Energie vergelijken

Website van het Jaar 2023!

De prijsverschillen van energiecontracten zijn groot, dus vergelijken loont. Ruim 9 op de 10 overstappers kiest voor 1 jaar vast. Met een overstap bespaart u tot wel €800. Vergelijk nu!

Haal uw verbruik op

Identificeer uzelf bij uw netbeheerder door veilig en vertrouwd in te loggen met iDIN om uw energiegegevens op te halen.

Met iDIN kunt u met dezelfde gegevens inloggen als bij uw bank.

Nadat u uzelf geïdentificeerd hebt, keert u automatisch terug naar Gaslicht.com met het jaarverbruik van uw adres ingevuld in de vergelijker.

Vergelijk het volledige energieaanbod

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
Acties gelden soms alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen kunnen we het aanbod op uw situatie aanpassen.

Identificeer uzelf bij uw netbeheerder door veilig en vertrouwd in te loggen met iDIN om uw energiegegevens op te halen.

Met iDIN kunt u met dezelfde gegevens inloggen als bij uw bank.
Stroomafname op jaarbasis.

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
kWh
kWh
Normaaltarief
Doordeweeks overdag
Stroomafname op jaarbasis.

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
kWh
Daltarief
's Avonds, 's nachts en in het weekend
Stroomafname op jaarbasis.

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
Teruglevering op jaarbasis

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
kWh
kWh
Normaaltarief
Doordeweeks overdag
Teruglevering op jaarbasis.

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
kWh
Daltarief
's Avonds, 's nachts en in het weekend
Teruglevering op jaarbasis.

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
Gasverbruik op jaarbasis

Dit kunt u vinden op uw jaarafrekening.
Heeft u wel een gasaansluiting, maar gebruikt u geen gas? Vul dan 1 m³ in

Stroomaansluiting

Mogelijk heeft u een andere stroomaansluiting dan de meeste woningen.
Dat is vaak het geval als u een hoog stroomverbruik heeft door bijvoorbeeld de aanwezigheid van een warmtepomp, laadpaal, zwembad of een zeer groot aantal zonnepanelen.

De meeste woningen hebben een standaard aansluiting: t/m 1x 35 A of 3x 25 A.
Aantal personen
Eenpersoonshuishouden
Tweepersoonshuishouden
Klein gezin
3 personen (inclusief kinderen)
Gemiddeld gezin
4 personen (inclusief kinderen)
Groot gezin
5 personen (inclusief kinderen)
Aantal zonnepanelen
0 zonnepanelen

Met gratis energieinzicht via onze app Bencompare

 • Bekijk uw energieverbruik per kwartier, maand of jaar
 • Historisch inzicht in uw energieverbruik. Ook na een overstap!
 • Krijg controle over uw energieverbruik en kosten
Heeft u zonnepanelen?
Wij nemen terugleverkosten altijd mee in de vergelijking.
Terugleverkosten betaalt u als u zelf elektriciteit opwekt en deze (deels) teruglevert aan het net. De terugleverkosten worden in rekening gebracht om de kosten te dekken die uw energieleverancier maakt omdat u elektriciteit invoedt op het net. De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van de door u aan het net teruggeleverde kWh's en de berekenwijze van de leverancier.

Kiest u ook voor 1 jaar vast?

De prijsverschillen van energiecontracten zijn groot, dus vergelijken loont. Ruim 9 op de 10 overstappers kiest voor 1 jaar vast. Met een overstap bespaart u tot wel €800. Vergelijk nu!

Heeft u een vraag over energie?

Mogelijk vindt u het antwoord bij de veelgestelde vragen.
Of neem gerust contact op met de experts van Gaslicht.com.
Gaslicht.com Bencom specialisten

Top 5 best beoordeeld De leveranciersscore betreft de beoordeling van energieleveranciers, resulterend in een rapportcijfer van 1 tot 10. De score komt voor een derde tot stand door de beoordeling van overstappers via Gaslicht.com. Daarnaast wordt een derde van het cijfer bepaald op basis van door ons vastgestelde leverancierscriteria en een derde van het cijfer is op basis van het gemiddelde cijfer voor het pakketaanbod aan de hand van pakketcriteria.

"Al vele jaren maak ik tot volle tevredenheid gebruik van de informatie en overstapservice van Gaslicht.com."
Website van het Jaar
9,6
39346 overstappers beoordeelden ons
Lees alle beoordelingen

Energie goed geregeld met Gaslicht.com

Snel en gemakkelijk energiecontracten vergelijken? Sinds 2003 vergelijkt Gaslicht.com energiecontracten en helpt u bij uw overstap. Op Gaslicht.com vindt u eenvoudig een energiecontract dat bij u past.
Lees meer over ons Meer over Ben Woldring
Bekend van o.a.
Nos
Telegraaf
Kassa
RTL nieuws
AD
NRC

Veelgestelde vragen

over energie vergelijken

Hoe werkt onze energievergelijker?

Na het maken van een energievergelijking kunt u via Gaslicht.com uw nieuwe contract aanvragen. Wanneer u het aanmeldformulier invult en verstuurt, zullen wij uw overstap verder regelen. Uw nieuwe leverancier regelt de opzegging van uw huidige contract. Zij nemen dus contact op met uw huidige energieleverancier. De overstap duurt gemiddeld 6 tot 8 weken. In die periode blijft u gewoon stroom en gas ontvangen.

Kan ik niet beter direct bij de leverancier terecht?

De energiecontracten op Gaslicht.com bevatten scherpe actietarieven en vaak hoge kortingen. Deze ontvangt u niet bij de energieleverancier zelf. Daarnaast brengt Gaslicht.com de energiecontracten zorgvuldig in kaart. Hierin maakt u zelf uw eigen keuzes. Ook kunt u via Gaslicht.com eenvoudig de verschillende leveranciers vergelijken én profiteren van de beste energiedeal.

Waar moet ik op letten als ik ga verhuizen?

Gaat u verhuizen en weet u niet precies wat u moet doen met uw huidige energiecontract? Een nieuw huis betekent zo goed als zeker een ander energieverbruik. Een verhuizing is daarom een goed moment om energieleveranciers te vergelijken om te zien of u niet te veel betaalt. Uw nieuwe woning kan bovendien voorzien zijn van zonnepanelen, andere isolatie of een ander energielabel.

Wat is raadzaam om te doen in de energiemarkt van 2024?

Hoe ziet de energiemarkt er in 2024 uit en wat kunt u het beste doen? Ben Woldring schetst de stand van de energiemarkt en geeft advies.

Wat is de situatie in 2024?

In 2024 zijn er meerdere dingen veranderd. De energiebelasting op gas is hoger. Ook zijn de netbeheerkosten met gemiddeld € 84 per jaar gestegen. Daarnaast is het prijsplafond per 1 januari 2024 gestopt. Wat kunt u daaraan doen? Ben Woldring geeft advies.

Ben Woldring

Wat adviseert Ben Woldring?

Ben Woldring: “Doordat het prijsplafond per 1 januari 2024 is gestopt, gelden er geen maximumprijzen meer voor stroom en gas. Als consument kun je je nu toch beschermen tegen prijsschommelingen door te kiezen voor een vast energiecontract, waarbij je de prijs per kWh stroom en kuub gas vastzet voor langere tijd. Daarmee kies je voor zekerheid. Op Gaslicht.com vind je nu vaste contracten die wel 15 tot 20% onder het prijsplafond liggen. Ook de toezichthouder ACM wijst erop dat consumenten die zekerheid willen het beste nu een vast contract kunnen afsluiten. Ruim 90% van de overstappers op Gaslicht.com kiest op dit moment dan ook voor een 1-jarig vast contract.”


In 3 stappen energie vergelijken

Met de energievergelijker van Gaslicht.com vergelijkt u objectief en onafhankelijk alle energieleveranciers om het energiecontract te vinden dat bij u past. 

In 3 stappen energie vergelijken

Stap 1: Vul uw gegevens in: vul uw postcode, huidige leverancier en gezinssamenstelling in.
Stap 2: Vergelijker leveranciers op prijs/kwaliteit, tariefsoort of groene energie.
Stap 3: Stap over van leverancier: druk op de aanmeldknop en vul het formulier in.

Zonnepanelen meenemen in de energievergelijker

Als eerste vergelijkingssite biedt Gaslicht.com ook de mogelijkheid om de opbrengst van uw zonnepanelen mee te nemen in de energievergelijking. Zo weet u gelijk wat u kunt besparen vanwege de opbrengst van uw zonnepanelen. Vul in hoeveel kWh stroom u opwekt of, als u dat niet weet, hoeveel zonnepanelen u heeft.

Levert u meer stroom terug dan u verbruikt? Dan krijgt u een terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding mogen leveranciers zelf bepalen. Wel ziet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) erop toe dat de vergoeding redelijk is.

Overstappen is voor consumenten met zonnepanelen niet ingewikkelder dan voor andere consumenten. Door uw contractjaar af te maken, maakt u optimaal gebruik van de salderingsregeling.

zonnepanelen-salderen-terugeleveren.png


Nieuw energiecontract, zo geregeld

Via Gaslicht.com kunt u energiepakketten en afzonderlijke pakketten met stroom of gas vergelijken op o.a. prijs, herkomst energie, duurzaamheid en klantervaringen. Onze overstappers beoordelen ons gemiddeld met een 9,4!

Na invoer van uw gemiddeld verbruik worden de totale energiekosten berekend op basis van uw verbruik en postcode. Zo ziet u in één oogopslag welke nieuwe energieleverancier voor u een voordelige energiedeal heeft. Daarnaast bieden wij ook de mogelijkheid om de opbrengst van uw zonnepanelen mee te nemen in uw vergelijking.


Uw energieverbruik berekenen

Uw energieverbruik kunt u achterhalen door uw jaarlijkse meterstanden te controleren. Of door met onze vergelijker uw gemiddeld verbruik in te schatten, gebaseerd op uw gezinssamenstelling. Zo kunt u nauwkeurig energiecontracten vergelijken en de optie kiezen die het beste bij uw verbruikspatroon past.


De opbouw van uw energierekening

De energierekening bestaat uit drie delen: de leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelastingen.

De opbouw van uw energierekening

Leveringskosten

De leveringskosten zijn gebaseerd op de energietarieven, vaste leveringskosten en een eventuele korting. De hoogte van de leveringskosten is afhankelijk van uw energieverbruik.

Netbeheerkosten

Netbeheerkosten zijn kosten die u via uw energieleverancier betaalt aan de netbeheerder voor uw aansluiting, de meter en het transport van energie. De netbeheerkosten worden jaarlijks door de netbeheerder in de betreffende regio bepaald en blijven bij een eventuele overstap hetzelfde. Tenzij u naar een andere regio verhuist.

Energiebelastingen

Tot slot betaalt u nog energiebelastingen. Belastingen worden door de overheid bepaald en zijn per energieleverancier gelijk.


Vast of variabel energiecontract vergelijken

De prijs van energie wisselt voortdurend. Vergelijken op tariefsoort kan dan ook verstandig zijn. Daarvoor vergelijkt u variabele tarieven met vaste tarieven. De keuze voor een vast of variabel tarief is persoonlijk. 

Een vast energiecontract

Bij vaste energietarieven staan de tarieven voor de levering van gas en stroom vast gedurende de looptijd van uw contract. Dit geldt alleen voor de kosten die naar uw energieleverancier gaan. Dit is het leveringstarief voor gas en stroom en de vaste leveringskosten, het zogenaamde vastrecht.

Een variabel energiecontract

Bij variabele energietarieven kan de leveringsprijs variëren gedurende de looptijd. Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen. Het is moeilijk te voorspellen of deze hoger of lager zullen worden. Ga voor uzelf na of u de zekerheid van een vaste prijs wilt. Als de variabele energietarieven dalen, lijkt het gunstig om hiervoor te kiezen. Toch is een contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven meestal voordeliger.

 De voor- en nadelen van beide tariefsoorten:

Soort contract Voordelen Nadelen
Contract met vaste looptijd
en vaste tarieven
 • Bij vaste tarieven heeft u meer zekerheid.
 • U heeft een tijd lang geen omkijken naar uw contract.
 • U weet waar u aan toe bent doordat uw tarieven
  vaststaan voor een bepaalde tijd.
 • U kunt bij een vast contract
  niet zomaar opzeggen binnen de looptijd.
  Dan betaalt u een opzegvergoeding.
Contract met onbepaalde looptijd
en variabele tarieven
 • Een contract met variabele tarieven heeft
  geen einddatum.
 • U kunt uw contract op elk moment opzeggen
  zonder kosten.
 • U profiteert van een lage prijs
  als de energietarieven dalen
 • U neemt meer risico.
 • Als de tarieven stijgen, betaalt u meer.

Goedkoopste energieleverancier 1 jaar vast

Een 1-jarig vast contract wordt het vaakst gekozen op Gaslicht.com. En dat is niet voor niets: over het algemeen is een vast contract van een jaar de goedkoopste optie. Maar een 1-jarig vast energiecontract voor stroom en gas heeft nog meer voordelen.

Voordelen 1-jarig vast contract

 • Financiële zekerheid: u zit goed als de prijzen stijgen. Met een vast contract heeft u een jaar lang bescherming tegen stijgende energieprijzen op de energiemarkt. Met een variabel energiecontract niet.
 • Kortlopende verplichting: u kunt elk jaar opnieuw het goedkoopste energiecontract afsluiten. Ook kunt u elk jaar weer van kortingen profiteren. 
 • Aantrekkelijke kortingen: energieleveranciers bieden vaak mooie kortingen aan klanten die een 1-jarig vast contract afsluiten. De kortingen in onze vergelijker zijn vaak hoger dan op de site van de leverancier. Nieuwe klanten profiteren meer dan bestaande klanten.
 • Veel groene opties: er zijn veel 1-jarige contracten beschikbaar met groene stroom en CO2-gecompenseerd gas.

U vindt de 1-jarige vaste contracten in onze vergelijker door onder soort contract ‘1 jaar’ aan te vinken. 


Gaslicht.com eigen leveranciersscore

Op Gaslicht.com kunt u energie niet alleen vergelijken op prijs, maar ook op beoordelingen. Dit noemen we de leverancierscore. Dat houdt in dat u in een oogopslag kunt zien wie de best gewaardeerde energieleverancier is.

Gaslicht.com leveranciersscore

Hoe wordt deze leverancierscore beoordeeld?

Om u te helpen bij uw keuze, beoordeelt Gaslicht.com samen met de klant iedere leverancier middels de totale leveranciersscore. Deze score is het gemiddelde van de gemiddelde klantwaardering, leverancierswaardering en pakketwaardering. De klantwaarderingen zijn geverifieerde beoordelingen door overstappers via Gaslicht.com, de leveranciersscore is de beoordeling van experts van Gaslicht.com en de pakketwaardering is de beoordeling van de aangeboden pakketten aan de hand van een aantal criteria.


Energie vergelijken gericht op groene energie

Op Gaslicht.com kunt u energie uit verschillende bronnen vergelijken, zoals grijs gas en grijze stroom, maar ook groene energie uit windenergie, zonne-energie en waterkracht. Wilt u meer bijdragen? Dan kunt u kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Meer weten over groene stroom voordat u overstapt? Lees hier alles over duurzame energie.


Gas en stroom vergelijken

Wilt u een energiecontract met alleen stroom? Dat kan. Op Gaslicht.com kunt u eenvoudig alle stroomtarieven met elkaar vergelijken. Kies uw aansluiting en of u groene stroom wilt, bijvoorbeeld uit Nederland en/of vrij van biomassa.

Wilt u alleen gas afnemen? Vul dan uw geschatte gasverbruik in, in onze gasvergelijker. U kunt eventueel kiezen voor CO2-gecompenseerd gas.


Wat kunt u zelf doen om kosten te besparen?

Om de energierekening zo laag mogelijk te houden, sluit u natuurlijk een gunstig energiecontract af. Maar er zijn nog een aantal andere maatregelen die u kunt nemen om de energierekening betaalbaar te houden.

1. Isoleer uw woning

Isolatie is essentieel om structureel te besparen op energiekosten. Door uw huis grondig te isoleren, houdt u de energierekening laag. Goede isolatie houdt de warmte binnen in de winter en houdt het huis koel in de zomer. Hierdoor hoeft u minder te stoken en gaat uw gasverbruik naar beneden. 

