De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Het vastrecht voor gas en stroom verschilt enorm

door Jeanet Woldring 4 reacties

Naast de leveringstarieven voor stroom en gas is het bij het vergelijken van energiecontracten ook belangrijk om naar het vastrecht te kijken. Sommige leveranciers stunten weliswaar met lage energietarieven, maar vragen naar verhouding veel voor het vastrecht. Wij hebben de vastrechttarieven vergeleken en komen tot opmerkelijke conclusies.

Wat is vastrecht?

Het vastrecht is een vast bedrag dat u per maand, kwartaal of jaar aan uw energieleverancier betaalt voor de levering en het transport van energie. Hiertoe behoren bijvoorbeeld administratiekosten maar ook de kosten voor de huur van de meter en het onderhoud van het energienetwerk. U ziet vastrecht meerdere keren op uw jaarrekening vermeld: voor de levering en voor het transport van gas en elektriciteit. Dit bedrag is, ongeacht het verbruik, voor iedereen hetzelfde. Het vastrecht voor de levering kan wel verschillend zijn per leverancier én per contract.

Welke leveranciers hebben een hoog vastrechttarief?

Wij hebben ter illustratie de huidige voordeligste contracten op een rijtje gezet met de bijbehorende vastrecht bedragen voor stroom en gas. Hieruit blijkt dat er op jaarbasis bijna 100 euro verschil zit tussen de duurste en goedkoopste!

Energieleverancier  Soort contract Vastrecht stroom Vastrecht gas Jaarkosten
 NLE   3 jaar vast   € 22,20    € 22,20    € 44,40
 Essent  1 jaar vast   € 23,96   € 23,96   € 47,92
 Greenchoice   1 jaar vast   € 24,25   € 24,25   € 48,50
 Eneco  1 jaar vast   € 27,66   € 27,66   € 55,32
 Delta   1 jaar vast   € 38,77   € 18,12   € 56,89
 Electrabel  3 jaar vast   € 37,50   € 37,50   € 75,00
 Nuon  1 jaar vast   € 39,06   € 45,00   € 84,06
 E.ON  3 jaar vast   € 47,88   € 47,88   € 95,76
 E.ON  1 jaar vast   € 47,92   € 47,92   € 95,84
 Energiedirect.nl   1 jaar vast   € 59,53   € 59,53   € 119,06
 Energiedirect.nl   1 jaar vast W*   € 83,53   € 59,53   € 143,06
 Budget Energie  1 jaar vast   € 71,87   € 71,88   € 143,75


* Windgarantie 
Peildatum: 31-1-2014

Welke kosten verschillen per energiecontract?

In de vergelijking op Gaslicht.com wordt automatisch rekening gehouden met de posten op de energierekening die per energiecontract verschillen. Dat zijn de leveringstarieven, het vastrecht en de eventuele welkomstpremie.

Kijk naar de totale jaarkosten

Kijken we naar de totaalkosten van een jaarcontract, dan zijn de leveranciers met de hoogste vastrechttarieven het voordeligst voor een gemiddeld huishouden. Dit blijkt uit de Top 5 goedkoopste energiepakketten op Gaslicht.com! Energiedirect.nl en Budget Energie hebben het hoogste vastrecht, maar zijn de voordeligste aanbieders als we naar de totaalkosten kijken.

Om na te gaan welk energiecontract het voordeligst is, moet u naar de totale jaarkosten kijken. Aan de hand van uw postcode en het ingeschatte jaarverbruik berekent onze Energievergelijker welke leverancier voor u de goedkoopste is. Na invoer van uw verbruiksgegevens worden de totale jaarkosten berekend op basis van uw verbruik in de opgegeven regio. Vergeet niet na te gaan of u een dubbele meter voor nachtstroom heeft. Na de berekening ziet u gelijk het resultaat: daar zijn de leveringstarieven, het vastrecht en de eventuele welkomstpremie al in meegenomen.

Onderzoek

Bent u overgestapt naar een andere energieleverancier en loopt uw jaarcontract binnenkort af? Let dan goed op welk tarief u daarna berekend krijgt voor de levering van gas en stroom. In bijna alle gevallen vervalt het actietarief waardoor u veel duurder uit bent. Ook het vastrecht wordt soms gewijzigd.Uit eigen onderzoek eind september 2013 bleek dat sommige energieleveranciers het vastrecht wijzigen zodra het jaarcontract  afloopt.  

Hoe stap ik over?

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 31 januari 2014
Geactualiseerd: vrijdag 2 februari 2018

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: Debbie Otten ()

Hallo Annet,
Bij ons precies hetzelfde verhaal, we gaan ook van 2.99 naar 6.99 voor zowel gas als electriciteit. We krijgen € 500.00 retour ivm weinig gebruik van gas afgelopen jaar, maar ons termijn bedrag wordt verhoogd? NLE voor 5 jaar afgesloten want volgens medewerkster was dit heel gunstig? Niet dus..

Geplaatst door: Annet ()

Heb net met 1 jaar verlengd maar nu is mijn vastrecht van 2,99 naar 6,99 permaand gegaan voor zowel gas als electriciteit mag dit?

Opmerking van de redactie op 26-01-2015
In het verlengaanbod moet de leverancier ook aangeven wat de vaste leveringskosten (vastrecht) worden. Bij ieder nieuw contract kunnen de tarieven, de korting en de vaste leveringskosten aangepast worden. De vaste leveringskosten verschillen dus ook per pakket en niet alleen per leverancier. Dus helaas is het u mogelijkerwijs niet opgevallen, maar een leverancier mag bij een nieuw aanbod al die kosten aanpassen,
Geplaatst door: Monique ()

Wij wonen in het buitenland, maar gaan m.i.v. 1 februari een appartement in Nederland gebruiken voor vakanties, totaal ongeveer 12 weken per jaar.

Voor ons lijkt het dus gunstig om vooral te kijken naar het laagste vastrecht, vooral omdat we er zelden in de winter zullen zijn en dus weinig gas zullen gebruiken.

Heeft u nog tips? Waar moeten we verder rekening mee houden)

Opmerking van de redactie op 26-01-2015
Als u de woning maar tijdelijk gaat gebruiken dat is het inderdaad belangrijk vooral naar de vaste leveringskosten te kijken. U kunt heel eenvoudig op Gaslicht.com een vergelijking maken op basis van een laag verbruik. Dan ziet u direct welke leveranciers het voordeligste zijn. U moet er wel rekening mee houden dat de leverancier hoogst waarschijnlijk een te hoog maandelijks termijnbedrag zal inschatten. Er wordt daarvoor gekeken naar het gemiddelde verbruik in de woning in de afgelopen 3 jaar. In overleg met de leverancier kunt u dit bedrag aanpassen. Heeft u nog vragen of wilt u hulp bij uw vergelijking dan helpt onze servicedesk u uiteraard graag via 0342-411350.
Geplaatst door: A. Preusterink ()

Het vastrecht bedrag van Oxxio rijst de pan uit met €348,00 per jaar.
Dat is €14,5 voor stroom en €14,5 voor gas per maand.

Een weetje, peildatum 07-12-2014

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie