De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Wat betekent liberalisering van de energiemarkt?

Tot 2004 konden consumenten niet kiezen bij welk bedrijf zij hun gas of elektriciteit wilden kopen. Sinds 2004 is dit veranderd: u kunt nu zelf energie vergelijken en uw energieleverancier kiezen. We noemen dat een geliberaliseerde energiemarkt. Selecteer uw provincie:

U kunt nu kiezen wie u energie levert, maar uw netbeheerder kunt u niet kiezen. Een netbeheerder registreert alle aansluitingen en zorgt voor het transport van de energie in zijn gebied. Als er iemand van energieleverancier verandert, houdt de netbeheerder dat ook bij. De energiemarkt is geliberaliseerd om de concurrentie te bevorderen en om u als consument meer keuzevrijheid te geven.

Wat is het voordeel van een geliberaliseerde energiemarkt?

U kunt zelf uw energieleverancier kiezen: als het u niet bevalt, kunt u overstappen op een andere energieleverancier. Daardoor moeten energiebedrijven zich telkens weer inspannen om klanten te werven en te behouden. Het gevolg daarvan is dat u betere kwaliteit en service kunt verwachten, tegen lagere prijzen.

Wat doet de overheid?

De overheid moet erop letten dat consumenten voordelen hebben van de vrije energiemarkt. Door de liberalisering kunnen sommige energiebedrijven erg groot worden. Zij kunnen een machtspositie krijgen. De overheid moet ervoor zorgen dat deze energiebedrijven geen misbruik maken van hun machtspositie. Deze taken worden uitgevoerd door de toezichthouder op de energiemarkt: de Autoriteit Consument & Markt.

Welke onderdelen van de energiemarkt zijn geliberaliseerd, en welke niet?

Levering: zelf kiezen

U kunt zelf uw energieleverancier kiezen. De energieleverancier mag dus zelf bepalen wat de prijs van elektriciteit en gas is, maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert wel of de leveringstarieven redelijk zijn.

Aansluiting: ligt vast

U kunt niet kiezen wie uw elektriciteits- of gasaansluiting verzorgt, want dit is altijd de netbeheerder. De ACM bepaalt de maximale aansluittarieven.

Transport: ligt vast

U kunt niet kiezen welke netbeheerder voor het transport van energie zorgt. De regio waarin u woont, bepaalt welke netbeheerder u heeft. De ACM bepaalt de maximumprijzen die de netbeheerder mag rekenen voor het transport.

Geactualiseerd: 20-08-2018

Navigatie