruik van 2900 kWh en 1200 m3 per jaar staat de prijs vast. U betaalt dan 0,40 euro per kWh en 1,45 euro per kuub gas. Huishoudens die boven het verbruik van het prijsplafond uitkomen betalen voor de extra kilowatturen en kubieke meters de marktprijs. De maximumtarieven van het prijsplafond betreffen de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. Op dit moment is de btw op energie 9%. Gaslicht.com roept het kabinet opnieuw met klem op het btw tarief per 1 januari niet weer te verhogen naar 21%. 

Vermindering energiebelasting daalt

Op Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat de vermindering energiebelasting stijgt naar € 941. Nadat de cijfers van het prijsplafond definitief werden vastgesteld, werd de vermindering energiebelasting echter fors verlaagd naar € 597. Dit is dus ongunstiger voor de hoogte van uw energienota.

In november en december € 190 prijscompensatie

Het prijsplafond gaat  in per 1 januari 2023. Volgens het kabinet heeft een huishouden met een gemiddeld verbruik (1200 m³ en 2460 kWh) volgend jaar in totaal zo’n € 2500 voordeel van het prijsplafond. Maar om huishoudens en andere kleinverbruikers in november en december alvast te helpen, wordt er een korting van  € 190  per maand doorgevoerd. Dit geldt voor alle huishoudens en kleinverbruikers, ook wie een lagere energierekening heeft. Het wordt via de energieleveranciers verrekend.

Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan profiteren van het prijsplafond. Het tarief wordt gekoppeld aan het prijsplafond voor gas en wordt € 47,39 per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt en de uitvoering van het plafond voor warmtenetten wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Vast energiecontract: zekerheid in crisistijd

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne worden er nauwelijks tot geen vaste energiecontracten meer aangeboden. Een zorgelijke situatie die veel onrust veroorzaakt. Wanneer we naar onze Duitse energievergelijker kijken, konden onze oosterburen gedurende die periode nog wel gewoon vaste contracten afsluiten. Vattenfall biedt in Hamburg en Berlijn nu nog een jaarcontract aan met welkomstpremie en een stroomtarief van € 0,44 per kWh, inclusief belastingen. Bij ons wordt soms al meer dan € 1 per kWh gerekend. In Duitsland kunnen ze lagere tarieven hanteren juist omdat ze vaste contracten aanbieden. Het geeft zekerheid aan consumenten en energiebedrijven.

Verhoog de opzegvergoeding

Wanneer je in Nederland tussentijds van een vast energiecontract afwilt, betaal je € 50 voor stroom en € 50 voor gas als je contract binnen 1,5 jaar afloopt. Bij grote prijsverschillen tussen leveranciers is een ‘opzegboete’ van 100 euro betalen aanlokkelijk. In Duitsland kun je niet zomaar je contract ontbinden, vast is vast. In Nederland zijn we dit ook gewend bij abonnementen op het gebied van mobiele telefonie en internetten. Hoog tijd dus voor verandering op de energiemarkt. Minister Jetten heeft al gezegd dat hij naast het verplichten van vaste contracten, ook de opzegvergoeding wil verhogen. Dat zorgt direct voor een gezonde marktwerking en betere prijzen.

Het is al oktober, tijd voor actie

Hoewel het oktoberzonnetje lekker kan aanvoelen, is lokaal de nachtvorst al ontwaakt. Bij het dalen van de temperatuur mag het dalen van de energierekening niet achterblijven. Om te voorkomen dat steeds meer huishoudens in de kou komen te zitten zijn de ogen weer gericht op Den Haag en op de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Minister Jetten heeft met leveranciers afgesproken dat er vanaf 2023 weer vaste contracten worden aangeboden. Wat ons betreft gebeurt dit zo snel mogelijk. Het zou dan ook goed zijn als de ACM extra spoed zet achter het overleg met leveranciers om te komen tot een aanpassing van de Richtsnoeren Redelijke opzegvergoeding. We houden u op de hoogte.

Het prijsplafond gaat pas in op 1 januari, tot die tijd geldt voor velen nog de hogere marktprijs. Voor huishoudens met een jaarverbruik hoger dan 1200 kuub gas of 2900 kwh stroom zijn de energietarieven interessant om te vergelijken, aangezien u de marktprijs betaalt voor de energie boven het prijsplafond. Loopt uw contract binnenkort af of gaan uw variabele tarieven fors omhoog?  Vergelijk energietarieven en u kunt zelf goed beoordelen of overstappen wel of niet verstandig is. Ook binnen het prijsplafond loont vergelijken, want de vaste leveringskosten verschillen flink per leverancier.

banner-wvhj-2022.png

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 6 oktober 2022

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Reacties (58)

Geplaatst door: F. J. van der Heijden ()

Wij hebben alleen elektrische energie met warmtepomp.
Het contract loopt eind 2023 af.
Het tarief is € 0,20
Blijft mijn contract in stand of moet ik ook per 1 januari 2023 € 0,40 betalen?

