Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

'Nieuw energielabel duur en zinloos'

door Maartje Sebek Leestijd: 2 minuten

'Schrap de plannen voor duur en zinloos nieuw energielabel'. Deze oproep komt van Vereniging Eigen Huis. Waarom wil VEH dat minister Ollongren haar plannen afblaast? 

VEH roept op tot schrappen nieuwe energielabel

Met de nieuwe plannen moet een huiseigenaar waarschijnlijk vanaf 1 juli 2020 voor zijn energielabel een labeladviseur inschakelen. Dat kost al gauw 190 euro, terwijl het huidige label slechts een paar tientjes kost en eenvoudig zelf online kan worden geregeld. De minister wil een nieuw, technisch uitgebreid energielabel. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben huiseigenaren hier niets aan. Het leidt alleen tot gedoe en onnodige kosten.

Te duur en omslachtig

'Het nieuwe energielabel is veel duurder en omslachtiger dan het huidige label en biedt een huiseigenaar of koper geen enkel nieuw inzicht of beter handelingsperspectief om de woning energiezuiniger te maken', zegt Cindy van de Velde van Vereniging Eigen Huis. Zij vreest dat het voorgestelde nieuwe energielabel niet meer wordt dan een 'dure papieren tijger' die huiseigenaren onnodig op kosten jaagt. De verduurzaming zou hiermee geen stap dichterbij komen. 

Maatregelen klimaatakkoord belangrijker

Het energielabel moet de koper of huurder van een woning bewust maken van de energieprestatie van een woning, maar is niet bepalend in de verduurzaming. VEH vindt de klimaatakkoordmaatregelen veel belangrijker en meent dat het energielabel moet worden aangepast om te zorgen dat het aansluit bij nieuwe energieprestatienormen. Gesprekken daarover zijn nog in volle gang en met haar plannen voor een nieuw energielabel zou de minister dit overleg doorkruisen.  

Betrouwbaarheid energielabel

Eerder dit jaar werd er aangedrongen op verbetering van energielabels. De betrouwbaarheid moest omhoog. Voor kopers is het namelijk lastig te achterhalen of het verhaal van de verkoper klopt. Met een betrouwbaar energielabel kunnen huiskopers vertrouwen op deze informatie.

Lees meer: Energielabel, dit is wat u moet weten

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 8 februari 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie