Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Daarom is dit hét moment om uw energietarieven te vergelijken

door Arnoud Timmerman 8 reacties Leestijd: 4 minuten

Het prijsplafond komt steeds dichterbij, en tegelijkertijd zijn de variabele tarieven torenhoog. Prijsverschillen tussen energieleveranciers zijn echter ook heel groot. Tussen het goedkoopste en duurste energiecontract zit momenteel maar liefst een verschil van ruim 300 euro op maandbasis. Dat wil zeggen voor een gemiddeld huishouden. Wat is ons advies als uw energiecontract nu afloopt of al afgelopen is?

prijsverschillen.png

Weer meer aanbod in onze energievergelijker

Gelukkig is er weer meer en aantrekkelijk aanbod in onze energievergelijker! Meerdere contracten op Gaslicht.com zijn momenteel voordeliger af te sluiten dan de variabele tarieven bij diverse energieleveranciers. En dat is goed nieuws.

Hoe zit het dan met de beloofde vaste contracten?

Al maandenlang vermelden energieleveranciers op hun website dat het afsluiten van een contract met vaste prijzen tijdelijk niet mogelijk is. Ze geven daarbij aan dat het vanwege de hoge energieprijzen nu niet aantrekkelijk is om over te stappen en een contract voor langere tijd met vaste prijzen te kiezen. 'Daarom is ons aanbod tijdelijk niet op onze website beschikbaar', zeggen ze. Gevolg is dat elk huishouden waarvan het contract nu afloopt, een  variabel energiecontract krijgt. De tarieven worden door diverse leveranciers elke maand aangepast, terwijl dat voorheen een keer per halfjaar was. 

Nieuwe regels opzegvergoeding

De meeste mensen willen echter graag weten waar ze aan toe zijn, en vragen naar een energiecontract met vaste tarieven. Minister Jetten schreef eind september in een brief aan de Tweede Kamer: 'Ik heb met energieleveranciers afgesproken dat er weer vaste contracten in de markt zullen worden aangeboden in 2023.' Toezichthouder ACM zou met 'regels voor opzegvergoedingen' komen. Maar volgens de vier grootste energieleveranciers zijn er nog geen nieuwe regels. Nu ligt er nog niets concreet, zegt Vattenfall in het Financieele Dagblad. De nieuwe regels zijn door de ACM al wel voorgelegd aan de energiemarkt in een consultatieronde. De energiebedrijven pleitten voor uitstel tot 1 april. Budget Energie denkt dat het voor alle energieleveranciers qua IT lastig wordt om het al per 1 januari  te regelen, door alle maatregelen en wijzigingen die nu al spelen vanuit de overheid. Denk aan de nieuwe energiebelasting, de btw en het prijsplafond.

Ook overstappen ondanks het prijsplafond

We merken dat veel mensen het overstappen niet zo nodig vinden nu het prijsplafond er aan zit te komen. Toch is het echt zinvol om uw tarieven te vergelijken en over te stappen naar een voordeliger tarief. Veel huishoudens zitten met hun jaarverbruik boven het gemiddelde van 1200 m³en 2900 kWh waarvoor de overheid een plafondprijs garandeert. Dan is het belangrijk dat u niet onnodig te veel betaalt. Maar ook wanneer u onder het prijsplafondverbruik zit, kunt u uw steentje bijdragen door over te stappen op een lager tarief. Dat betekent namelijk dat de overheid minder geld kwijt is voor de compensatie van het prijsplafond. 

Waar moet u op letten als u een voorstel ontvangt?

  • Kijk of de stroomprijs en gasprijs all-in is d.w.z. inclusief energiebelasting en btw.
  • Let op of tarieven met 9% btw of met 21% btw zijn.: per 1-1-2023 weer 21%
  • Zijn de vaste leveringskosten (vastrecht) redelijk of erg hoog?
  • Leg de tarieven naast die van onze energievergelijker, waar alle kosten worden meegerekend.

Niet langer afwachten

Nu vaste contracten volgens leveranciers niet haalbaar zijn op 1 januari, adviseren wij niet langer af te wachten. Heeft u nu een duur variabel contract en betaalt u veel voor gas en stroom? Of loopt uw vaste contract af?  Dan is dit het moment om uw tarieven te vergelijken op Gaslicht.com en te kijken of er niet een energieleverancier is die lagere variabele prijzen hanteert. Die 190 euro korting ontvangt u sowieso, ook als u overstapt. Houd er rekening mee dat in de huidige markt energiecontracten soms maar voor korte tijd worden aangeboden. Ziet u een aantrekkelijk aanbod in onze vergelijker? Wacht dan niet te lang. De prijzen kunnen op ieder moment veranderen.

Kortom, vergelijk de tarieven, en denk ook aan uw verbruik boven het prijsplafond. Hoe lager uw energieprijzen, des te minder geld de overheid hoeft uit te trekken voor het compenseren via een prijsplafond.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 2 juni 2023

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Reacties (8)

Geplaatst door: Wietze van der Schaaf ()

Op zoek naar een energieleverancier voor na 31-12-22 zie ik op jullie site tarieven en maandtermijnen van diverse leveranciers. Kijk ik daarna op sites van de afzonderlijke leveranciers, dan staan daar nog heel andere tarieven van -vaak- 2022. Ook m'n huidige leverancier verstrekt me geen termijnbedrag en doet nog geen aanbod, terwijl voor dezelfde leverancier bij jullie op de site wél een aanbod vermeld is; ik kan daar zelfs 'overstappen'/ 'aanmelden' bij die leverancier.
Beetje vreemd, lijkt me; dus ik ben wel benieuwd: hoe zit dat allemaal?

Opmerking van de redactie op 13-12-2022
Beste Wietze Van der Schaaf,

Bedankt voor je reactie.
Begrijpelijk dat het niet allemaal even duidelijk is. Vanwege de wijzigingen van btw, de overheidsheffingen, netbeheerkosten en de invoering van het prijsplafond is niet alles eenduidig.
Het lijkt het makkelijkst om even met ons te bellen op 0342-411350. We zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. We helpen u graag!

Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: Ljh van der Pluijm (Leo) ()

Op 28-2-2023 loopt mijn contract af. Afgesloten via Gas-Licht.com. Goed gevoel daarbij. Wat nu te doen? Blijkens jullie site kan ik naar een provider die stukken goedkoper is dan mij nu wordt aangeboden door Innova energie.

Opmerking van de redactie op 02-12-2022
Beste meneer van der Pluijm,

Bedankt voor uw bericht.
Voor nu is het aan te raden om nog even te wachten tot volgend jaar. Het is nu nog te vroeg voor de meeste leveranciers omdat de dan geldende tarieven nog niet bekend zijn.

U mag half januari altijd even contact met ons opnemen als u advies wilt. Wij helpen u graag!

Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: Havelaar ()

Hoe kunnen jullie mensen nou adviseren om over te stappen naar Mega!!!

https://www.businessinsider.nl/energieleveranciers-solvabiliteit-financiele-buffer-omvallen-budget-energie-dgb/

De kans dat ze failliet gaan is groot. Hebben jullie niet geleerd van Energieflex en Welkom Energie???

Opmerking van de redactie op 25-11-2022
Beste meneer/mevrouw Havelaar,

Bedankt voor uw reactie.
Voor dit onderzoek is er gekeken naar de financiële situatie van vorig jaar. Mega heeft vorig jaar de vergunning gekregen, en vooral moeten investeren. Pas dit jaar zijn zij begonnen met klanten energie leveren. Wij hebben de indruk dat dit onderzoek weinig rekening houdt met dit soort omstandigheden.

Daarbij is het aan de ACM die toezicht moet houden en dit jaar extra let op de financiële situatie van energieleveranciers.
Er is op dit moment voor ons geen aanleiding om Mega niet mee te nemen in het aanbod op Gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: Rick ()

De energie vergelijking gaat in de tarieven nog uit van 9% terwijl die per 1/1/2023 weer 21% word. De maandbedragen zijn dus niet zoals ze werkelijk worden, ietwat misleidend

Opmerking van de redactie op 23-11-2022
Beste Rick,

Bedankt voor de reactie. Dat is uiteraard niet de bedoeling.
Het klopt dat wij 9% erbij hebben staan. Dat is nu immers nog van toepassing. We hebben gemeend dat dit voldoende duidelijk is, door dit in het tabblad ´prijsdetails´ erbij te zetten.

Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: h meijer ()

zijn de variabele prijzen dan al bekend bij alle leveranciers per 1-1-2023

Opmerking van de redactie op 22-11-2022
Beste heer/mevrouw Meijer,
Alleen Vattenfall en Essent hebben de variabele tarieven per 1-1-2023 bekendgemaakt. De anderen zullen spoedig moeten volgen, aangezien de Autoriteit Consument & Markt eist dat de tarieven een maand van te voren kenbaar worden gemaakt.

Met vriendelijke groet,
Rita, namens Gaslicht.com
Geplaatst door: Nicole ()

Mijn vaste contract loop pas op 25 mei 2023 af. Heeft het zin om nu al een nieuw contract af te sluiten voor de periode vanaf 26 mei 2023? Of wachten tot begin 2023 en zien wat er dan gebeurt?

Opmerking van de redactie op 22-11-2022
Beste Nicole,
U kunt beter nog een paar maanden wachten. Er kan immers nog van alles gebeuren in de huidige wisselvallige energiemarkt. Op deze pagina https://www.gaslicht.com/overstappen/het-juiste-overstapmoment kunt u checken wanneer u op z'n vroegst kunt overstappen. Houd intussen onze mailing met info over de stand van zaken alstublieft in de gaten.
Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: Jan met de pet ()

waar kan ik het ruimere aanbod dan vinden want ik zie nog steeds maar 3 pakketten af te sluiten op gaslicht waar dit vroeger wel 20 waren???

Opmerking van de redactie op 21-11-2022
Beste Jan met de Pet,

Tegenwoordig zijn het alleen nog maar variabele tarieven waardoor het aanbod in de markt heel beperkt is.
Wel kunnen we met u meekijken om eventueel naar een andere leverancier over te stappen. We tonen namelijk ook leveranciers die niet via ons afneembaar zijn.

Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: Mellema ()

Heb al jaren naar tevredenheid gebruik gemaakt vanuit adviezen en diensten

Opmerking van de redactie op 22-11-2022
Beste mevrouw Mellema,
Dat is fijn te horen! Dank voor uw compliment. We hopen dat u nog lang gebruik blijft maken van onze vergelijkers. Kijkt u deze weken ook eens naar onze Poliswijzer voor uw zorgverzekering.

Met vriendelijke groet,
Rita, namens Gaslicht.com
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie