De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieadvies op het hockeyveld

Leestijd: 3 minuten

Hé Youri, jij weet toch hoe dat zit met overstappen naar een andere energieleverancier? Die vraag krijg ik steeds vaker als ik in het weekend rondloop op het hockeyveld. Tussen de wedstrijden door of aan de bar help ik mensen om honderden euro’s per jaar te besparen op gas en stroom.   Ook als ik in de kroeg sta, bij familie op bezoek ben of met vrienden afspreek gaat het regelmatig over overstappen. Er is altijd wel een reden om er over te beginnen. Als iemand vertelt dat hij spaart voor een vakantie of deze maand zo’n dure uitgave heeft, vraag ik vaak even of ze niet teveel betalen voor hun energie.

Een lagere energierekening is zo makkelijk

Als het kan pak ik meteen de laptop erbij. Dan kijken we samen hoe lang het contract nog loopt, hoe hoog hun verbruik is en wat ze nu betalen. Met die gegevens bij de hand vullen we de energievergelijker op Gaslicht.com in. De meeste mensen zijn verbaasd dat het zo makkelijk is om 400 euro per jaar te besparen. Daar kun je een hoop leuke dingen van doen!

Niet de eerste de beste

Ik adviseer vaak om even verder te kijken dan het actiecontract dat bovenaan de vergelijkingsresultaten staat. Dat energiecontract is op jaarbasis het voordeligst, maar misschien zijn er voor jou wel andere zaken belangrijker. Als je bijvoorbeeld elke maand krap zit, is het meestal niet handig om een contract met een hoge welkomstpremie (die je pas aan het eind van het jaar krijgt) te kiezen. Een hoge premie gaat namelijk meestal gepaard met hogere tarieven voor gas en stroom. Daardoor liggen je maandlasten hoger.

Het licht blijft aan

Soms merk ik dat mensen het spannend vinden om te switchen van energieleverancier. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze lang vastzitten aan een leverancier als ze straks niet op tijd opzeggen. Dan kan ik ze geruststellen. Een energieleverancier mag je contract niet stilzwijgend met bijvoorbeeld een jaar verlengen. Na afloop van je contract kun je altijd na de opzegtermijn van een maand weg. Andere mensen zijn bang dat na een jaar het licht uitgaat. Ook dat is natuurlijk niet zo. Na afloop van je contract blijft je leverancier gewoon gas en stroom leveren, alleen dan tegen een iets hoger tarief.

Mijn overstaptips

Eigenlijk doe ik dus buiten werktijd vaak hetzelfde als wanneer ik aan de slag ben bij Gaslicht.com: mensen informeren, geruststellen en energieadvies geven. Wil jij ook besparen op gas en stroom? Met deze tips kan er eigenlijk niets misgaan:

  1. Controleer de einddatum van je huidige contract. Als je contract al is afgelopen of over minder dan 75 dagen eindigt, kun je boetevrij overstappen.
  2. Breng in kaart hoeveel gas en stroom je in de afgelopen drie jaar hebt verbruikt. Dat kun je zien op je jaarafrekening, die vaak in de online omgeving van je leverancier staat. Vul het gemiddelde in onze energievergelijker in.
  3. Bedenk of je liever het voordeligste contract op jaarbasis wilt of liever zo min mogelijk per maand wilt betalen.
  4. Verfijn je keuze door te filteren op zaken die je nog meer belangrijk vindt: een goede klantenservice bijvoorbeeld of een energieleverancier die groene stroom levert.
  5. Klik op de aanmeldknop als je je keuze hebt gemaakt. Vul het formulier in en Gaslicht.com regelt de rest. In een paar minuten 400 euro bespaard!

Blijf elk jaar overstappen. Dat is het voordeligst!

Energieadvies op het hockeyveld
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie