De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Variabele energietarieven per 1 juli omlaag

door Jeanet Woldring 3 reacties

Huishoudens gaan per 1 juli minder betalen voor energie. Dat komt voornamelijk doordat de variabele gastarieven goedkoper worden. Hierdoor gaat de energierekening van ruim de helft van de huishoudens omlaag. Gemiddeld tussen de 30 en 60 euro op jaarbasis. Desondanks kunt u 300 euro besparen door te wisselen van energieleverancier. Wie overstapt via een energievergelijker kan zelfs tot 420 euro goedkoper uit zijn volgens de Autoriteit Consument & Markt.

Besparing vooral op gas

Vooral de daling van de gasprijs is van grote invloed op de energierekening. Het gasverbruik is goed voor ongeveer de helft van de rekening. Een huishouden met een gemiddeld verbruik gaat op jaarbasis tussen de 25 en 50 euro minder betalen voor gas en 5 tot 10 euro minder voor elektriciteit.

Alleen voor klanten met variabele tarieven

De nieuwe, lagere tarieven gelden voor alle klanten met een energiecontract met variabele tarieven. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse huishoudens heeft zo'n energiecontract. De meeste hiervan zitten bij Essent, Nuon en Eneco, die bijna 80 procent van de markt in handen hebben.

Energieleverancier Delta maakte net als in voorgaande jaren als eerste haar prijzen bekend. Een gemiddeld huishouden met een overeenkomst met variabele leveringstarieven voor gas en stroom is op jaarbasis ongeveer 24 euro goedkoper uit. Essent publiceerde eerder al dat zij haar variabele gastarieven tussen de 5 en 8 procent verlaagt en de stroomtarieven tussen de 2 en 4 procent.

Bij Eneco daalt de gasprijs met 11 procent en de stroomprijs met 1 procent. Dat scheelt een huishoudens respectievelijk 61 euro en 3 euro op de energierekening. Nuon maakte nog geen cijfers bekend, maar de prijzen gaan naar beneden, bevestigde een woordvoerster.

Veel telefoontjes: overstappen of wachten?

Bij de servicedesk kregen we vandaag veel telefoontjes of het nu verstandig is te wachten met overstappen tot 1 juli gezien de verwachte dalingen. Als uw contract reeds afloopt adviseren wij u niet te wachten met uw overstap.

De verwachte dalingen hebben namelijk alleen betrekking op contracten voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Dat is het contract dat u heeft op het moment dat u een contract voor bepaalde tijd laat aflopen en vervolgens niet overstapt. De zogenaamde ‘slapers’ hebben dit contract ook. Dergelijke contracten zijn momenteel nog 300 euro duurder dan de goedkoopste energiecontracten in de markt. Dus waarom wachten met uw overstap als u nu al kunt profiteren van het goedkoopste aanbod?

Prijs belangrijkste overstapprikkel

Volgens toezichthouder ACM kunnen consumenten die gebruik maken van het meest voordelige aanbod op een prijvergelijker zelfs tot 420 euro goedkoper uit zijn. Dit geldt met name voor consumenten die nog nooit zijn overgestapt en een relatief duur contract hebben bij hun energieleverancier.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 2 juni 2015
Geactualiseerd: donderdag 1 juli 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: mg.lachkar ()

Ik ben klant bij Energie direct 1 jaar vast, nu belde ze mij van de week dat de tarieven lager zijn geworden. En of ik het alvast wilde vast zetten voor 1 jaar voor 1 juli.
Ik heb eea nagekeken maar dat klopt gedeeltelijk de stroom is duurder en het gas is voordeliger geworden is het verstandig om het vast te zetten voor 1 juli of kan ik beter wachten,

Opmerking van de redactie op 23-06-2015
Het is belangrijk om naar de tarieven, de vaste leveringskosten en de eventuele korting te kijken. Maar daarnaast is het ook van belang dat goed te vergelijken aan de hand van uw postcode en jaarverbruik. Wij gaan dit graag voor u na. U kunt het aanbod naar ons versturen via de email: info@gaslicht.com. Wij horen graag van u
Geplaatst door: W.T. Vaes ()

Vraag, ik heb me via Gaslicht.com aangemeld voor Greenchoice - Stroom en Gas Groenmix Vast, kan ik dit omzetten in Variabel?

Opmerking van de redactie op 17-06-2015
Dat zou kunnen in het geval van Greenchoice. U kunt namelijk bij het actiecontract van Greenchoice ieder moment boetevrij opzeggen. Echter zijn de variabele tarieven een stuk duurder dan de tarieven uit het actiepakket waarvoor u zich heeft aangemeld. Het is dus niet voordeliger om over te stappen naar een variabel contract. Momenteel liggen de jaarkosten van het variabele contract van Greenchoice 301 euro duurder dan het actiecontract (voor een gemiddeld huishouden).
Geplaatst door: Martien Baselmans ()

30 Juni loopt mijn jaarcontract af bij Essent.
Betaal nu voor stroom E 21,17 kwh en voor gas E 61,81 m3.
Essent wil mijn contract niet voor deze tarieven verlengen.
Zie nu dat op jullie site een jaarcontract bij Essent wordt aangeboden voor stroom E 21,35 kwh en gas 59,92 m3.Ook Essent past per 1 juli
de tarieven omlaag aan.Is het nu gunstiger om nieuw jaarcontract via
jullie site af te sluiten, wachten tot Essent met nieuwe aanbieding
komt, of kunnen jullie mij een nog beter voorstel doen.Kan niet
helemaal overzien of overstap naar andere leveranciers zoveel
voordeliger is i.v.m.bijkomende kosten/voordelen, zoals vaste
leveringskosten, netbeheerkosten en eventuele welkomstpremies
Graag een reactie.Met vriendelijke groeten,
M.Baselmans

Opmerking van de redactie op 05-06-2015
Helaas is het niet mogelijk om als bestaande klant van Essent u aan te melden voor deze aanbieding. Die aanbieding is alleen voor nieuwe klanten. De wijzigingen per 1 juli hebben effect op de variabele tarieven van leveranciers. Wij raden u daarom niet aan te wachten op het moment dat u al kunt overstappen. Wij kijken graag even met u mee om te bepalen wat voor u het gunstigste is. Daarvoor hebben wij uw jaarverbruik en postcode nodig. U kunt contact met ons opnemen via 0342-411350 of via info@gaslicht.com. Over het algemeen is overstappen naar een andere leverancier het voordeligste, omdat u dan het meeste voordeel ontvangt.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie