De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Slimmer omgaan met stroom noodzakelijk

door Jeanet Woldring

Nederlanders moeten slimmer met energie omgaan, bijvoorbeeld door alleen te wassen als de stroom goedkoop is. Dat vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Energieleveranciers en app-makers moeten hen hierbij helpen. De toezichthouder reageert hiermee op de plannen van de Europese Commissie voor een nieuwe energiemarkt.

Als Europa duurzame energie wil, zoals wind- en zonne-energie, zullen vraag en aanbod van stroom meer op elkaar afgestemd moeten worden. Het draait vooral om het slimmer gebruiken van elektriciteit. Er zijn momenten waarop stroom goedkoper is. Wanneer je dat als consument weet, kun je ervoor kiezen om juist dan de was te doen of de elektrische auto op te laden

Betaalbare duurzame energie

"Er moet fors geïnvesteerd worden in windmolens, zonnepanelen, huisbatterijen en ons elektriciteitsnetwerk. Dat kost geld", zegt Henk Don, bestuurslid van de Autoriteit Consument & Markt. "Doordat consumenten straks hun wasmachine laten draaien op die momenten dat de elektriciteitsprijs laag is, blijft stroom betaalbaar. Door pieken en dalen in vraag en aanbod van elektriciteit kost stroom het ene moment namelijk meer dan het andere moment. Bedrijven kunnen handige apps ontwikkelen waardoor consumenten slim met stroom om kunnen gaan. Netbeheerders moeten hun netwerk klaar maken voor de toekomst."

Slimme apps

Consumenten kunnen hun verbruik minderen, maar ze kunnen ook handig stroom inkopen of opslaan in een batterij die thuis op zolder hangt volgens Henk Don. "Die handige inkoop kunnen ze uitbesteden aan bedrijven of ze kunnen het zelf regelen via allerlei apps. Ik verwacht dat deze markt van innovatieve bedrijven flink zal groeien. Zij zullen tal van nieuwe diensten gaan aanbieden. Bijvoorbeeld een dienst waarbij de wasmachine vanzelf gaat draaien wanneer de elektriciteitsprijs gunstig is. Maandag wasdag behoort dan tot het verleden.”

Andere energiecontracten

Daarnaast zullen steeds meer (groepen) consumenten zelf stroom produceren door het plaatsen van zonnepanelen of windmolens. Ook die stroom kan opgeslagen worden en ingezet worden als de prijs hoog is. Netbeheerders moeten zich voorbereiden op heel andere patronen van vraag en aanbod. Dat geldt ook voor aanbieders van energie. Henk Don: “Dat biedt kansen voor leveranciers of bedrijven die flexibele prijzen kunnen bieden. Prijzen kunnen dan per uur wijzigen; je betaalt of ontvangt de prijs die op dat moment geldt.”

Ook zelf stroom produceren? Vergelijk energieprijzen en kijk  hoeveel geld u kunt besparen!

Als eerste energievergelijker berekenen wij zo nauwkeurig mogelijk wat u netto per jaar vergoed of betaald krijgt dankzij uw zonnepanelen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie