Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Warmtepompen

  • Een (hybride) warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Hiervoor wordt stroom gebruikt. Voor 3,5-5 kWh warmte is ongeveer 1 kWh uur stroom nodig. Warmtepompen zijn dus een zuinige, duurzame manier om uw huis te verwarmen en te douchen. Uw gasverbruik gaat met een warmtepomp gemiddeld met 30 procent omlaag.

  • Dat verschilt nogal per type warmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp kost € 13000 (peildatum: 8 augustus 2023), terwijl een hybride warmtepomp bij een bestaande cv-ketel ongeveer € 6000 kost (bron: Milieu Centraal). Voor een volledig elektrische warmtepomp krijgt u wel (iets) meer subsidie.

  • We moeten in 2050 van het gas af zijn. Daarom stimuleert de overheid duurzame alternatieven voor gas. Woningeigenaren kunnen gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). U ontvangt dan minstens € 500 subsidie (peildatum: 15-12-2023) voor een warmtepomp, afhankelijk van het type warmtepomp dat u kiest. U moet wel aan deze voorwaarden voldoen. Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen vanaf energielabel A+++ krijgen een aanvullende subsidiebonus van € 225.

  • Met een warmtepomp verbruikt u minder gas en meer stroom. Aangezien gas duurder is dan stroom bespaart u in principe op uw energierekening. Het verschilt per huishouden of een warmtepomp rendabel is of niet. Bij een laag verbruik kan het zo zijn dat een warmtepomp duurder is dan het verwarmen met gas. Omdat een warmtepomp relatief veel stroom kost, kunt u overwegen om een deel van de stroom zelf op te wekken met zonnepanelen.

  • Vanaf 2026 wordt het verplicht om een warmtepomp te installeren als uw cv-ketel kapot gaat, behalve als u al aangesloten bent op het warmtenet. Of wanneer uw huis binnen tien jaar op een warmtenet wordt aangesloten, omdat u anders twee keer moet investeren in een korte tijd.  Mensen die in een appartement of monument wonen, zijn vooralsnog niet verplicht om een warmtepomp te installeren.

  • Omdat de installatie van een warmtepomp in deze gevallen veel geld en moeite kost, heeft minister De Jonge besloten om een warmtepomp voor deze groep (nog niet) te verplichten. In appartementen is vaak te weinig ruimte voor warmtepompen. Daarnaast maken ze veel lawaai en een geluidswerende kast neemt weer ruimte in.

  • Volgens het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening verdient de investering in een warmtepomp zich in gemiddeld 7 jaar terug, gevolgd door een structureel lagere energierekening voor de gehele levensduur van de (hybride) warmtepomp (peildatum 8 augustus 2023).

Ontdek of u kunt besparen op uw energierekening

Energie vergelijken is simpel en binnen 3 stappen te regelen
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.