Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stadsverwarming

 • Doorgaans is het ook interessant om over te stappen als er alleen stroom afgenomen wordt. Er kan in dat geval een vergelijking voor stroom gemaakt worden. Welke energieleverancier het meest voordelig is, hangt af van het stroomverbruik.

 • Vanaf 1 januari 2014 houdt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toezicht op stadsverwarming en blokverwarming. Dan treedt de Warmtewet in werking. Vanaf dat moment zal de ACM jaarlijks de maximumprijs voor warmtelevering vaststellen en toezicht houden op de levering van warmte.

 • In de Warmtewet staat dat er per 1 januari 2014 maximumtarieven voor warmte gelden. Die stelt ACM (Autoriteit Consument & Markt) elk jaar vast. Een leverancier mag sindsdien geen hogere bedragen rekenen dan deze maximumtarieven.

 • In geval van stadsverwarming kan er niet overgestapt worden op een andere warmtevoorziening, bijvoorbeeld gas. Er kan wel overgestapt worden op een andere stroomleverancier. Er kan ook niet gekozen worden voor een andere leverancier van stadswarmte.

  De warmtenetten zijn namelijk niet onderling met elkaar verbonden, zoals bij elektriciteit en gas. Dit komt omdat er bij een warmtenet vaak maar één lokale energiebron is, die de warmte opwekt. Er is vaak maar één partij die de warmte aan klanten levert. De Warmtewet  biedt per 1-1-2014 daarom afnemers van warmte extra bescherming.

 • Per 1 januari 2014 zijn de volgende dingen wettelijk geregeld voor gebruikers van stadsverwarming of blokverwarming:

  1. Er zijn vanaf 1 januari 2014 landelijke maximumtarieven voor warmte. Een energieleverancier mag niet méér rekenen dan die tarieven.
  2. Wanneer de warmteleverancier klanten mag afsluiten
  3. Wanneer klanten recht hebben op compensatie bij een storing
  4. Wat er in de overeenkomst tussen de klant en de warmteleverancier moet staan, bijvoorbeeld over de kwaliteit van de warmte en over de dienstverlening.
  5. De rechten en plichten bij het meten van warmteverbruik
  6. En de mogelijkheid om een meningsverschil tussen klant en warmteleverancier bij een geschillencommissie voor te leggen. Die commissie beslist dan wie er gelijk heeft.

Ontdek of u kunt besparen op uw energierekening

Energie vergelijken is simpel en binnen 3 stappen te regelen
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.