Opmerking van de redactie op 05-12-2022
Beste heer/mevrouw,
U bent een van de gelukkigen die nog een vast contract heeft met tarieven die onder de € 0,40 per kWh stroom liggen. Dan blijft uw stroomtarief € 0,20 per kWh tot het moment dat uw contract afloopt. Op deze pagina vindt u meer info: https://www.gaslicht.com/energienota/prijsplafond-energie.
Met vriendelijke groet,
Rita
Geplaatst door: Joke ()

Hoe hoog is de compensatie van de overheid voor mensen die van het gas af zijn en dus alleen stroom afnemen?

Opmerking van de redactie op 04-11-2022
Beste Joke,
U krijgt de € 190 korting op uw energierekening in november en december van uw leverancier voor elektriciteit. Het bedrag wordt namelijk verrekend met uw elektriciteitsaansluiting en niet met uw gasaansluiting.
Vanaf 1 januari 2023 geldt het prijsplafond. Tot 2900 kWh betaalt u € 0,40 per kWh, daarboven betaalt u de prijs van uw contract.
Met vriendelijke groet,
Rita
Geplaatst door: Rik Groenhuijzen ()

Hartelijk dank voor jullie duidelijke overzicht. Wij hebben sinds juli een variabel contract. Nu veranderen de prijzen iedere drie maanden bij onze aanbieder. Ons verbruik vanzelfsprekend ook. Hoe wordt er nu een jaarrekening gemaakt ( wij kunnen het verbruik niet online doorgeven door een defecte meter, die door tekorten niet vervangen kan worden). Ik hoor graag van u.
Vriendelijke groet

Opmerking van de redactie op 12-10-2022
Beste meneer Groenhuijzen,

Bedankt voor uw reactie. Als u een slimme meter heeft, leest de energieleverancier elke maand de meterstanden uit. Zo kunnen zij op de jaarafrekening een splitsing maken van het verbruik tegen het juiste tarief.

Als u geen slimme meter heeft, vragen zijn voor het opmaken van de afrekening om de meterstand. Zij zullen dan een schatting gaan maken per periode hoeveel u ongeveer verbruikt zou hebben.

Mochten er verdere vragen zijn, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: E. Douma ()

wij hebben een electrische auto, een Renault Zoe, waar we per jaar ca. 6500 kwh aan stroom in stoppen via ons thuis laadpunt. Wordt hier op de 1 of andere manier nog rekening mee gehouden bij het prijsplafond?

Opmerking van de redactie op 11-10-2022
Beste meneer Douma,

Bedankt voor uw reactie. Er is niet gesproken over een uitzondering voor consumenten met een elektrische auto. Zij hebben wel het maximum verbruik al verhoogd van 2400 kWh naar 2900 kWh. Maar dit dekt enkel een klein stuk van uw verbruik.

Mochten er verdere vragen zijn, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Jack Brunsting ()

Ik heb via gaslicht.com een jaarcontract afgesloten bij budgetenergie. Zij verrekenen opbrengst zonnepanelen maandelijks. Doen ze dat ook bij een jaarcontract?
Aangenomen dat budgetenergie de verrekening jaarlijks doet, geldt het prijsplafond dan nadat je je opgewekte stroom hebt opgebruikt?

Opmerking van de redactie op 07-10-2022
Beste meneer Brunsting,

Bedankt voor uw reactie. Dit geldt nu alleen voor klanten met een variabel contract. Dit vermelden zij specifiek op hun website: https://www.budgetthuis.nl/energie/groene-stroom/terugleveren-salderen

Mochten er verdere vragen zijn, dan hoor ik het graag!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Maarten Verrevk ()

Het was inderdaad behoorlijk schrikken. Mijn contract bij Greenchoice loopt per 1 november 2022 af. Na 3 jaar 237 euro en de laatste maanden zelfs 213 euro, waarbij we ook nog elk jaar geld terug kregen, gaan we per november naar 1140 euro per maand. Dat is niet een beetje omhoog, maar per jaar 10.000 euro.

Geplaatst door: wim Derkx ()

Wij wonen in een huurhuis dat niet is geïsoleerd , wij hebben zelf thermopane geplaatst maar de wanden zijn van geperst materiaal en ongeveer 6,5 centimeter dik hierdoor gebruiken wij ongeveer 2300 kub gas per jaar, wat kunnen wij doen, we hebben wel een vast contract voor vier jaar.

Groeten Wim Derkx
Eindhoven

Geplaatst door: Peter Kroone ()

Als antwoord op een vragensteller geeft u aan dat de vermindering energiebelasting naar Eu 597,00 gaat in 2023. Elders op uw webpagina onder informatie/energiebelasting/heffingskorting wordt een bedrag van Eu 941,00 vermeld. Een verschil van circa Eu 29,00 op het maandelijkse voorschotbedrag! Wat is nu correct?

Opmerking van de redactie op 06-10-2022
Beste meneer Kroone,

Bedankt voor uw reactie. Dat klopt, in ons bericht over Prinsjesdag staat dat er toen bekend werd dat de vermindering energiebelasting omhoog zou gaan. We hebben nu een melding bij dit bericht gezet dat de verhoging hiervan niet doorgaat wanneer het prijsplafond wordt ingevoerd.

Wat er nu verder bekend is gemaakt is dat dit €597,00 zal zijn.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Aad Jansen ()

Als je in november een voorschotnota hebt van lager dan 190 euro krijg je een creditnota voor het verschil en krijg je deze uitbetaald. Echter, uiteraard heb je wel verbruik wat later wordt afgerekend in de jaarafrekening. Dan is deze "compensatie" toch eigenlijk alleen maar uitstel van betaling?

Opmerking van de redactie op 06-10-2022
Beste meneer Jansen,

Bedankt voor uw reactie. We ontvangen vanuit de overheid voor de maand november en december een korting van €190,00 per maand. Het is dus niet zo dat u achteraf op de jaarafrekening dit bedrag weer terug moet betalen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: L.Beekenkamp ()

wij wonen gasloos alles gaat op electra dus is ons stroom verbruik veel hoger dan het prijs plafond dus zou er voor deze gevallen een tweede pafond moeten komen

Opmerking van de redactie op 06-10-2022
Beste meneer/mevrouw Beekenkamp,

Bedankt voor uw reactie. Ze hebben iets rekening gehouden met de consumenten die alleen stroom verbruiken. In eerste instantie zou het prijsplafond tot 2400 kWh verbruik zijn. Dit hebben zij nu verhoogd naar 2900 kWh.

Mochten er verdere vragen zijn, dan hoor ik het graag!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Ben Keizer ()

Lekker dan!!!!
huis geïsoleerd (dak, muren en vloer)
ramen vernieuwd.
gas eruit gegooid
zonnepanelen geïnstaleerd.
alles gedaan wat mogelijk is en wij krijgen maar € 85,00 per maand verschil

Geplaatst door: Ed de vries ()

Mijn jaarcontract met welkomstbonus loop 1-7-23 af. Deze bonus, gebaseerd op een verhoogd tarief welke nu beduidend boven het plafond uitkomt betaal ik maandelijks vooruit. Denkt u dat de leverancier de bonus in eigen voordeel zal aanpassen verwijzend naar overheidsingrijpen?

Opmerking van de redactie op 06-10-2022
Beste meneer De Vries,

Bedankt voor uw bericht. Hoe de energieleveranciers omgaan met de bonussen, is niet bekend gemaakt. U bent natuurlijk wel een contract aangegaan waarin de bonus vast gezet is.

U kunt altijd even contact opnemen met uw energieleverancier en dit aan hen vragen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Rob ()

Wordt het niet eens tijd om in de diverse vergelijkingen en overzichten ook de resultaten mee te nemen voor mensen die geen gas gebruiken, maar alleen stroom (en stadsverwarming) zoals ik. Doordat er elektrisch wordt gekookt ligt het stroomverbruik van deze categorie gemiddeld hoger dan waarmee door u gerekend wordt, dus meestal boven het plafond. Daarbij opgemerkt dat stadsverwarming nooit en nergens in de vergelijkingen wordt meegenomen en waarschijnlijk ook flink duurder zal worden.

Opmerking van de redactie op 06-10-2022
Beste Rob,

Bedankt voor uw reactie. Wij zijn uiteraard al aan het kijken hoe wij onze website kunnen aanpassen op basis van het prijsplafond! Uiteraard zullen wij ook rekening houden met consumenten die alleen stroom afnemen. Op onze website is het nu al mogelijk om aan te geven dat u alleen stroom wilt vergelijken.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: DeJong ()

De prijsplafond-hoeveelheden zijn 2900 kWh en 1200 m3 op jaarbasis(!). Maar hoe wordt dat dan verrekend als je maar een deel van het jaar bij een leverancier zit? Stel je zit 6 maanden bij een leverancier. Als dat de wintermaanden zijn verbruik je veel meer dan wanneer het de zomermaanden zijn. Het zou dus niet correct zijn om die drempelbedragen simpelweg tijdsevenredig door 2 te delen (dus 1450 kWh en 600 m3).

Opmerking van de redactie op 06-10-2022
Beste meneer De Jong,

Bedankt voor uw reactie. U ontvangt altijd een afrekening over de periode dat u bij de leverancier klant bent geweest en het verbruik in die periode.

Hoe er gecommuniceerd wordt naar de nieuwe leverancier hoeveel u al verbruikt heeft van het prijsplafond, is dus nog even afwachten.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Jan ()

De tijd klopt ook niet als je net een reactie hebt geplaatst staat er 2 uur geleden

Geplaatst door: Jan ()

Waarom moet Marlies in haar eentje alle vragen beantwoorden. Laat Arnoud ook maar wat doen hij heeft het artikel ook geschreven

Opmerking van de redactie op 06-10-2022
Beste Jan,

Bedankt voor uw bezorgdheid! Uiteraard helpen mijn collega's mij ook met de antwoorden maar ik ben degene die ze plaatst. Daarom ziet u overal mijn naam bij staan. Maar ik beantwoord al jullie vragen natuurlijk met veel plezier!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: E. Dijkman ()

Ik ben even benieuwd of er ook een regeling komt voor bedrijven. Ik ga per volgend jaar verhuizen (1 mei) naar een ander pand. Hierin worden groepslessen en behandelingen aangeboden (preventieve zorg/stresspreventie). Bij navraag aan de nu zittende huurder is het gas en stroomverbruik in het pand waar we naartoe verhuizen, natuurlijk niet te vergelijken met bovenstaande pakketten voor huishoudens. Hierdoor bestaat er veel onzekerheid over wat we straks daar kunnen gaan verwachten. We hebben een mooie huurprijs afgesproken, maar als daarop alsnog een niet te betalen energie/gasprijs wordt geheven zijn we straks blij gemaakt met een dooie mus 🙁 We hebben al flink geknokt om de lockdowns te overleven, het is een pittige tijd. Hoe kun je van te voren inschatten wat de kosten gaan worden per 1 mei en weet u of er iets voor bedrijven wordt afgesproken?

Opmerking van de redactie op 06-10-2022
Beste meneer/mevrouw Dijkman,

Bedankt voor uw reactie. Voor MKB wordt er ook gekeken naar een subsidie regeling. Via de volgende link komt u uit bij de kamerstukken. Vanaf pagina 10 ziet u de uitleg voor MKB staan.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/10/04/nadere-uitwerking-tijdelijk-prijsplafond-energie
Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Adriaan Keij ()

Marlies, je schreef: “ Bedankt voor uw reactie. Het prijsplafond zal voor iedereen gelden, ongeacht contract. Dus als u een nog een vast contract heeft, zult u ook de maximum tarieven gaan betalen tot het maximum verbruik.” Dat lijkt me vreemd. Ik heb oktober 2021 (gelukkig) een contract afgesloten voor 3 jaar, dan moet de leverancier zich toch aan de afgesproken prijzen houden?

Opmerking van de redactie op 06-10-2022
Beste meneer Keij,

Bedankt voor uw reactie. Als de tarieven van de energieleverancier onder het prijsplafond ligt, betaalt u natuurlijk de afgesproken tarieven. Maar mocht u een contract hebben met tarieven die boven het prijsplafond liggen, dan betaalt u de tarieven van het prijsplafond tot het maximum verbruik.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: A de Jong ()

De prijsplafond-hoeveelheden zijn 2900 kWh en 1200 m3 op jaarbasis(!). Maar hoe wordt dat dan verrekend als je maar een deel van het jaar bij een leverancier zit? Stel je zit 6 maanden bij een leverancier. Als dat de wintermaanden zijn verbruik je veel meer dan wanneer het de zomermaanden zijn. Het zou dus niet correct zijn om die drempelbedragen simpelweg tijdsevenredig door 2 te delen (dus 1450 kWh en 600 m3).

Opmerking van de redactie op 06-10-2022
Beste meneer De Jong,

Bedankt voor uw reactie. Het gaat om het verbruik vanaf januari 2023. Hoe er precies gecommuniceerd wordt tussen de energieleveranciers over wat u verbruikt heeft tot de overstap, is nog niet bekend.

U ontvangt altijd een afrekening over de periode dat u bij de leverancier klant bent geweest en het verbruik in die periode. Hoe er gecommuniceerd wordt naar de nieuwe leverancier hoeveel u al verbruikt heeft van het prijsplafond, is dus nog even afwachten.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Tojo ()

Gas binnen het prijsplafond kost toch geen € 1,45 maar € 0,70 !!!

Opmerking van de redactie op 06-10-2022
Beste Toja,

Bedankt voor uw reactie. Het prijsplafond voor gas is €1,45 per kuub geworden. In eerste instantie hadden zij €0,70 per kWh maar dit is gewijzigd naar €0,40 per kWh.

Heeft u verdere vragen? Laat het ons weten!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Jan Willem Smits ()

Het blok "stroom" in de afrekening van de energiemij. omvat voor mij nu (2022) per maand:
Retourlevering - 2.00
Vaste kosten 5.40
Netbeheer 20.10
Vermindering energiebel. - 61.92
Totaal - 38.50

Bestaat de vermindering energiebel. in 2023 nog? en wordt hij nog gerangschikt onder het blok "stroom" en wordt dit negatieve bedrag dan
gesaldeerd met het totaal van het "blok" gas (deze is uiteraard positief) in de jaarafrekening?

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer Smits,

Bedankt voor uw reactie. De vermindering energiebelasting zal in 2023 ook nog gelden. Op de jaarafrekening zult u dit bedrag terug vinden. Elke 1 januari wijzigen de overheidsheffingen en dus ook de vermindering energiebelasting. Wat we nu weten is dat deze naar -€597,00 gaat.

Heeft u verdere vragen? Laat het ons weten!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Erik ()

Hallo,

Graag zou ik willen weten of het prijsplafond en 190 euro tegemoetkoming ook van toepassing is bij een dynamisch energie contract ?

mvg,

Erik

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste Erik,

Bedankt voor uw reactie. Het prijsplafond en de tegemoetkoming is voor elk huishouden, ongeacht contract.

Mochten er verdere vragen zijn, dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: maan vol ()

Dus, indien ik het wel heb begrepen; alle kosten, inclusief alle belastingen, tevens van netwerkbeheerders vallen binnen het energieprijzenplafond, maar alle netwerkbeheerderskosten;
-Vastrecht transport
-Capaciteitstarief
-Periodieke aansluitvergoeding
-Meterkosten

Al deze netwerkkosten, die buiten het energieprijzenplafond vallen; alle prijstoenames in deze kosten, komen voor 100%, ter verantwoording van de eindverbruiker zelf!

