De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Zomertijd, start nu met energie besparen

door Maartje Sebek Leestijd: 3 minuten

Of je nu voor of tegen de zomertijd bent, dit weekend is het weer zover. De klok gaat weer een uurtje vooruit. Dit betekent een uurtje minder weekend, maar hey: deze dag duurt een uur korter, dus je hebt ook een uur minder energie nodig! Een mooie start om te gaan besparen deze zomer. Hoe kun je dat nog meer doen? Dit leg ik je uit in deze blog.

Een korte nacht

Gaat de klok nou voor- of achteruit in de zomertijd? Er is een makkelijk ezelsbruggetje. In het vóórjaar gaat de klok vóóruit. In de nacht van zaterdag op zondag springt de klok van 02:00 uur naar 03:00 uur. Daar merk je op zichzelf niet echt veel van, tenzij je toevallig die nacht wakker bent. Misschien is je biologische klok even in de war. Maar het is voor een goed doel, namelijk energie besparen! En daarnaast vind ik zelf de langere, lichtere avonden in deze tijden ook wel erg lekker.

Zomertijd: voorbereidingen treffen 

Met de langere lichtere avonden en de start van het voorjaar, begint ook de aanloop naar de zomer. Dit is een mooi seizoen om eens na te denken hoe je voorbereidingen kunt treffen om te besparen in de aankomende periode. Ik geef graag een paar suggesties.

Goede isolatie is de beste bespaartip

Goede isolatie staat met stip op de eerste plek als het gaat om methoden om energie te besparen. In de winter zorgt goede isolatie ervoor  dat de warmte binnen blijft. Je hoeft dus minder moeite te doen om je huis warm te houden. Het tegenovergestelde effect heeft isolatie in de zomer. Dan zorgt dit ervoor dat de warmte buiten blijft. Je huis blijft een stuk koeler en je hebt minder energie nodig om het koel te houden. Let wel op, houd bij isoleren van je huis goed rekening met ventileren. Door ventilatie wordt de lucht ververst. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat. Isoleren en ventileren gaan hand in hand! Wist je dat een gemiddeld huishouden iedere dag tussen de 10 en 20 liter vocht produceert? Vocht is schadelijk voor je huis. Door te ventileren voer je het vocht af naar de buitenlucht.

Zonnepanelen wekken meer op

Zonnepaneelbezitters kunnen goed gebruikmaken van de avonden waarop het langer licht is en er meer zonuren in de dag zitten. Dit betekent namelijk pieken met de opwekking. En een mooi voordeel, wanneer je meer opwekt dan verbruikt, kun je dit terugleveren aan het openbare net. Zo zorg je ervoor dat je flink kunt besparen op je energierekening. Door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen kun je dus een flinke bespaarslag maken.  Wist je dat zonnepanelen de meeste energie in de lente produceren? Heb je al zonnepanelen en wil je weten welke energieleverancier het voordeligst is?  Onze Energievergelijker rekent het razendsnel voor je uit!

Makkelijkere energie bespaarmethoden

Je huis isoleren of zonnepanelen laten plaatsen zijn natuurlijk vrij ingrijpende bespaarmethoden. Deze vergen een investering en betalen zich pas op termijn terug. Er zijn ook makkelijkere manieren om je energieverbruik terug te dringen. Ga bijvoorbeeld slim om met licht en vervang oude gloeilampen voor moderne ledlampen. Of trek de stekker van je elektrische apparaten eruit als je ze niet gebruikt. Want ook appraten die uit staan slurpen nog energie. Heb je dit liever geautomatiseerd? Denk dan aan smartplugs of slimme stekkers.3-stappen-gaslicht-0.png

Stap over van energieleverancier

De meest eenvoudige manier om energie te besparen is nog wel door over te stappen van energieleverancier. Via onze energievergelijker is dit slechts drie stappen geregeld. Check daarbij wel eerst of dit voor jou het juiste overstapmoment is. 

Zomertijd: start nu met energie besparen
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: zaterdag 27 maart 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie