De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring

Energie vergelijken 2023

Weer vaste contracten in de vergelijker!

Via Gaslicht.com vergelijkt u eenvoudig alle contracten van energieleveranciers. Met onze expertise in de energiemarkt bent u verzekerd van een energiecontract dat bij u past.

Wat betekent het prijsplafond 2023 voor u?
Lees meer over het prijsplafond of start direct met energie vergelijken
Haal uw verbruik op

Identificeer uzelf bij uw netbeheerder door veilig en vertrouwd in te loggen met iDIN om uw energiegegevens op te halen.

Met iDIN kunt u met dezelfde gegevens inloggen als bij uw bank.

Nadat u uzelf geïdentificeerd hebt, keert u automatisch terug naar Gaslicht.com met het jaarverbruik van uw adres ingevuld in de vergelijker.

Vergelijk het volledige energieaanbod

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
Acties gelden soms alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen kunnen we het aanbod op uw situatie aanpassen.

Identificeer uzelf bij uw netbeheerder door veilig en vertrouwd in te loggen met iDIN om uw energiegegevens op te halen.

Met iDIN kunt u met dezelfde gegevens inloggen als bij uw bank.
Stroomafname op jaarbasis
kWh
kWh
Normaaltarief
Stroomafname op jaarbasis
doordeweeks overdag
kWh
Daltarief
Stroomafname op jaarbasis
's avonds, 's nachts en in het weekend
Teruglevering op jaarbasis
kWh
kWh
Normaaltarief
Teruglevering op jaarbasis
doordeweeks overdag
kWh
Daltarief
Teruglevering op jaarbasis
's avonds, 's nachts en in het weekend
Gasverbruik op jaarbasis
m3
Heeft u wel een gasaansluiting, maar gebruikt u geen gas? Vul dan 1 m3 in

Stroomaansluiting

Mogelijk heeft u een andere stroomaansluiting dan de meeste woningen.
Dat is vaak het geval als u een hoog stroomverbruik heeft door bijvoorbeeld de aanwezigheid van een warmtepomp, laadpaal, zwembad of een zeer groot aantal zonnepanelen.

De meeste woningen hebben een standaard aansluiting: t/m 1x 35 A of 3x 25 A.
Aantal personen
Eenpersoonshuishouden
Tweepersoonshuishouden
Klein gezin
3 personen (inclusief kinderen)
Gemiddeld gezin
4 personen (inclusief kinderen)
Groot gezin
5 personen (inclusief kinderen)
Aantal zonnepanelen
0 zonnepanelen
Wat betekent het prijsplafond 2023 voor u?
Lees meer over het prijsplafond of start direct met energie vergelijken

Onafhankelijk energie vergelijken via Gaslicht.com

Via Gaslicht.com vergelijkt u eenvoudig alle contracten van energieleveranciers. Met onze expertise in de energiemarkt bent u verzekerd van een energiecontract dat bij u past.

Hebt u een vraag over energie?

Neem dan gerust contact op met de experts van Gaslicht.com
Wij staan van maandag t/m zaterdag voor u klaar.
Stel uw vraag Gaslicht.com Bencom specialisten
Top 5 best beoordeeld De leveranciersscore betreft de beoordeling van energieleveranciers, resulterend in een rapportcijfer van 1 tot 10. De score komt voor een derde tot stand door de beoordeling van overstappers via Gaslicht.com. Daarnaast wordt een derde van het cijfer bepaald op basis van door ons vastgestelde leverancierscriteria en een derde van het cijfer is op basis van het gemiddelde cijfer voor het pakketaanbod aan de hand van pakketcriteria.
"Bijzonder makkelijk en snel inzicht in de verschillende aanbieders"
Website van het Jaar
9,4
36580 overstappers beoordeelden ons
Lees alle beoordelingen
Website van het Jaar

Energie goed geregeld met Gaslicht.com

Snel en gemakkelijk energiecontracten vergelijken? Sinds 2003 vergelijkt Gaslicht.com energiecontracten en helpt u bij uw overstap. Op Gaslicht.com vindt u eenvoudig een energiecontract dat bij u past.
Lees meer over ons Meer over Ben Woldring
Bekend van o.a.
Nos Telegraaf Kassa RTL nieuws AD NRC

Veelgestelde vragen

over energie vergelijken
Hoe werkt overstappen?

Na het maken van een energievergelijking kunt u via Gaslicht.com uw nieuwe contract aanvragen. Via de aanmeldknop komt u bij het aanmeldingsformulier. Wanneer u dit formulier invult en verstuurt met een geldig e-mailadres, zullen wij uw overstap verder regelen. Wij zeggen het contract bij uw huidige energieleverancier op. Afhankelijk van uw huidige contract is de overstap naar uw nieuwe leverancier binnen 6 weken gerealiseerd. Uw nieuwe leverancier zegt dan uw oude leverancier op. Tijdens de overstap blijft u gewoon stroom en gas ontvangen.

Kan ik niet beter direct bij de leverancier terecht?

Wij onderhandelen dagelijks om u de beste energiedeal te kunnen geven. Deze beste deals en exclusieve deals bevatten vaak scherpe actietarieven en hoge welkomstpremies. Deze ontvangt u vaak niet bij de energieleverancier zelf. Daarnaast brengt Gaslicht.com de verschillende energiecontracten zorgvuldig voor u in kaart. Hierin maakt u zelf uw eigen keuzes zodat u een passend nieuw contract vindt. Ook kunt u via Gaslicht.com eenvoudig de verschillende leveranciers  vergelijken én profiteren van de beste energiedeal. Gedurende de looptijd van het energiecontract is de energieleverancier uw aanspreekpunt. Maar komt u er toch onverhoopt niet uit bij de leverancier? Dan kunt u altijd op ons terugvallen.

Waar moet ik op letten als ik ga verhuizen?

Gaat u verhuizen en weet u niet precies wat u moet doen met uw huidige energiecontract? Een nieuw huis betekent zo goed als zeker een ander energieverbruik. Een verhuizing is daarom een goed moment om energieleveranciers te vergelijken om te zien of u niet te veel betaalt. Uw nieuwe woning kan bovendien voorzien zijn van zonnepanelen, andere isolatie of een ander energielabel.

Energie vergelijken met het prijsplafond in 2023

Ondanks het prijsplafond loont het om uw energieleverancier te vergelijken. Vooral als u in 2023 meer dan 1200 m³ gas en 2900 kWh stroom verbruikt. Dan betaalt u namelijk de prijs van uw contract. Als deze ver boven het prijsplafond zit van € 1,45 per m³ gas en € 0,40 per kWh stroom, loont het zeker tarieven te vergelijken en over te stappen naar een voordeliger variabel contract. Er zitten namelijk hele grote prijsverschillen tussen de energieleveranciers. Meer informatie vindt u in onze prijsplafondvideo:

Gaslicht.com helpt u met het vinden van een energiecontract

Via Gaslicht.com kunt u energiepakketten en afzonderlijke gas en stroompakketten vergelijken op o.a. prijs, herkomst energie, duurzaamheid en klantervaringen. Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,4!

Na invoer van uw gemiddeld verbruik worden de totale energiekosten berekend op basis van uw verbruik in de opgegeven regio. Zo ziet u in één oogopslag welke nieuwe energieleverancier voor u een voordelige energiedeal heeft. Daarnaast bieden wij ook de mogelijkheid om de opbrengst van uw zonnepanelen mee te nemen in uw vergelijking.

Over onze energievergelijker

Met de Gaslicht.com energievergelijker vergelijkt u objectief en onafhankelijk tussen alle energieleveranciers voor het energiecontract dat bij u past. Vergelijk energie op de volgende manieren: per leverancier, prijs/kwaliteit, tariefsoort of groene energie.

Energie vergelijken in 4 stappen

Energieleveranciers vergelijken

Wilt u graag energieleveranciers vergelijken op onze website? Op Gaslicht.com vergelijken we alle huidige energieleveranciers die energie (gas en stroom) aanbieden. Hier vindt u de goedkoopste energieleverancier voor uw persoonlijke situatie. Op Gaslicht.com vindt u de volgende energieleveranciers:

Budget Energie, Coolblue Energie, DELTA, Eneco, Energiedirect.nl, Energie VanOns, ENGIE, EssentGreenchoiceHVC, Innova Energie, Mega, NLE, OM nieuwe Energie, Oxxio, Powerpeers, Pure Energie, UnitedConsumersShell EnergyVandebron, Vattenfall en Vrijopnaam.

Vergelijk energie op prijs/kwaliteit

U kunt overstappen naar een ander energiebedrijf vanwege betere voorwaarden, een scherpere prijs of betere klantenservice. Er zijn duidelijke verschillen in hoe energieleveranciers met klanten omgaan.

Op Gaslicht.com kunt u niet alleen energie vergelijken op prijs, maar ook op kwaliteit. Dat houdt in dat u in een oogopslag kunt zien wie de best gewaardeerde energieleverancier is.

Maandelijks beoordelen wij energieleveranciers op een aantal aspecten, waaronder prijs, facturering, overstapproces, online dienstverlening, klachtenafhandeling en duurzaamheid. De bevindingen zijn afkomstig van recente overstappers via onze energievergelijkingssite. Daarnaast heeft Gaslicht.com een aantal criteria opgesteld waaraan een leverancier wordt getoetst. Dit alles resulteert in een rapportcijfer. Zodoende kunt u heel eenvoudig online energie vergelijken op kwaliteit.

Energie vergelijken op vaste of variabele energietarieven

De prijs van energie wisselt voortdurend.  Vergelijken op tariefsoort kan dan ook verstandig zijn. Daarvoor vergelijkt u variabele tarieven met vaste tarieven. De keuze voor een vast of variabel tarief is persoonlijk. 

Bij vaste energietarieven staan de tarieven voor de levering van gas en stroom vast gedurende de looptijd van uw contract. Dit geldt alleen voor de kosten die naar uw energieleverancier gaan. Dit is het leveringstarief voor gas en stroom en de vaste leveringskosten, het zogenaamde vastrecht.

Bij variabele energietarieven kan de leveringsprijs variëren gedurende de looptijd. Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen. Het is moeilijk te voorspellen of deze hoger of lager zullen worden. Ga voor uzelf na of u de zekerheid van een vaste prijs wilt. Als de variabele energietarieven dalen, lijkt het gunstig om hiervoor te kiezen. Toch is een contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven meestal voordeliger vanwege de scherpe actietarieven en welkomstpremie die u met jaarlijks overstappen ontvangt. 

Verhuizen en vaste en variabele energieprijzen

Als u gaat verhuizen is het mogelijk om gas en stroom van dezelfde energieleverancier te blijven afnemen. U moet dan uw verhuizing doorgeven aan uw leverancier. Het maakt hiervoor niet uit of u een energiecontract heeft met vaste of variabele energietarieven. Een energiecontract is namelijk persoonsgebonden, niet adres gebonden. 

Gaat u verhuizen en wilt u gelijk overstappen van energieleverancier? Let dan op de einddatum van uw huidige energiecontract. Houd dan rekening met een opzegtermijn en een eventuele opzegboete, die ontvangt u als u uw contract met vaste energietarieven vroegtijdig onderbreekt. 

Heeft u echter een variabel energiecontract? Dan kan het heel interessant zijn om voor een nieuw leverancier te kiezen. Bij een variabel contract bent u namelijk vrij om over te stappen en kunt u maandelijks opzeggen.

Weet u niet of u een vast of variabel contract heeft? Wij raden dan aan om contact op te nemen met uw huidige energieleverancier. Zij kunnen dit eenvoudig en snel voor u opzoeken.