Mij vraag is dan, zullen deze netwerkkosten flink gaan toenemen, of zullen deze stabiel blijven ?

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer/mevrouw Vol,

Bedankt voor uw reactie. Buiten het tarief van het prijsplafond, komt de vermindering energiebelasting, netbeheerkosten en de vaste leveringskosten er nog bij op. Deze kosten en vermindering worden per jaar/maand of dag berekend.

Het kabinet heeft nu een inschatting gemaakt dat de netbeheerkosten voor gas €223,00 zullen gaan zijn en voor stroom €355. Dit is nog niet definitief en zal ook per netbeheerder verschillen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Marcel ()

Hoe wordt het prijsplafond verrekend in combinatie met het termijn bedrag.
Ik heb vorige week mijn vast contract verlengd en betaal nu een termijnbedrag wat gebaseerd is op de originele(hoger dan het plafond) kuub prijs (2,80 euro). Gaat /moet de energieleverancier het termijnbedrag aanpassen conform het plafondprijs? Of moet ik nu iedere maand een hoog termijnbedrag betalen in de wetenschap dat er pas bij de jaarafrekening naar het plafond gekeken gaat worden?

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste Marcel,

Bedankt voor uw reactie. Hoe de energieleveranciers dit precies gaan aanpakken, is nog even afwachten. Ik verwacht dat zij het termijnbedrag zullen bijstellen of een mail sturen met een advies zodat u zelf het termijnbedrag kunt aanpassen. Uiteraard moet het prijsplafond ervoor zorgen dat we maandelijks minder gaan betalen en dat dit niet pas na een jaar te merken is.

Met vriendelijke groet,
Marlies

Geplaatst door: Jaap Verhees ()

Misschien een tip voor gaslicht.com en Marlies die inmiddels veel vragen heeft beantwoord.
Vragen die ook regelmatig herhaaldelijk werden gesteld en al eerder waren beantwoord.

De tip: Zet op de site onder dit artikel (of plaats na koptitel al een link naar) een document (of webpage) "Vaakgevraagd en bantwoord m.b.t. dit artikel".
Marlies kan dit opzetten want de vragen en antwoorden staan in bovenstaande 30+ reacties. Meeste mensen gaan namelijk niet alle reacties doornemen, maar een vragen-antwoorden lijst nemen ze zeer waarschijnlijk wel door. Dan staat namelijk namelijk alles bij elkaar en 1x.

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer Verhees,

Bedankt voor uw tip! Dit neem ik zeker mee. Als er nog meer duidelijkheid is over het prijsplafond dan zullen wij ook weer een nieuw nieuwbericht maken.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Albert Sluyer ()

Ik mis in veel discussies en reacties, omtrent de enrgieprijzen, de aandacht voor de bedrijven die nu geweldige winsten maken. Waarom kunnen die bedrijven geen halt toegeroepen worden om zich meer sociaal te gedragen of dat de overheid deze bedrijven extra gaat belasten zodat het prijsniveau weer terug kan naar een normaalniveau.

Geplaatst door: Hans ()

Jammer dat ik niets lees over, of de energiemaatschappijen inderdaad verboden zal worden om de zonnepanelen opbrengst per maand te salderen.ipv per jaar.

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste Hans,

Bedankt voor uw reactie. Mnister Jetten heeft onlangs een brief gestuurd naar de tweede kamer over de saldeerwijze. Hij wilt de verplichting om jaarlijks te salderen vastleggen. Via de volgende link vindt u hier meer informatie over: https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i28082/salderingsregeling-minister-stuurt-nota-van-wijziging-voor-jaarlijks-salderen-naar-tweede-kamer
Mochten er verdere vragen zijn, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: kees ()

Maar als je geen gas hebt, verplicht een warmte pomp moest nemen, ook al lag er een gasleiding voor de deur!!!
Dan had je geen keuze toch.
ALs ze nu de 1200 m3 omzetten in K HW voor de warmte pomp gebruikers, lijkt een eerlijke aanbieding.
Nu worden de warmte pomp eigenaren de dupe.
Misschien allemaal naar de rechter stappen tegen dit beleid.
Nieuwbouw woning hebben geen keuze, ook al moest je wel de gele buis in de meterkast hebben,
Hopelijk komt hier ook een extra aantal K HW bij, dat zal eerlijk zijn.
omdat je aan de 1200 m3 niks hebt

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste Kees,

Bedankt voor uw reactie. De overheid heeft het maximum verbruik van stroom voor het prijsplafond verhoogd naar 2900 kWh om mensen met een warmtepomp meer tegemoet te komen. Deze stond eerst op 2400 kWh.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Rony Ordelmans ()

L.s.

Als je een contract hebt dat hoger is dan de 1,45 gas c.q. 0,40 cent elektra of net anders om , lager dan de 1,45 c.q. 0,40

Wat betaal je dan

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer Ordelmans,

Bedankt voor uw reactie. Als u een vast contract heeft met hogere tarieven dan het prijsplafond dan ontvangt u tot het verbruik van 2900 kWh en 1200 m3 de tarieven van het prijsplafond. Als u hieronder zit dan betaalt u gewoon de tarieven van het vaste contract.