2. Leg zonnepanelen op uw dak

Zonnepanelen zijn een goede investering. De terugverdientijd van zonnepanelen is nog steeds gunstig, ook nu energieleveranciers zonnepaneelbezitters terugleverkosten en extra kosten in rekening brengen. 

3. Zet uw verwarming op 19 graden

Zet de verwarming een graad lager dan u gewend bent. Dit kan al een flinke besparing opleveren. Elke graad lager scheelt 8% in het gasverbruik. 

Meer bespaartips vindt u hier.


Netbeheerders van gas en elektriciteit

De netbeheerder regelt het transport van energie. Hij zorgt ervoor dat u een aansluiting op het net krijgt. Ook het onderhoud van het gas- en elektriciteitsnetwerk wordt verricht door netbeheerders. Wie uw netbeheerder is, is afhankelijk van de regio waarin u woont. U kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen. Dat is wettelijk vastgelegd.

netbeheerders gas en stroom


Overige energievragen

Waarom moet ik mijn energieleverancier vergelijken?

Als u een vast contract met goede tarieven heeft, hoeft u niet te vergelijken. Maar als uw energiecontract afloopt, gaat het contract over in een variabel contract met doorgaans veel hogere tarieven. Het variabele tarief gaat dus automatisch in als u geen nieuw contract afsluit. Daarom is het belangrijk om tijdig weer te kijken naar een nieuw energiecontract. We raden u aan om ongeveer 6 tot 8 weken voor afloop van het contract over te stappen.

Hoe verdienen jullie aan mijn overstap?

Gaslicht.com biedt al haar diensten gratis aan bezoekers aan. Energieleveranciers betalen ons niet om opgenomen te worden in de vergelijking. Pas wanneer u via onze site overstapt, ontvangen wij hiervoor van de energieleverancier een eenmalige vergoeding. Voor Gaslicht.com maakt het niet uit naar wie u overstapt, deze vergoeding van de aanbieder is voor ons altijd gelijk. 

Hoe recent zijn de gegevens uit de energievergelijker?

Wij vergelijken alle energieleveranciers met een leveringsvergunning en verstrekken de meest actuele gegevens over vrijwel alle contracten en diensten. Ook tonen we energiecontracten van aanbieders die niet via Gaslicht.com zijn af te sluiten. Wij nemen uitsluitend aanbiedingen op in onze vergelijking waarvan de tarieven transparant gepubliceerd zijn op de site van de energieleverancier. 

Kan ik overstappen naar elke energieleverancier?

Gaslicht.com tracht zo compleet mogelijk te zijn. Alle energieleveranciers met een leveringsvergunning worden vergeleken. Wij tonen ook energiepakketten die niet via Gaslicht.com af te sluiten zijn.

Hoe zit het met de opzegboete?

Is het 1-jarige vaste energiecontract voor 1 juni 2023 afgesloten? Dan betaalt u een opzegvergoeding van € 50 euro voor gas en € 50 voor stroom. Bij een vast contract van 2 of 3 jaar is de opzegvergoeding hoger.

Heeft u het energiecontract na 1 juni 2023 afgesloten? De opzegvergoeding is dan gelijk aan het verlies dat uw leverancier maakt omdat u het contract niet uitzit.


Gerelateerde informatie rondom energie

Profiteer van de beste deal

Op Gaslicht.com vindt u de goedkoopste energiecontracten van Nederland. Naast de exclusieve kortingen op uw totale jaarkosten, wordt er bijvoobeeld een eenmalige korting uitgekeerd die kan oplopen tot enkele honderden euro's. Nog een reden voor energievergelijken en overstappen!

Altijd 14 dagen bedenktijd!

U heeft gekozen voor een nieuw energiecontract, maar twijfelt toch nog of dit de beste keuze is geweest? U heeft 14 kalenderdagen bedenktijd om het energiecontract kosteloos te annuleren. Dit is de wettelijke bedenktijd.

Onafhankelijk vergelijken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt strenger toezicht op energieleveranciers om consumenten te beschermen. Op Gaslicht.com hebben wij deze informatie zo inzichtelijk mogelijk gemaakt: energieprijzen vergelijken is daardoor een fluitje van een cent!