Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energiebelasting

 • In 2023 bedraagt de energiebelasting ongeveer 59 cent per m³ gas en 15 cent per kWh stroom (bedragen inclusief 21 procent btw). 

 • U betaalt verschillende belastingen via de energierekening:  energiebelasting, btw en ‘opslag duurzame energie- en klimaattransitie’ (ODE). Met deze belasting stimuleert de overheid investeringen in duurzame energie. Goed om te weten: de ODE vervalt als aparte belasting in 2023. U betaalt energiebelasting voor elke kilowattuur (kWh) stroom en voor elke kubieke meter (m³) gas.

  U betáált echter niet alleen energiebelastingen, er is ook een vaste belastingteruggave. In 2023 wordt de vermindering energiebelasting 596,85 euro per jaar.

 • Vermindering energiebelasting heet ook wel ‘heffingskorting’ of 'teruggave energiebelasting'. U heeft hier recht op als u stroom afneemt op een adres met een woon- of verblijfsfunctie. Denk aan huizen of bedrijfspanden. Voor een aansluiting in bijvoorbeeld een garagebox ontvangt u geen vermindering energiebelasting. De overheid stelt het bedrag jaarlijks opnieuw vast.

  In 2023 is het bedrag dat u terugkrijgt, vastgesteld op € 596,85. In 2024 bedraagt de vermindering energiebelasting € 631,35.

 • De overheidsheffing 'opslag duurzame energie- en klimaattransitie’ staat op uw energierekening om de investering in duurzame energie te stimuleren. Ook daarvoor betaalt u voor elke kilowattuur (kWh) stroom en elke kubieke meter (m³) gas.

  Sinds 1 januari 2013 is de Wet Opslag Duurzame Energie (ODE) van kracht. Per 1 januari 2020 is de naam gewijzigd in:  Wet opslag duurzame energie- en klimaattransitie. Sinds die datum wordt de ODE eerlijker verdeeld tussen huishoudens en bedrijven.  Per 1 januari 2020 betalen bedrijven twee derde van de ODE en huishoudens een derde deel. Daarvoor betaalde ieder de helft.

  In 2023 vervalt de ODE als aparte belasting.

Ontdek of u kunt besparen op uw energierekening

Energie vergelijken is simpel en binnen 3 stappen te regelen
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.