Vergelijk energie op groene stroom

Ook kunt u op Gaslicht.com groene stroom en gas vergelijken op duurzame bronnen. Dit gaat op basis van de verschillende soorten energie: groene energie en grijze energie (grijze stroom).

Voorbeelden van groene energie zijn windenergie, zonne-energie en waterkracht. Wilt u meer bijdragen? Dan kunt u ook gaan voor verduurzaamd gas. Hiermee kunt u uw CO2-uitstoot compenseren middels gecertificeerde CO2-compensatie projecten.

Of u nou kiest voor de groenste energieleverancier of een leverancier die geen groene energie biedt, dit mag u zelf bepalen. Meer weten over groene stroom voordat u overstapt? Lees dan hier alles over duurzame energie.

Aantal zonnepanelen meenemen in de energievergelijker  

Als eerste vergelijkingssite biedt Gaslicht.com ook de mogelijkheid om de opbrengst van uw zonnepanelen mee te nemen in de energievergelijking. Zo weet u gelijk wat u kunt besparen inclusief de opbrengst van uw zonnepanelen. Vul daarom in hoeveel kWh stroom u opwekt in onze energievergelijker. Weet u dit niet exact? Dan kunt u ook het aantal zonnepanelen die inbegrepen zit in uw huidige contract invoeren. 

Overstappen voor zonnepaneelbezitters is niet ingewikkelder dan voor consumenten zonder zonnepanelen. Wel is het verstandig om een jaar vol te maken als u zonnepanelen heeft. Zonnepaneelbezitters kunnen namelijk de opgewekte energie die ze aan het net leveren wegstrepen tegen de afgenomen stroom. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Door uw contractjaar af te maken, maakt u hier optimaal gebruik van.

Na het salderen blijft er vaak nog een hoeveelheid energie over. Levert u meer stroom terug dan u verbruikt? Dan krijgt u een terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding mogen leveranciers zelf bepalen. Uw energieleverancier moet u hiervoor volgens de wet een redelijke terugleververgoeding geven. Hij mag zelf de hoogte van de terugleververgoeding bepalen. Wel ziet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) erop toe dat de vergoeding inderdaad redelijk is. Er bestaan grote verschillen in de wijze van salderen en de hoogte van terugleververgoedingen. Energie vergelijken loont de moeite als u zelf stroom opwekt.

Meer informatie over energie vergelijken

Netbeheerders van gas en elektriciteit

De netbeheerder regelt het transport van energie. Hij zorgt ervoor dat u een aansluiting op het net krijgt. Ook het onderhoud van het gas- en elektriciteitsnetwerk wordt gedaan door netbeheerders. Wie uw netbeheerder is, is afhankelijk van de regio waarin u woont. U kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen. Dat is wettelijk vastgelegd.

Netbeheerders van gas en elektra

De opbouw van uw energierekening  

De energierekening bestaat uit drie delen: de leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen. De leveringskosten zijn gebaseerd op de energietarieven, vaste leveringskosten en een eventuele welkomstpremie. De hoogte van de leveringskosten is afhankelijk van uw energieverbruik.

Netbeheerkosten zijn kosten die u via uw energieleverancier betaalt aan de netbeheerder voor uw aansluiting, de meter en het transport van energie. De netbeheerkosten worden jaarlijks door de netbeheerder in de betreffende regio bepaald en blijven bij een eventuele overstap onveranderd. Tenzij u naar een andere regio verhuist.

Tot slot betaalt u ook nog belastingen. Belastingen worden door de overheid bepaald en zijn per energieleverancier gelijk.

Energie vergelijken voor de zakelijke markt

Energieverbruik is naast personeel en huisvesting, een van de grootste zakelijke kostenposten. En de energiekosten voor bedrijven kunnen maandelijks flink op lopen. Op de consumentenmarkt is vergelijken en overstappen al heel gewoon. Het is vaak niet bekend dat dit voor uw bedrijf ook kan. Wij bevelen aan jaarlijks de zakelijke energieprijzen te vergelijken. Want ook bedrijven kunnen besparen.

