De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Verwachting energieprijzen januari 2021

door Maartje Sebek 5 reacties

Dit jaar waren de energietarieven door de coronacrisis historisch laag. Dat zorgde voor een flink lagere energierekening en een storm aan overstappers. Naar verwachting komt aan die daling nu een einde. Door een stijging van de overheidsheffingen en netbeheerkosten, maar bovenal doordat de variabele energietarieven omhoog gaan per 1 januari 2021. Volgens de prognose van Gaslicht.com valt de energierekening volgend jaar gemiddeld € 87 hoger uit.  Benieuwd hoe dit zit? Wij leggen het uit.

energierekening-2021.png

Variabele tarieven 

Elk halfjaar wijzigen de variabele energietarieven: per 1 januari en 1 juli. Ongeveer 45% van de Nederlandse huishoudens heeft nog zo'n energiecontract. Ondanks de verlaging van de variabele tarieven afgelopen juli betalen die huishoudens gemiddeld 300 euro op jaarbasis méér dan huishoudens die jaarlijks overstappen. De afgelopen maanden werden contracten met vaste tarieven al geleidelijk aan wat duurder. Gaslicht.com verwacht dat de variabele tarieven dat beeld zullen volgen. 

Verwachte stijging 2021 

Volgens onze prognose zullen de variabele energietarieven van een gemiddeld huishouden volgend jaar met € 53 stijgen. Dat wordt vooral veroorzaakt doordat gas duurder wordt.  Gaslicht.com verwacht een stijging van gemiddeld 11% op het variabele gastarief, en circa 4% op het variabele stroomtarief. Door de relatief grote verschillen tussen energieleveranciers kunnen de daadwerkelijke tariefswijzigingen uiteenlopen.  

Bekendmaking variabele tarieven 

Desgevraagd laten Eneco, Essent en Vattenfall weten dat eerst huidige klanten op de hoogte worden gebracht van de nieuwe variabele tarieven. De verwachting is dat leveranciers hun nieuwe tarieven in de aankomende week ook breder zullen gaan communiceren. 

Overheidsheffingen en netbeheerkosten ook hoger

Op Prinsjesdag werd al duidelijk dat de energierekening door de belastingplannen volgend jaar iets hoger uitpakt. De geplande stijging van de overheidsheffingen op gas wordt grotendeels tenietgedaan door een verhoging van de zogeheten 'vermindering energiebelasting' (heffingskorting). Daardoor zal een gemiddeld huishouden slechts € 7,50 meer betalen op jaarbasis. Eerder deze week werd bovendien definitief vastgesteld dat de netbeheerkosten gemiddeld met € 26 zullen stijgen. Een flinke stijging in verhouding tot vorig jaar. 

Op Gaslicht.com kunt u kosten 2021 berekenen

Het overgrote deel van de energierekening bestaat uit kosten waar overstappers geen invloed op hebben. Ongeacht het contract veranderen die kosten ieder jaar. Om een goed jaarbeeld te kunnen schetsen kunt u op Gaslicht.com de verwachte overheidsheffingen voor 2021 berekenen. Nieuwsgierig wat het verschil is met 2020? Neem dan hier eens een kijkje.

energiebelasting-2021-1.png

Contracten met vaste tarieven het voordeligst  

Alles bij elkaar zorgen de veranderingen voor een gemiddelde verhoging van de energierekening van € 87. Het overgrote gedeelte geldt echter alleen voor huishoudens met variabele energietarieven. De lage energietarieven eerder dit jaar heeft veel slapers wakker geschud. Toch verbazen wij ons over het percentage huishoudens dat nog altijd een contract met variabele tarieven heeft. Een overstap naar vaste tarieven levert jaarlijks immers een flinke besparing op.  

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reacties (5)

Geplaatst door: D. de Jong ()

Gelet op de slechte communicatie van Vattenval, denk ik te gaan overstappen, maar de tarieven van elektrisch en gas zijn toch hetzelfde ?
Dus wat is dan het beste.

Geplaatst door: L.Ivens ()

9 Feb 2021 loopt mijn 1jarig energiecontract af bij Budgetenergie. Aug/ sept 2021 gaan we in een gasloos nieuw appartement wonen. Onze huidige woning komt binnenkort in de verkoop. Na de verkoop gaan we tijdelijk naar ons chalet op een camping wonen. Wat raad u ons aan. Huidig contract verlengen, andere energieleverancier nemen of variabel kiezen tijdelijk?..

Geplaatst door: Reny van Beek ()

Op 12 januari 2021 krijgen mijn partner en ik de sleutel van een nieuwe gasloze woning.
Het adres is *** met 7 zonnepanelen en een warmtepomp.
mijn vorige leverancier was Vattenfall. Met Vattenfall wil ik geen zaken meer doen, omdat wij tegen biomassacentrales zijn.
hierbij vraag ik u een advies wat voor ons het beste zou kunnen zijn.
Met vr groet,
R van Beek miedema

Opmerking van de redactie op 21-12-2020
Beste meneer/mevrouw Van Beek,

Bedankt voor uw reactie. Graag zoeken wij voor u uit wat het voordeligste is om te doen. Wilt u uw adresgegevens met het jaarverbruik mailen naar info@gaslicht.com? Wilt u hierbij ook het huidige contract bijvoegen dan kunnen wij voor u gaan vergelijken.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Frank ()

Mijn huidige jaarcontract bij energiedirect loopt 31-12 as af (dec 2019 afgesloten) . Betaalde dit jaar € 0,21221 per kwh voor elektra en € 0,69409/ m3 voor gas en kreeg deze maand de cashback van € 130,00 gestort. De energieprijzen zijn gedaald in 2020 lees en hoor je overal. Waarom moet ik dan nu bij mijn scherpste aanbod (niet via gaslicht.com trouwens) € 0,20767 per kwh voor elektra en € 0,71833/ m3 gas gaan betalen ? (=aanbieding zonder cash back want de goedkoopste in uw vergelijker -vattenfall- hanteert hogere tarieven maar wél met een cashback) Dat de kale leverprijzen voor vaste contracten dus stijgen tov 2020 is voor mij totaal niet logisch als de prijzen afgelopen jaar gedaald zijn. Kunnen jullie dit verklaren ?

Opmerking van de redactie op 16-12-2020
Beste Frank,

Bedankt voor uw reactie. De kale leveringstarieven van de energieleveranciers zijn gedaald. Alleen in 2020 zijn de overheidsheffingen gestegen waardoor u soms niet aan het all-in tarief kunt zien dat het gedaald is. Ik raad daarom aan om naar het kale tarief te kijken.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Koning ()

Maart 2021 verloop mijn contact.

Opmerking van de redactie op 03-12-2020
Beste meneer/mevrouw Koning,

Bedankt voor uw reactie. Vanaf 60 dagen voor de einddatum kunt u al een overstap aanmelden. Heeft u hulp nodig bij het vergelijken? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u mee.

Met vriendelijke groet,
Marlies

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie