Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Klanttevredenheidsonderzoek energieleveranciers 2e helft 2017

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten


KTO_stempel_november-2015.jpgVandebron, Powerpeers en Greenchoice. Over deze energieleveranciers zijn recente overstappers het meest tevreden. Dat blijkt uit ons klanttevredenheidsonderzoek onder bijna 3800 overstappers via Gaslicht.com of Energiewereld.nl over het tweede halfjaar van 2017. Waarom scoren zij zo hoog en hoe tevreden zijn klanten over de andere energieleveranciers?

Klanttevredenheidsonderzoek

Circa acht maanden na een overstap vragen wij consumenten naar hun ervaringen met hun nieuwe energieleverancier. De vragen hebben betrekking op prijsstelling, facturering, overstapproces, online dienstverlening, klantenservice, klachtenafhandeling en duurzaamheid. De respondenten zijn deze keer overstappers naar Budget Energie, E.ON, Eneco, EnergieFlex, Energiedirect.nl, ENGIE, Essent, Greenchoice, Nuon, Oxxio, Powerpeers, Pure Energie, Qurrent en Vandebron. 

Opnieuw hoogste cijfer voor overstapproces 

Uit het onderzoek over het tweede halfjaar van 2017 blijkt dat consumenten hun nieuwe energieleverancier gemiddeld beoordelen met een 7,7. Nog hoger dan het klanttevredenheidsonderzoek over de 1e helft van 2017, toen het een 7,5 was. Ook waren er toen 1000 minder recensenten. Het overstapproces krijgt al vanaf 2014 de hoogste score met nu een 9,7 als rapportcijfer. Klachtenafhandeling daarentegen scoort altijd het laagst. Ook nu weer, al is het gemiddelde wel gestegen van een 6,8 naar een 7,1. 

Algemene klanttevredenheid

In tegenstelling tot vorige keren behaalt Greenchoice nu niet de beste eindbeoordeling. De groene leverancier krijgt een 8 van bijna 600 ondervraagde overstappers. Powerpeers zit er met een 8,1 net boven al is dat slechts het gemiddelde van 48 overstappers. Vandebron steekt ze qua cijfer naar de troon, doordat 149 recensenten deze groene leverancier gemiddeld een 8,4 geven. De andere leveranciers zitten allemaal rond een 7,5. Er is geen enkel zesje bij! Al met al weer een hele mooie score. 

Score per onderdeel

Energieleverancier Rapportcijfer 2e helft 2017 Respondenten
budgetenergie.gif 7,6 130
E.ON-logorood.jpg 7,3 244
eneco.gif 7,5 510
energieflex.gif 7,2 177
energiedirect.gif 7,8 54
engie.gif 7,8 64
essent.gif 7,4 35
greenchoice.gif 8,0 573
nuon.gif 7,5 1146
oxxio.gif 7,5 410
powerpeers.gif 8,1 48
raedthuys-pure-energie.gif 7,6 141
qurrent.gif 7,6 95
 vandebron-logo.jpg 8,4 149

De gemiddelde uitkomsten zijn ruime voldoendes en ook per leverancier zijn er hoge cijfers gegeven. Zoals gezegd scoort het overstapproces opnieuw het beste, dat is bij Budget Energie, Powerpeers en Vandebron zelfs een 9,8. Het betekent dat ruim 3787 mensen zéér tevreden zijn over het verloop van hun overstap. Zeker als we nagaan dat het laagste cijfer voor het overstapproces een 9,4 is. ENGIE behaalt met een 9,9 bijna een perfecte score op het overstapproces!

De gemiddelde cijfers van het 2e halfjaar voor de onderdelen

- Prijsstelling 7,4 (vandebron 8; Nuon, Essent, Pure Energie 7,1)
- Facturering 7,5 (vandebron 7,9; EnergieFlex 7)
- Overstapproces 9,7 (ENGIE 9,9; Qurrent 9,4 )
- Online dienstverlening 7,5 (vandebron en Greenchoice 7,9; EnergieFlex 6,6)
- Klantenservice 7,4 (vandebron 8,3; EnergieFlex 6,7)
- Duurzaamheid 7,2 (vandebron 8,6; EnergieFlex 6,3)
- Klachtenafhandeling 7,1 (vandebron 8,2; EnergieFlex, E.ON, Qurrent 6,5)
Tussen haakjes respectievelijk de best en slechtst scorende energieleverancier.

Prijskwaliteitscore

Prijskwaliteitscore-nov2017.jpgHet klanttevredenheidsonderzoek is een vervolg op de reviewmailing die wij na vier maanden sturen naar overstappers via Gaslicht.com. Ook hier zijn we benieuwd hoe tevreden zij zijn over hun  nieuwe energieleverancier voor wat betreft prijsstelling, facturering, overstapproces, online dienstverlening, klantenservice, klachtenafhandeling en duurzaamheid. Deze rapportcijfers zijn terug te vinden bij de leverancierswaardering in onze Energievergelijker onder 'geverifieerde beoordelingen'. 

Samen met onze eigen criteria en duurzaamheid vormen zij de totaalbeoordeling van de maandelijkse prijs/kwaliteitscore. Op deze manier krijgt u een betrouwbaar beeld en kunt u in een oogopslag zien of de beste energieleverancier voor u ook de goedkoopste is. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 31 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.