Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Netbeheerder: geef huishoudens met zonnepanelen subsidie voor thuisbatterij

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen moet sneller worden afgebouwd. Geef zonnepaneeleigenaren in plaats daarvan subsidie voor het opslaan van zonne-energie thuis. Dat vindt netbeheerder Liander, die actief is in Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland. Afgelopen jaar sloot Liander omgerekend zo'n 1700 voetbalvelden vol nieuwe zonnepanelen aan. 

liander-zonnepanelen.jpg

Salderingsregeling belangrijke aanjager

Volgens de netbeheerder is de salderingsregeling een belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen. De opmars heeft echter ook nadelen. Netbeheerders hebben op zonnige dagen moeite de piekopbrengst zonnestroom op te vangen. Volgens Liander worden consumenten en bedrijven niet gestimuleerd om de energie die zij opwekken daadwerkelijk zelf te gebruiken.

Stroomnet te vol

Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. Dit is volgens de netbeheerder echter niet ontworpen op de grote hoeveelheden zonnestroom die nu op zonnige dagen worden opgewekt. "Op mooie dagen, als alle zonnepanelen veel elektriciteit leveren en er weinig elektriciteit wordt gebruikt, loopt de spanning in de elektriciteitskabels op sommige plaatsen zo hoog op dat de zonnepanelen afschakelen. Dit beveiligingsmechanisme voorkomt dat door die hoge spanning apparatuur in huis kapot gaat en kabels doorbranden. Op zo’n moment kan het voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit aan het net geleverd kan worden."  

Vooral in oude stadswijken en in poldergebieden spelen deze problemen. Liander betreurt het dat dit steeds vaker voorkomt en werkt met man en macht aan verzwaring van het elektriciteitsnet en aan slimme oplossingen.

Subsidie voor thuisbatterij

Volgens de netbeheerder zou het gunstig zijn als huishoudens hun eigen energieoverschot thuis opslaan en dit gebruiken zodra ze dit wel nodig hebben. Liander ziet subsidie voor de aanschaf van thuisbatterijen als oplossing. Het Rijk zou de middelen die vrijgespeeld worden door de afbouw van de salderingsregeling daarvoor in kunnen zetten. Met als doel de opwek en verbruik van stroom dichter bij elkaar te brengen. Liander mag als netbeheerder zelf geen energie opslaan maar denkt graag mee over energieopslag in batterijen.

Ruim 600 duizend woningen en bedrijfjes met zonnepanelen

In het verzorgingsgebied van Liander kwamen er vorig jaar ruim 124.000 woningen en kleine bedrijven met zonnepanelen bij. Dat is 26 procent meer ten opzichte van 2020. Ongeveer een op de vijf huishoudens en ondernemers heeft nu zonnepanelen. Grote zonnedaken en -weiden kwamen er vergeleken met 2020 minder bij. 

Lees ook: Afbouw salderingsregeling uitstellen tot 2024

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 17 januari 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.