Mochten er verdere vragen zijn, dan hoor ik het graag!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: M. van Loo ()

Ik vraag me af of het nu nog verstandig is om zonnepanelen te laten plaatsen? Wat doet dit met de terugverdientijd? Ik kom er niet goed uit hoe je dit nu kan berekenen.

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer/mevrouw Van Loo,

Bedankt voor uw reactie. Het is altijd goed om zonnepanelen aan te schaffen om te verduurzamen. De terugverdientijd zal bij lagere stroomtarieven wat langer zijn.

U kunt via onze website een offerte aanvragen voor zonnepanelen. Wij kunnen dan voor u een offerte maken met daarin de terugverdientijd voor u.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: G. Diaz ()

Leuk zo'n prijsplafond tot een x verbruik. Maar de prijs daarboven is de 'marktprijs'. Wat let de leveranciers om de inkomsten die ze nu mislopen terug te verdienen bij de mensen die meer dan 2900/1200 verbruiken?

3 euro per kuub en 1 euro per Kwh. Plus ook nog extra hoge leveringskosten. Hebben ze daar ook een max op gezet?

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer/mevrouw Diaz,

Bedankt voor uw reactie. Er is geen prijsplafond als u boven het maximum verbruik komt. De overheid wilt zo ook huishoudens stimuleren om te gaan besparen, uiteraard zijn er altijd uitzonderingen waar dit niet mogelijk bij is. Helaas zullen zij hierin niet iedereen tevreden kunnen stellen.

Mochten er verdere vragen zijn, dan hoor ik het graag!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Peter ()

Bij normale tarieven is die opzegboete toch een drempel als je alleenstaand bent want je draagt ook het risico dat de tarieven kunnen dalen. Het zou beter zijn als de inkoopsprijzen naar beneden gaan. Dit zou de overheid kunnen doen. Want dit kan je geen marktwerking meer noemen, als de overheid de gaswiinning afbouwt en de prijzen door het dak gaan omdat de EU niet in Roebels wil betalen ( is het niet zo dat de leverancier altijd voorschrijft in welke valuta afgerekend moet worden?). Het is waanzin om de consument dan zulke hoge tarieven in rekening te brengen, je zou naar de kostprijs moeten kijken.

Geplaatst door: F.J. v d Zee ()

Ik zat ook in dezelfde situatie als R van Duuren. Geen enkele steun gehad van deze site.
Maar hoe kon je bij Eneco op zo'n hoge maandprijs uitkomen? Ik schrik daar wel van. Ik zat bij Welkom Energie op 295 euro per maand en ging bij Eneco naar 500 euro p m.

Overigens: vaste contracten gaan je heus niet helpen in deze crisis. Essent heeft ze al en die zijn veel duurder dan variabele contracten. Ze zijn niet gek!

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer/mevrouw v.d. Zee,

Bedankt voor uw reactie. Wat vervelend om te horen dat u ook gedupeerd bent. Wij hebben destijds enkele mails gestuurd over de situatie. Helaas konden wij als enerigevergelijker hierin niet veel betekenen. Er waren weinig tot geen leveranciers om naar over te stappen op dat moment. De markt was toen ook erg onrustig en de tarieven waren enorm aan het stijgen.

Met vriendelijke groet,
Marlies

Geplaatst door: Jan ()

Is het niet preken voor eigen parochie die energiecontracten. Door het wegvallen hiervan is het verdienmodel voor gaslicht en vele anderen vergelijkingssites weggevallen.

Geplaatst door: Bert v Leer ()

Jullie gaan in het artikel helemaal voorbij aan de blokverwarming problematiek. Voor huishoudens in flats die aangesloten zijn op een centrale cv ketel is ook in de verdere uitwerking van de plannen nog niks geregeld want te lastig uitvoerbaar.
Niet zelden mensen met lage(re) inkomens in huurflats. Zeer onrechtvaardig om deze mensen in de kou te laten staan, maar de media heeft er bijna geen ook voor.

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer v Leer,

Bedankt voor uw reactie. U vindt inderdaad nog niets terug over blokverwarming. Dat komt omdat hier nog niets over bekend is. De overheid is nog aan het kijken naar de uitzonderingen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Ties ()

Geldt bovenstaand ook voor vaste contracten?

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste Ties,

Het prijsplafond en de tegemoetkoming van €190 zal voor alle huishoudens gelden.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Meindert Eendhuizen ()

Graag nog antwoorden op aantal concrete vragen gesteld in eerdere bovenstaande reacties.

Geplaatst door: Pier ()

Krijgen we nu op 31 december een afrekening van ons energiebedrijf , zodat we op 1 januari met het nieuwe vaste tarief kunnen beginnen.

En wordt dan ons saldo behaald op de zonnepanelen verrekend. Zodat ons overschot tegen een laag tarief wordt uitbetaald en we duurder uit zijn door vanaf januari te betalen?

Ja, ik begrijp dat we volgend jaar weer opbouwen, maar voelt alsof we dan weer achter de feiten aanlopen.

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste Pier,

Bedankt voor uw reactie. U ontvangt, zoals altijd, na ongeveer 12 maanden de afrekening. Hierin zal de per 1 januari de tarieven van het prijsplafond tot het maximum verbruik berekend worden.

Hoe dit precies berekend gaat worden als u teruglevert, is nog niets over terug te vinden.

Mochten er verdere vragen zijn, dan horen wij het graag!

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: A j woldhuis ()

Die gasprijs en stroomprijs is een ding, maar daar komen de andere kosten nog overheen.
Dus hoeveel bedraagt het ECHTE maandbedrag bij het plafond maximum????

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer/mevrouw Woldhuis,

Bedankt voor uw reactie. De vaste leveringskosten , netbeheerkosten en de vermindering energiebelasting zullen hier nog bij komen. De tarieven van het prijsplafond zijn inclusief de overheidsheffingen en btw.

Het verschilt dus per klant wat het termijnbedrag zal worden omdat de energieleveranciers verschillende vaste leveringskosten hebben en de netbeheerkosten per netbeheerder verschillen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: C.ten Bras ()

Wij hebben fors geïnvesteerd in energie besparende maatregelen en leveren meer terug dan wij verbruiken. Benieuwd wat dit voor ons gaat betekenen.

Geplaatst door: Herman Rensema ()

Geld de 190 euro prijscompensatie in november en december ook voor klanten met een vast contract?

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer Rensema,

Bedankt voor uw reactie. De overheid heeft aangegeven dat dit voor alle huishoudens en kleinverbruikers geldt, dus ook als er een vast contract is.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: E Amendt ()

Krijgen we nu op 31 december een afrekening van ons energiebedrijf , zodat we op 1 januari met het nieuwe vaste tarief kunnen beginnen.

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer/mevrouw Amendt,

Bedankt voor uw reactie. U zult zoals gewoonlijk na 12 maanden de afrekening ontvangen. De kosten zullen hier gesplitst worden.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Rob Tibboel ()

Zelfde situatie als R. van Duuren.

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer Tibboel,

Bedankt voor uw reactie. Wat vervelend om te horen dat u ook een gedupeerde bent van het faillissement van Welkom Energie.

Als vergelijker vertrouwen wij de Autoriteit Consument en Markt, zij houden toezicht op de energieleveranciers. Voor ons als energievergelijker is het erg lastig om de processen en inkoop van een energieleverancier inzichtelijk te krijgen. Van buiten af is dit niet te doen.

Hoewel wij graag meer inzicht zouden willen hebben is dat op dit moment geen mogelijkheid. Wij begrijpen dat u teleurgesteld bent in het feit dat u via Gaslicht.com voor deze leverancier heeft gekozen, wij zijn helaas ook overvallen door dit nieuws. 

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Maria minten ()

Erg fijn om zo duidelijk te worden geinformeert

Geplaatst door: R van Duuren ()

Fijn dat gas/licht zo verheugd is. Ik ben minder verheugd over mijn keuze van de door gas/licht voorgestelde leverancier Welkom Energie in 2021. Deze door gas/licht geselecteerde leverancier ging vlot failliet waarna eneco graag de 75.000 klanten van Wlom voor een zeer fors variabel tarief wel in hun Japanse armen wilden sluiten. Ik ging door deze Rotterdamse vriendelijke dienstverlener van 350 naar 1200 euro per maand. Ik heb zelf een, zonder steun van gas/licht, nieuwe leverancier moeten zoeken. Die deed het voor 600 per maand. U begrijpt dat ik Gas/licht NIET ga nomineren voor een websiteprijs. Ik wacht nog op een reactie van Gas/licht over hun keuze welke voor mij , en ik denk, nog vele duizenden mensen, catastrofaal is afgelopen.

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
BEste meneer/mevrouw Van Duuren,

Bedankt voor uw reactie. Wij begrijpen uw gevoel en vinden het uiteraard enorm vervelend dat u met deze situatie wordt geconfronteerd. Helemaal in de huidige markt is dat nog eens extra vervelend.

Als vergelijker vertrouwen we op de toezichthouder, de ACM is de partij die de solvabiliteit van energiebedrijven in de gaten houdt. Of een leverancier de inkoop en financiën op orde heeft is zonder inzage in die processen nooit goed inzichtelijk te krijgen van buitenaf.

Hoewel wij graag meer inzicht zouden willen hebben is dat op dit moment geen mogelijkheid. Dus hoewel wij begrijpen dat u teleurgesteld bent in het feit dat u via Gaslicht.com voor deze leverancier heeft gekozen, wij zijn helaas ook overvallen door dit nieuws. 

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Bernard ()

Hoe zit het met teruglevering van zonnepanelen? Ivm een warmtepomp op aardwarmte verbruik ik zo'n 4.000 a 4.500kwh, maar ik lever zo'n 2.000kwh terug wat mijn netto verbruik dus max op 2.500kwh brengt, dus binnen het plafond van 2.900kwh. Maar wat is het uitgangspunt? Mijn bruto verbruik van 4.500 max of netto verbruik van 2.500 max?

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste Bernard,

Bedankt voor uw reactie. Hier is nog niet specifiek over gesproken. Wij hebben deze vragen ook nog gesteld. Zodra wij meer helderheid hebben dan zullen wij op onze website hier meer informatie over geven.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Ingrid dijk ()

Eens met J.Mijling. Daarnaast ik gebruik geen gas maar heb een pellet cv en pellet kachel. De prijs van een pallet pellets is van €300 naar €1900,- (per jaar 4 pallets nodig)gegaan. Wordt dit ook op één of andere manier gecompenseerd?

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste mevrouw Dijk,

Bedankt voor uw reactie. Tot nu toe hebben wij nog geen geluiden gehoord over een compensatie voor mensen met een pallet kachel. Wel heeft de overheid laten weten dat zij nog gaan kijken naar uitzonderingen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Rob ()

Fijn dat er nu duidelijkheid is en voor veel mensen wat financiële rust geeft.
Mooier zou zijn als men grip op de speculatieve markt zou krijgen en zo het probleem aan de bron aan te pakken.
Blijft natuurlijk nog een vraag over van de mensen die flink geïnvesteerd hebben in zonnepanelen en per saldo kleine leveranciers zijn geworden, worden, nu als begrepen, zonder compensatie gekort maar de grote jongens niet of minder!!

Geplaatst door: ramon elzer ()

Hoe zit het met die 500 euro dir we naast de 800 euro zouden krijgen . gaat die nog door

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer Elzer,

Bedankt voor uw reactie. De extra compensatie voor de lagere inkomens, wordt via de gemeente uitgekeerd. U kunt hen hierover opbellen om te kijken of u hier nog recht op heeft.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: j.mijling ()

Het wordt weer tijd dat energie een staatsinstellingen wordt . sinds de privatisering blijft er teveel aan de strijkstok hangen.
Datzelfde geld ook voor al die zorgverzekeraars,
Een ziekenfonds geen honderd directeurs die met 3 ton naar huis gaan.

Geplaatst door: a.hulkenberg ()

Beste mensen
Heb ik het goed begrepen dat de BTW op energie per 1 januari 2023 weer naar 21% gaat? Zo betalen we dus grotendeels zelf deze tijdelijke energiekorting. Uit de situatie die is ontstaan, blijkt dat we afhankelijk zijn van de hebzucht van aandeelhouders, dit keer die van energieleveranciers. De privatisering is veel te ver doorgeslagen en vormt nu een groot gevaar voor onze vrijheid en onze democratie.

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer/mevrouw Hulkenberg,

Bedankt voor uw reactie. Er wordt niet gesproken over dat de btw per 1 januari 9% blijft. Tot nu toe zal het inderdaad weer naar 21% btw gaan.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Kaj ()

Ik erger me al jaren aan die loketten die zich leverancier noemen , laten we de energie kopen bij die partijen die ook daadwerkelijk energie opwekken!

Geplaatst door: Wels ()

Mijn energie maand bedrag is lager dan € 190,00 . Hoe werkt het dan ?

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste Wels,

Bedankt voor uw reactie. Het is nog niet bekend hoe dit verrekend gaat worden als uw termijnbedrag lager dan de €190,00 is. Wij hopen dat hier snel duidelijkheid over komt.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: G.smeenge ()

Hoe zit het met de mensen die nu een vast contract hebben? Ik heb sinds 15 augustus 2022 een nieuw contract. Gas voor € 1,6608 en stroom € 0,5251. Verbruik gas 2200m3 en
verbruik stroom 2300 Kwh. Contract loopt 1 jaar. Bij Gewoon energie.

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer/mevrouw Smeenge,

Bedankt voor uw reactie. Het prijsplafond zal voor iedereen gelden, ongeacht contract. Dus als u een nog een vast contract heeft, zult u ook de maximum tarieven gaan betalen tot het maximum verbruik.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Rink Hof ()

Zijn de genoemde prijzen (0,40 euro per kWh en 1,45 euro per kuub gas) zonder energiebelasting?

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste meneer/mevrouw Hof,

Bedankt voor uw reactie. Dit zijn de bedragen inclusief overheidsheffingen en inclusief btw.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Theo ()

En hoe zit het met de huishoudens die gas verstoken via blokverwarming? In Den Haag zijn veel 60’er jaren wijken die allemaal voorzien zijn van deze uitvinding van die tijd. Is eigenlijk een vervelende situatie maar, ook bij mij, het is helaas niet anders!

Opmerking van de redactie op 05-10-2022
Beste Theo,

Bedankt voor uw reactie. Hier is tot op heden nog niets over bekend. De overheid is nog aan het kijken naar deze uitzonderingen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Ben Grim ()

Er zijn veelste teveel energie leveranciers elke leverancier moet er aan verdienen. Schaal de leveranciers af naar 4 zijn er veel minder onkosten dus dan kan de prijs ook dalen.
Met vriendelijke groet
Ben

Geplaatst door: P.J.Bruggemans ()

Nu weet ik eindelijk met wie of wat ik kan overleggen als ik benaderd wordt door welk energie aanbod ook maar.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.