Wat doen de energietarieven in 2016?
door Marion Veldhuizen Leestijd: 4 minuten
Begin november begint het bij mij te kriebelen. Zou er al bekend zijn of de variabele tarieven voor stroom en gas volgend jaar omhoog of omlaag gaan? Tijd voor een belronde langs de drie grootste energieleveranciers.
Minder betalen bij Nuon, Essent en Eneco
Zij geven aan dat de variabele energietarieven voor onbepaalde tijd per 1 januari zullen dalen. Dit zijn de tarieven die je betaalt voor de levering van gas en stroom als je actiecontract is afgelopen of wanneer je nog nooit bent overgestapt. Eneco maakte vrijdag bekend het stroomtarief met circa 15 procent te verlagen en gas met 5 procent. Een gezin met gemiddeld gebruik betaalt in 2016 daardoor 50 euro op jaarbasis minder. Essent en Nuon hebben hun exacte prijzen nog niet bekend gemaakt. In de regel komen zij pas in december met exacte getallen.
Ook Delta verlaagt tarieven
Ik leg ook altijd even contact met Delta. Deze Zeeuwse energieleverancier maakte -als altijd- als eerste zijn nieuwe tarieven bekend. Ook daar dalen de variabele tarieven voor elektriciteit en gas voor het eerste halfjaar van 2016 (per 1 juli worden de tarieven opnieuw bijgesteld). Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 kWh stroom en 1800 m3 gas is daardoor per jaar circa 63 euro minder kwijt.
Hogere belastingen
Helaas moet ik de vreugde een beetje temperen. Je betaalt namelijk ook nog netbeheerkosten, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Van de netbeheerkosten weten we nog niet wat die gaan doen. De netbeheerders hebben hun voorstellen al wel naar toezichthouder ACM gestuurd. Op basis hiervan worden de maximumtarieven voor het nieuwe jaar vastgesteld. De voorgestelde tarieven voor de energiebelasting hebben wij alvast in kaart gebracht, al moet het Belastingplan 2016 nog wel worden goedgekeurd.
Energiebelasting 2015 | Energiebelasting 2016 | Opslag Duurzame Energie 2015 | Opslag Duurzame Energie 2016 | |
Stroom 0-10.000 kWh | 14,47 ct. per kWh | 14,54 ct. per kWh | 0,44 ct. per Kwh | 0,68 ct. per Kwh |
Gas 0-170.000 m³ | 23,12 ct. per m³ | 24,28 ct. per m³ | 0,90 ct. per m³ | 1,37 ct. per m³ |
Gaan de plannen door dan is een gemiddeld huishouden zo'n 40 euro meer kwijt dan in 2015. Dat doet de daling van de variabele energieprijzen grotendeels teniet. Onder de streep resteert dan nog maar een voordeeltje van een paar tientjes. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar toch kun je dat bedrag makkelijk vertienvoudigen! Ik zal uitleggen hoe.
Vaste tarieven messcherp geprijsd
Vergelijk de variabele tarieven maar eens met de vaste (actie) tarieven van 1-jarige contracten. Overstappen naar een 1-jarig contract levert met welkomstpremies een besparing van ruim 400 euro op. We zien dan ook dat door dat grote te behalen voordeel steeds meer mensen overstappen. Toezichthouder ACM meldde deze week een record: liefst één op de zeven mensen wisselde afgelopen jaar van leverancier. Dat merken we ook bij Gaslicht.com: topdrukte!
Jaarcontract minder dan 1600 euro
In de Top 5 op onze vergelijkingssite kost een jaarcontract voor gas- en licht inmiddels minder dan 1600 euro. 'Zulke bedragen zijn in jaren niet voorgekomen,' zei onze directeur Ben Woldring donderdag nog in het Algemeen Dagblad. Ter vergelijking: een gemiddeld jaarcontract zonder korting kost bijna 2000 euro. Mede daardoor voorzien wij dat de overstaphausse voorlopig aanhoudt. Heb jij nog een energiecontract met variabele tarieven en kun je boetevrij overstappen? Grijp dan je kans en profiteer van deze historisch lage energieprijzen!
Wacht niet met overstappen tot 1 januari
Wacht daarom niet tot 1 januari of 1 juli wanneer de meeste energieleveranciers hun variabele tarieven aanpassen. Want hoe eerder je kiest voor een actiecontract met vaste tarieven, hoe meer je bespaart. Mijn collega Belinda Vlastuin vertelt je daar binnenkort meer over. Hou onze blogs dus in de gaten!

Ik ben Marion, sinds eind 2013 werkzaam voor Gaslicht.com. Momenteel ben ik als Coördinator Site Information verantwoordelijk voor alle contractinformatie op de website. Ik zorg er dagelijks met mijn team voor dat de acties op de website up-to-date zijn. . Onze taak is om ervoor te zorgen dat energiecontracten duidelijk en overzichtelijk op onze website staan. Het is leuk om te zien dat consumenten door onze website kunnen zien hoeveel ze wel niet kunnen besparen door over te stappen. Overstapper blij, ik blij!