De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Vastrecht voor levering van energie verschilt enorm

door Jeanet Woldring

Overstappen loont. Wisselen van energieleverancier kan u veel geld besparen. Maar waar moet u op letten als u vergelijkt? Vaar in elk geval niet alleen blind op lage energietarieven, maar kijk ook naar het vastrecht. Sommige energieleveranciers stunten namelijk met lage gas- en stroomprijzen, maar vragen naar verhouding veel voor het vastrecht. Wij hebben de vastrechttarieven weer vergeleken en komen opnieuw tot opmerkelijke conclusies.

Vastrecht energielevering

Het vastrecht is een vast bedrag dat u (meestal) per maand betaalt aan uw energieleverancier voor de levering van energie. U kunt dit vastrecht vergelijken met abonnementsgeld voor de dienstverlening rond de levering van uw energie. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de administratiekosten van de leverancier. Deze kosten zijn niet afhankelijk van uw verbruik.

Vastrecht transport

U moet deze vaste maandelijkse lasten niet verwarren met het vastrecht dat netbeheerders zoals Enexis, Liander of Stedin in rekening brengen voor het transport van elektriciteit en gas. Deze kosten zijn onderdeel van de regioafhankelijke netwerkkosten en brengt uw energieleverancier namens de netbeheerder bij u in rekening. U kunt niet van netbeheerder wisselen, daarom is het 'vastrecht transport' voor iedereen in dezelfde regio hetzelfde.

Het vastrecht voor de levering verschilt wél: per leverancier én zelfs per type contract. Het loont daarom de moeite om deze kosten met elkaar te vergelijken. We deden dit eind januari 2014 en namen het vastrecht begin juni opnieuw onder de loep.


Welke leveranciers hebben een hoog vastrechttarief?

Wij hebben de huidige voordeligste energiecontracten op een rijtje gezet met de bijbehorende vastrecht bedragen voor stroom en gas. Ook hebben wij het contract met het goedkoopste (NLE 3 jaar) en het duurste vastrecht (Oxxio 3 jaar) er bij gezet. Hieruit blijkt dat er op jaarbasis 291 euro verschil zit tussen de duurste en goedkoopste!

Energieleverancier  Soort contract Vastrecht stroom Vastrecht gas Jaarkosten
 NLE  3 jaar vast   € 22,22   € 22,22   € 44,44
 Essent  1 jaar vast   € 23,96   € 23,96   € 47,92
 Greenchoice   1 jaar vast   € 24,25   € 24,25   € 48,50
 Anode  3 jaar vast (groen)   € 28,98   € 29,00   € 57,98
 Electrabel  3 jaar vast (groen)   € 37,50   € 37,50   € 75,00
 Nuon  1 jaar vast en variabel   € 39,06   € 45,00   € 84,06
 E.ON  1 jaar vast   € 47,88   € 47,88   € 95,76
 Energiedirect.nl   1 jaar vast   € 45,01   € 45,01   € 90,02
 Energiedirect.nl   1 jaar vast W*   € 69,01   € 45,01   € 114,02
 Budget Energie  1 jaar vast   € 71,87   € 71,88   € 143,75
 Qurrent  1 jaar variabel   € 72,60   € 72,60   € 145,20
 NLE  1 jaar vast   € 83,93   € 83,93   € 167,86
 Oxxio  3 jaar vast   € 168,00   € 168,00   € 336,00


* Windgarantie
Peildatum: 10-6-2014

Voor wie is een laag vastrecht en hoog energietarief interessant?

Een laag vastrecht is vooral interessant voor kleinere huishoudens die weinig energie verbruiken. Zij betalen vaak een iets hoger tarief voor elke kuub gas en kilowattuur stroom die zij afnemen, maar zijn per saldo toch goedkoper uit. Ook voor eigenaren van zonnepanelen loont het meestal om te kiezen voor een energieleverancier met een laag vastrecht.

Kijk naar de totale jaarkosten

Op Gaslicht.com wordt het vastrecht vermeld in de totaalprijs. Maar energieverkopers aan de telefoon en aan de deur laten het vastrecht soms achterwege, waardoor een aanbieding achteraf duurder uit blijkt te pakken. Om na te gaan welk energiecontract voor uw verbruik het voordeligst is, moet u naar de totale jaarkosten kijken. Niet alleen het vastrecht, ook de leveringstarieven en de eventuele welkomstpremie zijn van invloed.

Aan de hand van uw postcode en het ingeschatte jaarverbruik berekent onze Energievergelijker welke leverancier voor u de goedkoopste is. Na invoer van uw verbruiksgegevens worden de totale jaarkosten berekend op basis van uw verbruik in de opgegeven regio. Vergeet niet na te gaan of u een dubbele meter voor nachtstroom heeft. Na de berekening ziet u gelijk het resultaat: daar zijn de leveringstarieven, het vastrecht en de eventuele welkomstpremie al in meegenomen.

Loopt uw jaarcontract binnenkort af?

Bent u overgestapt naar een andere energieleverancier en loopt uw jaarcontract binnenkort af? Let dan goed op welk tarief u daarna berekend krijgt voor de levering van gas en stroom. In bijna alle gevallen vervalt het actietarief waardoor u veel duurder uit bent. Ook het vastrecht wordt soms opgeschroefd. Uit eigen onderzoek eind september 2013 bleek dat sommige energieleveranciers het vastrecht wijzigen zodra het jaarcontract afloopt.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 10 juni 2014
Geactualiseerd: vrijdag 9 juni 2017

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie