Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wat betekent liberalisering van de energiemarkt?

Tot 2004 konden consumenten niet kiezen bij welk bedrijf zij hun gas of elektriciteit wilden kopen. Sinds 2004 is dit veranderd: u kunt nu zelf energie vergelijken en uw energieleverancier kiezen. We noemen dat een geliberaliseerde energiemarkt. Selecteer uw provincie:

Wat betekent liberalisering van de energiemarkt?

Kies uw eigen energieleverancier

U kunt nu kiezen wie u energie levert, maar uw netbeheerder kunt u niet kiezen. Een netbeheerder registreert alle aansluitingen en zorgt voor het transport van de energie in zijn gebied. Als u van energieleverancier verandert, houdt de netbeheerder dat ook bij. De energiemarkt is geliberaliseerd om de concurrentie te bevorderen en om u als consument meer keuzevrijheid te geven.

Lagere energieprijzen door concurrentie

U kunt zelf uw energieleverancier kiezen: als het u niet bevalt, kunt u overstappen op een andere energieleverancier. Daardoor moeten energiebedrijven zich telkens weer inspannen om klanten te werven en te behouden. Het gevolg daarvan is dat u betere kwaliteit en service kunt verwachten, tegen lagere prijzen.

Wat doet de Autoriteit Consument & Markt (ACM)?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onafhankelijke toezichthouder binnen de overheid die zich sterk maakt voor goed werkende markten voor mensen en bedrijven. De ACM houdt onder andere toezicht op de energiemarkt.

Hoe houdt de ACM toezicht op de energiemarkt?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet ervoor zorgen dat u altijd elektriciteit en gas blijft ontvangen. Op de energiemarkt voor elektriciteit en gas zijn energieleveranciers en netbeheerders actief. De ACM let erop dat zij zich aan de wet houden.

De netbeheerders zijn de eigenaars van het gasnet en het elektriciteitsnet. Alle energieleveranciers gebruiken het gasnet en elektriciteitsnet van de netbeheerder. Hiervoor moeten zij een bedrag betalen. Dat bedrag stelt de ACM vast en is hetzelfde voor alle leveranciers. Ook zorgen zij ervoor dat de netbeheerder dezelfde regels heeft voor alle energieleveranciers. Zo is de energiemarkt een eerlijke markt.

De ACM wil dat netbeheerders zo goedkoop en efficiënt mogelijk werken. Tegelijk moeten netbeheerders zorgen dat het net betrouwbaar is. Daarom bepaalt de ACM elk jaar hoeveel de netbeheerders aan netbeheerkosten mogen vragen. Uw energieleverancier rekent die prijs aan u door.

In 2023 strenger toezicht op energieleveranciers

De ACM richt zich in 2023 in het bijzonder op de energiemarkt. Dat betekent: strenger toezicht op energiebedrijven. Ook gaat de ACM meer marktgegevens publiceren om de energiemarkt transparanter te maken. De waakhond vindt het belangrijk om met haar toezicht te helpen de energietransitie te versnellen, maar ook om te voorkomen dat met name kwetsbare consumenten in de problemen komen door grote schokken in de energiemarkt. 

Daarom scherpt de ACM het toezicht op energieleveranciers aan. Om de concurrentie onder energieleveranciers aan te jagen en de markt transparanter te maken, publiceert de ACM vanaf februari elke maand een energiemonitor. Er komt een nieuwe regeling voor opzegvergoedingen zodat energieleveranciers weer vaste contracten gaan aanbieden.

Om de energietransitie te versnellen, gaat de ACM stimuleren dat energiebedrijven het elektriciteitsnet slimmer benutten. Ook komen er nieuwe richtlijnen om beter zicht te houden op de investeringsplannen van netbeheerders.

Welke onderdelen van de energiemarkt zijn geliberaliseerd en welke niet?

Levering: zelf kiezen

U kunt zelf uw energieleverancier kiezen. De energieleverancier mag dus zelf bepalen wat de prijs van elektriciteit en gas is, maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert wel of de leveringstarieven redelijk zijn.

Aansluiting: ligt vast

U kunt niet kiezen wie uw elektriciteits- of gasaansluiting verzorgt, want dit is altijd de netbeheerder. De ACM bepaalt de maximale aansluittarieven.

Transport: ligt vast

U kunt niet kiezen welke netbeheerder voor het transport van energie zorgt. De regio waarin u woont, bepaalt welke netbeheerder u heeft. De ACM bepaalt de maximumprijzen die de netbeheerder mag rekenen voor het transport.

Geactualiseerd: maandag 20 februari 2023
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.