Waarom uw energierekening nauwelijks daalt

De prijzen van gas en stroom bevinden zich al bijna drie jaar in een vrije val. Toch daalt de energierekening van de gemiddelde Nederlander nauwelijks. Hoe kan dat?

 

Dat heeft alles te maken met de manier waarop uw energierekening is opgebouwd. U betaalt namelijk niet alleen voor elke kuub gas en elke kilowattuur stroom die u verbruikt. Daar bovenop komen nog netbeheerkosten, energiebelasting en de opslag duurzame energie.

waarom-uw-energierekening-nauwelijks-daalt-terwijl-de-gas-en-stroomprijzen-kelderen-1

De gas- en stroomprijs daalt al drie jaar

waarom-uw-energierekening-nauwelijks-daalt-terwijl-de-gas-en-stroomprijzen-kelderen-2
De ontwikkeling van de gastarieven
waarom-uw-energierekening-nauwelijks-daalt-terwijl-de-gas-en-stroomprijzen-kelderen-3
De ontwikkeling van de stroomtarieven

Sinds 2012 zijn de prijzen van gas en stroom (variabele leveringskosten) weliswaar gedaald door onder meer de economische crisis, de milde winters en de lage prijzen van olie, kolen en co2-rechten….

Maar de belastingen op energie stijgen

waarom-uw-energierekening-nauwelijks-daalt-terwijl-de-gas-en-stroomprijzen-kelderen-4
De ontwikkeling van de energiebelasting

 

waarom-uw-energierekening-nauwelijks-daalt-terwijl-de-gas-en-stroomprijzen-kelderen-5
De ontwikkeling van de Opslag Duurzame Energie (ODE)

… maar we zijn juist meer belasting gaan betalen. Het gaat daarbij niet alleen om de energiebelasting zelf. Ook de Opslag Duurzame Energie (ODE), bedoeld om de productie van schone energie te stimuleren, is gestegen. Bovendien is begin dit jaar ook de vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting), een vaste belastingvermindering per huishouden, omlaag gegaan.

Per saldo gaat u er maar een klein beetje op vooruit

De daling van de variabele leveringskosten en stijging van de vaste leveringskosten en netbeheerkosten heffen elkaar voor een groot deel op. Per saldo bent u wel iets voordeliger uit dan drie jaar geleden, maar niet heel veel. Op dit moment is een gemiddeld gezin 1985 euro per jaar kwijt voor gas en stroom. Dat is maar 11 euro minder dan in 2012.

Overstappen is daardoor nog aantrekkelijker

Door deze ontwikkeling is overstappen tegenwoordig nog aantrekkelijker dan het al was. Energieleveranciers willen namelijk graag nieuwe klanten binnenhalen en bieden daarom energiecontracten met stuntprijzen en hoge kortingen aan. Het goedkoopste contract op Gaslicht.com heeft op dit moment namelijk een gemiddelde jaarprijs van zo’n 1650 euro, het laagste bedrag in jaren.

Wat gaan de energieprijzen doen?

Natuurlijk is iedereen nieuwsgierig hoe de energieprijzen zich de komende jaren ontwikkelen. Dat blijft lastig te voorspellen, maar onze inschatting is dat de bodem wel bijna bereikt is. Als de economie weer aantrekt en de geopolitieke spanningen in de wereld verder toenemen, zullen de gas- en stroomprijzen waarschijnlijk oplopen. En jaarlijks worden de belastingen op energie ook steeds een beetje hoger.

Blijf elk jaar overstappen, dan bespaart u het meest

Op al deze ontwikkelingen heeft u als consument geen invloed. Wat u wel kunt doen is elk jaar en overstappen naar een andere energieleverancier. Dan blijft u steeds de op dat moment laagst mogelijke prijs voor gas en stroom betalen.

Plaats een reactie