Onze energievergelijker is speciaal gemaakt voor de zakelijke markt. Of u nu ZZP-er bent of MKB-er, het loont altijd om jaarlijks uw oude energiecontract te vergelijken en gebruik te maken van aanbiedingen en welkomstkortingen. Heeft u een elektriciteitsaansluiting groter dan 3x80 Ampère? Of een aansluiting met een gasmeter groter dan G25 met een doorlaatwaarde van meer dan 40 kubieke meter gas per uur? Dan bent u een grootverbruiker. Voor u bieden we de mogelijkheid om maatwerk offertes aan te vragen bij verschillende energieleveranciers.

Stroom vergelijken

Bent u op zoek naar alleen stroom? Dan kunt u bij Gaslicht.com ook alleen stroom vergelijken met de energievergelijker. Vul uw postcode, huisnummer in en uw geschatte jaarverbruik en start met vergelijken. Zo kunt u vergelijken welk stroompakket het beste bij u past. En door de filters te gebruiken krijgt u een vergelijking afgestemd op uw wensen. Perfect als u bijvoorbeeld geen gasinstallatie meer heeft en/of graag een duurzame keus wilt maken.

Gas vergelijken

Maakt u gebruik van alleen gas? Gebruik dan onze energievergelijker voor alleen gas, zo kunt u gemakkelijk gastarieven vergelijken. Hierin kunt u ook duurzame opties kiezen. Ook gas kan als groene energie worden gezien als het door middel van biomassa is opgewekt.

Alleen energie vergelijken per provincie

Gaslicht.com in Kassa 

Kassa is een live tv-programma van de VARA met consumentenklachten, tips, tests en het laatste nieuws. Gaslicht.com werkt regelmatig samen met Kassa en geeft vaak advies over diverse zaken op het gebied van energie. Zo laten we zien waar u op moet letten als u wilt overstappen naar een nieuwe leverancier. Ook leggen we uit hoe het zit met de energiebelasting en waarschuwen voor energieverkopers of zogenaamde onafhankelijke adviseurs die consumenten op misleidende wijze een energiecontract aansmeren.

Vragen over energie vergelijken of onze energievergelijker? 

Meer vragen over energie vergelijken of is er toch nog iets onduidelijk? Onze energie-experts staan dagelijks voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. Liever zelf aan de slag? Bekijk dan onze pagina met veelgestelde vragen, onze kennisbank, het energie blog of onze energie nieuws pagina met de laatste updates over de toekomst van energie.


Gerelateerde artikelen over Energie

Profiteer van de beste deal

Op Gaslicht.com vindt u de goedkoopste energiecontracten van Nederland. Naast de exclusieve kortingen op uw totale jaarkosten, wordt er bijvoobeeld een welkomstpremie uitgekeerd die kan oplopen tot enkele honderden euro's. Nog een reden voor energievergelijken en overstappen!

Niet goed? 14 dagen bedenktijd!

U heeft gekozen voor een nieuw energiecontract, maar twijfelt toch nog of dit de beste keuze is geweest? U heeft 14 dagen bedenktijd om het energiecontract kosteloos te annuleren. Dit is de wettelijke bedenktijd. Na deze 14 dagen is het ook mogelijk om van uw aankoop af te zien, maar u betaalt dan een opzegvergoeding. De hoogte van deze opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende doorlooptijd van uw contract, met een maximum van € 250 per product.

Onafhankelijk energie vergelijken

Volgende de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan het percentage overstappers nog veel groter worden wanneer de informatie van de energiebedrijven duidelijker wordt. Op Gaslicht.com hebben wij deze informatie zo inzichtelijk en transparant mogelijk gemaakt: het energieprijzen vergelijken is daardoor een fluitje van een cent!

Navigatie