Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
  • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
  • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
  • Skydive (t.w.v. 200 euro)
  • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Prijsplafond stopt, maar daar kunt u wat aan doen

door Arnoud Timmerman 4 reacties Leestijd: 5 minuten

Nog maar kort geleden waren de energietarieven torenhoog. In april zagen we nog gastarieven van boven de 3 euro per m³. Met het prijsplafond van de overheid betaalt u dan maximaal 1,45 euro. Die zekerheid heeft u niet meer na 31 december, want dan stopt het prijsplafond. Kijken we naar de inkoopprijzen op de beurs, dan is het aannemelijk dat de energieprijzen de komende maanden gaan stijgen. Ons wacht een grillige en moeilijk voorspelbare winter. Veel consumenten hebben de afgelopen weken hun tarieven vastgezet. Ruim 70% van de overstappers koos voor 1 jaar vast. Wat doet u? 

prijsplafond-stopt.png

Dé vraag: vast of variabel?

Nog altijd de meeste gestelde vraag aan onze energie-experts: doe ik er goed aan te kiezen voor vast of variabel? Een nieuw variabel energiecontract is op dit moment het goedkoopste en u kunt op elk moment overstappen. Maar let op: kenners waarschuwen voor mogelijk forse prijsstijgingen in de winter, terwijl het prijsplafond stopt. Wanneer de prijs stijgt, wordt dit bij een variabel contract doorberekend aan de klant. Daarmee loopt u risico op een dure winter. Misschien wilt u dan alsnog overstappen naar een vast contract. Door prijsschommelingen kan het beschikbare aanbod midden in de winter flink tegenvallen.

In onderstaande tabel ziet u de verwachte stijging van inkoop van gas op de groothandelsmarkten en wat dit doet met de consumentenprijs per kuub. Zoals u ziet liggen de gasprijzen voor komende winter ver boven het huidige niveau. Omdat de termijnprijs voor elektriciteit de gasprijs volgt, geldt dat ook voor de stroomprijzen.

Periode (verwachting op 1 sept 2023) Gasmarkt TTF per MWh Consumentenprijs per m³ incl. 21% btw Stijging t.o.v. huidige prijs
september 2023 36,39 € 1,28 -
oktober 2023 39,10 € 1,32 3%
november 2023 47,70 € 1,45 13%
december 2023 52,27 € 1,51 18%
januari 2024 53,74 € 1,53 20%
maart 2024 53,42 € 1,54 20%

Bron: Gaslicht.com | ICE Gas TTF Markt

Nu kiezen voor een vast contract is kiezen voor zekerheid. Veel huishoudens deden dit de afgelopen tijd. Het meest gekozen energiecontract is momenteel 1 jaar vast. U bent dat een jaar lang beschermd tegen prijsstijgingen. Volgend jaar kunt u opnieuw kiezen voor het aanbod dat het beste u bij past. Eerder dit jaar hebben we nog gasprijzen gezien van 3 euro per kuub. Op dit moment kunt u een gastarief vastzetten vanaf 1,26 euro per m³. Bovendien ontvangt u vaak een mooie korting die kan oplopen tot 350 euro bij een jaarcontract. Ruim 7 op de 10 overstappers koos tussen juni en augustus voor één jaar vast.

"Verlaag btw en energiebelasting"

Hoewel de energieprijzen fors zijn gedaald, is het zeer onwaarschijnlijk dat we terugkeren naar de lagere tarieven van voor de crisis. Tegelijk neemt de (energie)armoede in Nederland toe. Maatregelen zijn dus nodig om de energierekening betaalbaar te houden voor alle Nederlandse huishoudens. Vanaf 2021 riepen we het kabinet meermaals op om de btw op energie te verlagen. In de periode 1 juli t/m 31 december 2022 werd het btw-tarief tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. Sindsdien is deze weer terug naar 21%.

"Energie wordt in Nederland belast als een luxeproduct, terwijl het een primaire levensbehoefte is. Daarom roepen wij het kabinet opnieuw op om de btw op energie te verlagen. Niet eenmalig, maar structureel.” Aldus Ben Woldring. In veel Europese landen is een lagere btw op energie al realiteit.

BTW op gas en elektriciteit Percentage
Groot-Brittannië 5%
Italië 5%
Polen 5%
Frankrijk 5.5%
België 6%
Griekenland 6%
Luxemburg 8%

Daarnaast is de energiebelasting in 2023 fors gestegen, al merkt vrijwel niemand daar wat van door het prijsplafond. Ben Woldring: “In 2024 is het belangrijk dat de energiebelasting daalt, om ook zonder het prijsplafond energie betaalbaar te houden voor alle Nederlandse huishoudens”.

Prinsjesdag in aantocht

Over ruim 2 weken vindt de jaarlijkse troonrede plaats. Op deze Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd, waarin de regering de plannen voor het komende jaar bekendmaakt. Het kabinet is momenteel demissionair. Daarmee past Den Haag in feite op de winkel en wordt terughoudend omgegaan met nieuw beleid. Echter, als het in het landsbelang niet kan wachten zal het demissionaire kabinet in actie moeten komen. Onlangs lekte al uit dat 2 miljard wordt uitgetrokken voor armoedebestrijding.

Wacht niet af

Op dit moment zijn er veel vaste contracten af te sluiten, met tarieven die ver onder de prijspiek van vorig jaar liggen. Het prijsplafond stopt, maar u kunt dit zelf verlengen door nu nieuwe lagere tarieven voor 1 jaar vast te zetten. Mocht blijken dat de btw op energie en de energiebelasting gaan dalen, dan profiteert u daar ook van. Met de overstap naar een vast contract zet u alleen de leveringstarieven vast. Verlagingen of verhogingen van btw, energiebelasting en bijvoorbeeld netbeheerkosten worden aan iedereen doorberekend. Vergelijk daarom vandaag nog en kies het energiecontract dat bij u past.

Vragen? Onze energie-experts helpen u graag.

Ontdek of u kunt besparen op uw energierekening

Energie vergelijken is simpel en binnen 3 stappen te regelen

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 7 september 2023

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Reacties (4)

Geplaatst door: maan ()

Bij verbruik van 0 m3 moet ik op jaarbasis ruim €300,- betalen aan belasting en netkosten om een gasmeter te bezitten! Dit is beslist onjuist beleid!

Geplaatst door: Irene Fokkens ()

Wat is verstandig, laat het mij weten.

Opmerking van de redactie op 13-09-2023
Beste Irene,

Dank voor uw reactie. Wanneer u een mail met uw gegevens (adres, jaarverbruik, contract) stuurt naar info@gaslicht.com zullen wij proberen u een advies op maat te geven.

Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: D. Apsojarku ()

Hoezo kan ik iets doen aan dst het prijsplafon stopt. Het stopt toch sowieso wat ik ook doe. Betekent dat de prijzen nu weer minimaal 1,50 euro gaan worden ipv maximaal

Geplaatst door: Martin Hassink ()

Ik wil graag op de hoogte blijven hoe e.e.a. Zich gaat ontwikkelen het komende jaar

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie